Αρθρίτιδα: 9 τροφές που ανακουφίζουν τον πόνο

Περιεχόμενα

Η Αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος, ο οποίος παρουσιάζεται σε αρθρώσεις μετά από υπερβολική χρήση. Ένας άλλος τύπος είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να κατευνάσουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Στην πραγματικότητα, μία έρευνα διαπίστωσε ότι το 24% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα ανέφερε ότι η διατροφή τους είχε αντίκτυπο στη βαρύτητα των συμπτωμάτων τους.

1. Λιπαρά ψάρια

Ψάρια πλούσια σε λιπαρά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, έχουν υψηλή συγκέντρωση σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Σε μια μικρή μελέτη, 33 συμμετέχοντες τράφηκαν είτε με λιπαρά ψάρια, άπαχα ψάρια είτε με άπαχο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που κατανάλωσε τα λιπαρά ψάρια είχε μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων ενώσεων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Μια ανάλυση 17 μελετών έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μείωσε την ένταση του πόνου στις αρθρώσεις και την πρωινή δυσκαμψία.

Τα ψάρια είναι επίσης πηγή βιταμίνης D. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στα συμπτώματα.

2. Σκόρδο

Σε μερικές μελέτες, το σκόρδο και τα συστατικά του έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άνοιας.

Επιπλέον, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία ορισμένων ανοσοκυττάρων για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τη δίαιτα 1.082 ασθενών. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο σκόρδο είχαν μειωμένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας ισχίου, πιθανώς χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του σκόρδου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό στο σκόρδο θα μπορούσε να μειώσει μερικούς από τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την αρθρίτιδα!

Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή, θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο στα συμπτώματα της αρθρίτιδας όσο και στη γενική υγεία.

3. Τζίντζερ

Μια μελέτη του 2001 αξιολόγησε τα αποτελέσματα του εκχυλίσματος τζίντζερ σε 261 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Μετά από έξι εβδομάδες, το 63% των συμμετεχόντων παρουσίασε βελτίωση στον πόνο του γόνατος!

4. Μπρόκολο

Δεν είναι μυστικό ότι το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής.

Μια μελέτη που εξέτασε τη δίαιτα 1.005 γυναικών διαπίστωσε ότι η πρόσληψη λαχανικών όπως το μπρόκολο συσχετίστηκε με μειωμένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης σημαντικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, για την σουλφοραφάνη (είναι μια ένωση που περιέχει το μπρόκολο), μελέτες έχουν δείξει ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

5. Καρύδια

Τα καρύδια είναι θρεπτικά και φορτωμένα με ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με ασθένειες των αρθρώσεων.

Μια ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών συσχετίστηκε με μειωμένους δείκτες φλεγμονής.

Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Σε μια μελέτη, 90 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν συμπληρώματα είτε ω-3 λιπαρών οξέων είτε ελαιόλαδο. Σε σύγκριση με την ομάδα ελαιόλαδου, εκείνοι που έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και ήταν σε θέση να μειώσουν τη χρήση φαρμάκων για την αρθρίτιδα.

Ωστόσο, οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες επικεντρώνονται στην επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων γενικά στην αρθρίτιδα. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να μάθουμε περισσότερα συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις των καρυδιών.

6. Μούρα

Μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων βρίσκονται στα μούρα, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγεί τη μοναδική τους ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή.

Σε μία μελέτη 38.176 γυναικών, όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες μούρα ή φράουλας την εβδομάδα, ήταν 14% λιγότερο πιθανό να έχουν αυξημένο επίπεδο δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

7. Σπανάκι

Πράσινα φύλλα όπως το σπανάκι είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και μερικά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής που προκαλείται στην αρθρίτιδα.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Το σπανάκι, ειδικότερα, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Ο σπανάκι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία καμφερόλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιδράσεις των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

8.Σταφύλια 

Τα σταφύλια είναι θρεπτικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα σταφύλια περιέχουν αρκετές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα σταφύλια.

Σε μία μελέτη, η ρεσβερατρόλη έδειξε ότι βοηθά στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης προανθοκυανιδίνη, η οποία έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αρθρίτιδα. Για παράδειγμα, μία μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα προανθοκυανιδίνης σταφυλιού μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο.

9. Ελαιόλαδο

Είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ελαιόλαδο μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Σε μία μελέτη, τα ποντίκια τρέφονταν με παρθένο ελαιόλαδο για έξι εβδομάδες. Αυτό βοήθησε να σταματήσει η ανάπτυξη της αρθρίτιδας, να μειωθεί η διόγκωση των αρθρώσεων, η αργή καταστροφή του χόνδρου και να μειωθεί η φλεγμονή.

Σε άλλη μελέτη, 49 συμμετέχοντες με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατανάλωναν είτε ιχθυέλαιο είτε ελαιόλαδο κάθε μέρα για 24 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, τα επίπεδα συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, κατά 38,5% στην ομάδα που κατανάλωνε ελαιόλαδο και μεταξύ 40-55% στην ομάδα που κατανάλωνε ιχθυέλαιο.

Μια άλλη μελέτη ανέλυσε τη διατροφή των 333 συμμετεχόντων με και χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπιστώνοντας ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.


Είναι σαφές ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Ευτυχώς, μια ποικιλία τροφίμων με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη φλεγμονή και την αρθρίτιδα – ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη συνολική υγεία.



12 τρόφιμα που μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα