Διατροφή και Καρδιαγγειακή Υγεία

Διατροφή και Καρδιαγγειακή Υγεία

Η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την καρδιαγγειακή υγεία. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος και η αρτηριοσκλήρυνση.

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ακατάλληλων τροφίμων, όπως τα ακόρεστα λίπη, η υψηλή κατανάλωση αλατιού και η έλλειψη φρούτων και λαχανικών, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (Smith, 2018). Η επιστημονική έρευνα έχει επίσης επιβεβαιώσει τη σημασία των βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών που παρέχονται μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας (Kapil et al., 2019).

Οι κατευθυντήριες γραμμές για μια υγιεινή διατροφή που προάγει την καρδιαγγειακή υγεία περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης ακατάλληλων λιπαρών, όπως τα κορεσμένα και τα τρανς λίπη και την αύξηση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (Kotseva et al., 2020). Είναι σημαντικό επίσης να περιορίζεται η κατανάλωση αλατιού και να ενθαρρύνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπριων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών τροφίμων (Estruch et al., 2013).

Δείτε εδώ: Έμφραγμα του μυοκαρδίου – Καρδιακή προσβολή: Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου

Η σωστή διατροφή δεν περιορίζεται μόνο στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε, αλλά και στις συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (GBD 2017 Diet Collaborators, 2019). Έτσι, για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας, συνιστάται η αποφυγή ή η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η παύση του καπνίσματος και η εφαρμογή ενός ενεργού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει φυσική άσκηση (Piepoli et al., 2016).

Δείτε εδώ: Διατροφή στη ΧΑΠ

Πέρα από την εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να τηρούμε και άλλα μέτρα για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, τη διαχείριση του στρες, τον έλεγχο της υπέρτασης και την απρόσκοπτη λήψη της συνταγογραφημένης φαρμακευτικής αγωγής  (Lloyd-Jones et al., 2019). Ο τήρηση των παραπάνω παραγόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας (Benjamin et al., 2019).

Δείτε εδώ: Οξύ Καρδιακό Νόσημα: Πρώτες Βοήθειες

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και τρανς λιπαρών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της υπερχοληστερολαιμίας και την ανάπτυξη αθηροσκλήρυνσης (Willett et al., 2019). Επιπλέον, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και αρτηριακή υπέρταση (Mozaffarian & Wu, 2018).

Δείτε εδώ: 12 τρόφιμα που μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση

H αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και υγρών, καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου (Kim et al., 2019). Επιπλέον, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και υγρών προωθεί την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, παράγοντες που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις (Estruch et al., 2018).

Δείτε εδώ: Σακχαρώδης Διαβήτης Συμπτώματα- Θεραπεία- Νοσ. Φροντίδα

Επιπλέον, η διαχείριση του στρες και η υποστήριξη της ψυχολογικής ευεξίας συμβάλλουν στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων (Scott et al., 2020). Έτσι, η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης, όπως η γιόγκα ή η μεσογειακή δίαιτα που συνδυάζει σωματική άσκηση και μεσογειακά διατροφικά πρότυπα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας (Loucks et al., 2016).

Συνοψίζοντας, η διατροφή και η καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται στενά. Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια, με περιορισμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών και τρανς λιπαρών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Παράλληλα, η διαχείριση του στρες, ο έλεγχος της υπέρτασης, η διατήρηση υγιούς βάρους και η απρόσκοπτη λήψη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αποτελούν σημαντικούς παράγοντες προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας.


Πηγές:

  • GBD 2017 Diet Collaborators. (2019). Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, 393(10184), 1958-1972.
  • Piepoli, M. F., et al. (2016). 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts): Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). European heart journal, 37(29), 2315-2381.
  • Lloyd-Jones, D. M., et al. (2019). AHA/ACC Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease: Executive Summary: summary of the 2019 ACC/AHA guideline on the primary prevention of cardiovascular disease. Circulation, 140(11), e596-e646.
  • Willett, W., et al. (2019). Dietary fats and mortality in cardiovascular disease: A prospective cohort study. BMJ, 366, l4693.
  • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2018). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 71(6), 755-772.
  • Kim, Y., et al. (2019). Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: A systematic literature review and meta-analysis. Nutrients, 11(11), 2712.
  • Estruch, R., et al. (2018). Effect of a high-fat Mediterranean diet on bodyweight and waist circumference: A prespecified secondary outcomes analysis of the PREDIMED randomised controlled trial. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 655-666.
  • Scott, S. B., et al. (2020). Chronic stress and CVD risk: A systematic review of prospective evidence. Journal of Psychosomatic Research, 131, 109963.

Related Posts

Facebook Comments