Γιατί το HIV προκαλεί μεγαλύτερη απειλή για τις καρδιές των γυναικών;

Γιατί το HIV προκαλεί μεγαλύτερη απειλή για τις καρδιές των γυναικών;

Οι καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τον ιό HIV είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, ακόμη και όταν βρίσκονται σε συνεπή και αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό HIV. Οι ερευνητές μαθαίνουν ότι αυτή η επιπλοκή είναι πιθανό να προκληθεί από χρόνια φλεγμονή από τον ίδιο τον ιό και άλλους παράγοντες. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι γιατί ο ιός HIV φαίνεται να “χτυπάει” περισσότερο τις καρδιές των γυναικών.

Ενώ οι άνδρες που ζουν με τον ιό HIV είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή από τους άνδρες με αρνητικό ιό HIV, ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται όταν συγκρίνονται οι γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV με τους αρνητικούς για το HIV!


Οι επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από την NIH προσπαθούν να μάθουν για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ανισότητα και πώς μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες με HIV θα ζουν περισσότερο και πιο ποιοτικά. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes τον περασμένο μήνα παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις για να βοηθήσουν στην κατανόηση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Zannis, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αναφέρουν τώρα ότι η παρουσία πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες που είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες που ζουν με HIV παρά σε άνδρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

Η ομάδα της Dr. Zannis συνέκρινε δεδομένα από προηγούμενες μελέτες των ανδρών της περιοχής της Βοστόνης και των γυναικών που ζούσαν με HIV, οι οποίες δεν ήταν γνωστό ότι είχαν καρδιακή νόσο αλλά υποβλήθηκαν σε μια κοινή τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται στεφανιαία αγγειογραφία δια υπολογιστικής τομογραφίας ή CCTA. Το CCTA καταγράφει την έκταση και τη φύση της πλάκας στις αρτηρίες ενός ατόμου και με τον τρόπο αυτό, επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο ασθενούς για καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνδρες που ζουν με HIV είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες σχηματισμού στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας και ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου τύπου της στεφανιαίας πλάκας από τις γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV – παρόλο που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τον ιό HIV. Αλλά, γιατί οι γυναίκες εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Μελέτες σε πληθυσμούς με αρνητικό ιό HIV έχουν επίσης δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερη στεφανιαία πλάκα από τους άνδρες, παρά τις χειρότερες εκβάσεις από καρδιακές παθήσεις. Η ανισότητα υποδηλώνει ότι οι λιγότερο μελετημένοι μηχανισμοί μπορεί να υπογραμμίζουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας που είναι κρυμμένη σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά. Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω έρευνες, δεν είναι σαφές εάν οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν για τις γυναίκες που ζουν με τον ιό HIV και οι οποίες έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό που οι ερευνητές μπορούν να είναι σίγουροι είναι ότι οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου που σχετίζεται με τον ιό HIV και καθώς τα ευρήματα από την τρέχουσα μελέτη υπογραμμίζουν ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την εφαρμογή στοιχείων από μελέτες καρδιακών παθήσεων σχετιζόμενων με τον ιό HIV συμμετέχοντες στη φροντίδα των γυναικών που ζουν με τον ιό HIV.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την καταστολή του ιού HIV

Οι ερευνητές διερευνούν νέα δεδομένα για να μάθουν πώς οι διαφορές φύλου στις καρδιακές παθήσεις και η εξέλιξη της λοίμωξης από HIV συνεργάζονται. Η δοκιμή REPRIEVE, μια συνεχιζόμενη μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Steven Grinspoon και την Pamela Douglas, υποστηριζόμενες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, θα αξιολογήσουν την ικανότητα ενός φαρμάκου στατίνης να προλαμβάνει την καρδιακή νόσο που σχετίζεται με τον ιό HIV τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης διεθνούς δοκιμής, η Dr. Zannis και η συνάδελφος της Dr. Sara Looby θα διερευνήσουν πώς οι διαφορές των φύλων επηρεάζουν τους μηχανισμούς, τον κίνδυνο και τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων στο πλαίσιο του HIV. Τελικά, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν και θεραπεύουν τις καρδιές των γυναικών που ζουν με τον ιό HIV με στοιχεία ειδικά για το φύλο.

 

Related Posts

Facebook Comments