Διπολική διαταραχή: Τι μπορεί να βοηθήσει στην φάση της κατάθλιψης;

Διπολική διαταραχή: Τι μπορεί να βοηθήσει στην φάση της κατάθλιψης;

Η κατάθλιψη είναι ένα μέρος του κύκλου σημαντικών υψηλών και χαμηλών επιπέδων διάθεσης που έρχονται όταν κάποιος έχει διπολική διαταραχή. Δεν νιώθετε όπως νιώθατε και αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει να κάνετε πράγματα που χρειάζεστε ή θέλετε να κάνετε.

Η σωστή θεραπεία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν πολλά είδη θεραπειών για τη διπολική διαταραχή που λειτουργούν πολύ καλά. Τι άλλο βοηθά; Παρακολουθήστε τα συμπτώματα σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε πότε έρχεται μια αλλαγή διάθεσης για να το χειριστείτε έγκαιρα.

Συμπτώματα

Κατά τη φάση κατάθλιψης της διπολικής διαταραχής, ενδέχεται να παρουσιάσετε:

 • Αίσθημα λύπης, ανησυχίας ή συναισθηματικό κενό
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Αδυναμία να απολαύσετε οτιδήποτε
 • Κοιμάστε πολύ λίγο ή πάρα πολύ
 • Τρώτε πολύ λίγο ή πάρα πολύ
 • Δυσκολία να εστιάσετε ή να θυμηθείτε τα πράγματα
 • Δυσκολία να λάβετε αποφάσεις
 • Σκέψεις για αυτοκτονία ή το θάνατο

Θα μπορούσατε να έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα ή κάποια από αυτά. Κάποιος με διπολική διαταραχή μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται πολύ λυπημένος αλλά και γεμάτος ενέργεια. Μπορεί να έχετε αυτά τα επεισόδια σπάνια ή πολλές φορές το χρόνο.

Τι να κάνετε όταν έχετε κατάθλιψη

Το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε και να παραμείνετε σε ένα καθορισμένο σχέδιο θεραπείας. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μερικά διαφορετικά είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των σταθεροποιητών της διάθεσης, των αντικαταθλιπτικών και των αντιψυχωσικών φαρμάκων. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε το στρες και να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά σας νωρίτερα.

Μπορείτε επίσης να λάβετε και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης:

 • Μακρυά από αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών. Μπορούν να κάνουν τη διάθεσή σας χειρότερη και να μην δράσει η φαρμακευτική αγωγή.
 • Φτιάξτε μια ρουτίνα. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε, να ξυπνήσετε, να ασκηθείτε και να παίρνετε τα φάρμακά σας την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Μην κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας ενώ βρίσκεστε σε κατάθλιψη.
 • Μιλήστε με ένα μέλος της οικογένειας για υποστήριξη.


Αν σκέφτεστε την αυτοκτονία ή να πληγώσετε τον εαυτό σας:

 • Πείτε το σε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει αμέσως
 • Καλέστε τον ψυχίατρο σας
 • Καλέστε 166

Οι μανιακές και καταθλιπτικές φάσεις της διπολικής διαταραχής δεν ακολουθούν απαραιτήτως ένα πρότυπο. Μπορεί να έχετε μερικές περιόδους κατάθλιψης πριν να έχετε μια μανιακή φάση.

Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε πράγματα που προκαλούν αλλαγές στη διάθεσή σας και προειδοποιητικά σημάδια ότι έρχεται η κατάθλιψη. Όταν τα συνειδητοποιείτε αυτά τα συμπτώματα νωρίς, μπορείτε συχνά να αποφύγετε την σοβαρή κατάθλιψη.

Γράψτε καθημερινά πως είναι η  διάθεση σας για να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε, τις θεραπείες σας, τον ύπνο και άλλες δραστηριότητες. Σημειώστε τις στιγμές που αισθάνεστε άγχος – ίσως όταν είστε με ορισμένους ανθρώπους ή σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να είναι ότι αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Οι σύντομες περίοδοι κατάθλιψης μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι έρχεται μια σοβαρή φάση.

Οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα. Ζητήστε από την οικογένειά σας και τον επαγγελματία της ψυχικής σας υγείας να παρακολουθήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά σας που σηματοδοτούν ένα επερχόμενο ζήτημα. Μπορεί να είναι σε θέση να παρατηρήσουν πράγματα που δεν καταλαβαίνετε εσείς.

Ακόμα και όταν αισθάνεστε υπέροχα, βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να συμβαδίσετε με τη θεραπεία σας – μπορεί να αποτρέψει μια υποτροπή της κατάθλιψης. Κάνετε υγιεινή διατροφή, ασκείστε και δοκιμάστε νέους τρόπους για να χαλαρώσετε, να διαχειριστείτε το άγχος και τις διαθέσεις σας όπως συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης, ξεκινήστε ένα χόμπι ή εφαρμόστε μεθόδους χαλάρωσης όπως διαλογισμό, γιόγκα ή μασάζ.


Related Posts

Facebook Comments