Γράφει η Σοφία Παφίλη
Για να μάθετε εάν το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια εξέταση που ονομάζεται οσφυoνωτιαία παρακέντηση. Είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής.
Ο γιατρός εγχύει σε μια περιοχή της πλάτης τοπικό αναισθητικό, στη συνέχεια τοποθετεί μια βελόνα ανάμεσα σε δύο σπονδύλους (στη σπονδυλική στήλη) για να πάρει ένα μικρό δείγμα νωτιαίου υγρού. Το υγρό κανονικά είναι καθαρό, οπότε αν εμφανιστεί θολό και έχει λευκά αιμοσφαίρια σε αυτό, ο ασθενής μπορεί να έχει μηνιγγίτιδα.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιον τύπο μηνιγγίτιδας έχει ο ασθενής – βακτηριακό, ιογενή ή μυκητιασικό. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρει δείγματα από το αίμα ή τα ούρα του. Επειδή η ασθένεια μπορεί να κινηθεί γρήγορα, η θεραπεία ξεκινά μερικές φορές αμέσως, ακόμα και πριν βγούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – Ποιά είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας?
Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
Η βακτηριακή μορφή μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να λάβει αντιβιοτικά ενδοφλέβια (IV), μέχρι ο γιατρός να πάρει τα αποτελέσματα της παρακέντησης.
Εάν τα τεστ νωτιαίου υγρού δείχνουν ότι ο ασθενής έχει βακτηριακή μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να συνεχίσει τα αντιβιοτικά μέχρι να εξαφανιστεί η μόλυνση, συνήθως για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επειδή η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε άλλους, πιθανότατα θα παραμείνει σε απομονωμένο δωμάτιο για τουλάχιστον 48 ώρες.
Η μηνιγγίτιδα προκαλεί φωτοφοβία και φωτοευαισθησία, οπότε ο ασθενής μπορεί να προτιμά ένα σκοτεινό δωμάτιο. Θα πάρει πολλά υγρά και φάρμακα για να ανακουφιστεί από τον πονοκέφαλο και τον πυρετό.
Εάν ο ασθενής έχει έναν τύπο βακτηριακής μηνιγγίτιδας που ονομάζεται μηνιγγητιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν οι άνθρωποι κοντά σε αυτόν. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει στο στενό περιβάλλον του να λάβει χημειοπροφύλαξη.
Ιογενής μηνιγγίτιδα
Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ιογενή μηνιγγίτιδα και στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση παρέρχεται μόνη της.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι συνήθως πολύ λιγότερο σοβαρή από τους άλλους τύπους. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγες μέρες νοσηλείας για να πάρει ενδοφλέβια υγρά για να αποτρέψει την αφυδάτωση, καθώς και παυσίπονα.
Μυκητιασική μηνιγγίτιδα
Αν και πολύ σπάνια, η μυκητιασική μηνιγγίτιδα συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους με άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Αν ο ασθενής έχει μυκητιακή μηνιγγίτιδα, θα πάρει αντιμυκητιασικά φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτό το σπάνιο είδος λοίμωξης. Θα χρειαστεί επίσης να πάρει υγρά για να αποτραπεί η αφυδάτωση καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και του πυρετού.