Αυτοεξέταση μαστού: Τι πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες!

Αυτοεξέταση μαστού: Τι πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες!

Η αυτοεξέταση του μαστού από μόνη της μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τρόπο για την εύρεση καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η εκτέλεση αυτοεξέτασης του μαστού σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους διαλογής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης ανίχνευσης.

 

Βήμα 1: Ξεκινήστε κοιτάζοντας τα στήθη σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας ευθεία και τα χέρια σας στους γοφούς.

Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε:

  • Τα στήθη έχουν το σύνηθες μέγεθος, σχήμα και χρώμα;
  • Αν έχουν ομοιόμορφο σχήμα χωρίς ορατή παραμόρφωση ή οίδημα

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις ακόλουθες αλλαγές, ενημερώσετε το γιατρό σας:

  • Διόγκωση ή συστροφή της θηλής
  • Μια θηλή που έχει αλλάξει σχήμα ή μια ανεστραμμένη θηλή (ωθείται προς τα μέσα αντί να εξέχει)
  • Ερυθρότητα, πόνος, εξάνθημα ή οίδημα

Αυτοεξέταση του μαστού - Βήμα 1

Αυτοεξέταση του μαστού 

Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και αναζητήστε τις ίδιες αλλαγές.

Βήμα 3: Ενώ βρίσκεστε στον καθρέφτη, αναζητήστε τυχόν σημάδια υγρού που προέρχονται από τις θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι ένα υδαρές, γαλακτώδες ή κίτρινο υγρό ή αίμα).

Αυτοεξέταση του μαστού - Βήματα 2 και 3

Αυτοεξέταση του μαστού 

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλαφίστε το στήθος σας ενώ βρίσκεστε ανάσκελα, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για το αριστερό σας στήθος και στη συνέχεια το αριστερό σας χέρι για το δεξί στήθος. Χρησιμοποιήστε μια σταθερή, ομαλή αφή με τα πρώτα δάκτυλα των χεριών σας, κρατώντας τα δάχτυλα επίπεδα και μαζί. Χρησιμοποιήστε κυκλική κίνηση, μεγέθους περίπου ενός τετάρτου.

Καλύψτε ολόκληρο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από τη μία πλευρά στην άλλη – από την κλείδα έως την κορυφή της κοιλιάς σας και από τη μασχάλη μέχρι την πτυχή του δέρματος κάτωθεν του μαστού.

Ακολουθήστε ένα μοτίβο για να βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε ολόκληρο το στήθος. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη θηλή, κάνοντας όλο και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι να φτάσετε στο εξωτερικό άκρο του μαστού.

Αυτοεξέταση του μαστού - Βήμα 4

Αυτοεξέταση του μαστού 

Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφίστε το στήθος σας ενώ στέκεστε ή κάθεστε. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ο ευκολότερος τρόπος για αυτο – εξέταση είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, γι ‘αυτό προτιμούν να κάνουν αυτό το βήμα στο ντους.

Αυτοεξέταση στήθους - Βήμα 5

Αυτοεξέταση του μαστού 

Δείτε Εδω- Καρκίνος μαστού: Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση, Θεραπεία

Τι να κάνετε αν βρείτε έναν όγκο;

Μην πανικοβάλλεστε αν νομίζετε ότι αισθάνεστε έναν όγκο στο στήθος σας. Οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν κάποιες μάζες και οι περισσότεροι όγκοι θα αποδειχθούν καλοήθεις.

Μην διστάσετε να καλέσετε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στο μαστό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από έναν πλήρη εμμηνορροϊκό κύκλο ή φαίνεται να γίνονται μεγαλύτερες ή πιο εμφανείς με κάποιο τρόπο.

      

Κάντε την αυτοεξέταση ρουτίνα!

Όσο περισσότερο εξετάζετε τα στήθη σας, τόσο περισσότερο θα μάθετε για αυτά και τόσο πιο εύκολο θα είναι για σας να καταλάβετε αν κάτι έχει αλλάξει. Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κάνετε μια αυτοεξέταση μαστού μία φορά το μήνα για να εξοικειωθείτε με την εμφάνιση και την αίσθηση του στήθους σας. Εξετάστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά την λήξη της περιόδου, όταν τα στήθη σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι πρησμένα και ευαίσθητα. Αν δεν έχετε πλέον περίοδο, επιλέξτε μια ημέρα που είναι εύκολο να θυμηθείτε, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του μήνα.

breastcancer

Related Posts

Facebook Comments