Δουλεύοντας περιστασιακά νυχτερινή βάρδια μπορεί να μας σκοτώσει!

Δουλεύοντας περιστασιακά νυχτερινή βάρδια μπορεί να μας σκοτώσει!

Δουλεύοντας περιστασιακά νυκτερινή βάρδια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα μπορούσε τελικά να σας σκοτώσει, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 189.000 γυναικών σε διάστημα 24 ετών και βρήκαν μια σημαντική σχέση μεταξύ των «κυλιόμενων» βαρδιών, στις οποίες οι άνθρωποι εναλλάσσονται μεταξύ της νυκτερινής και της ημερήσιας εργασίας, και της στεφανιαίας νόσου.

Πρότειναν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για να διαπιστωθεί εάν οι εναλλαγές βαρδιών θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει τις δυσμενείς επιπτώσεις της νυκτερινής βάρδιας στην υγεία, αλλά το μέγεθος της μελέτης αυτής υπογραμμίζει την έκταση του προβλήματος.

Ο Dr Celine Vetter, επικεφαλής συντάκτης του περιοδικού Journal of the American Medical Association (JAMA), δήλωσε: Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος.

“Αυτοί είναι όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες όταν σκεφτόμαστε πώς να αποτρέψουμε την ΣΝ. Ωστόσο, ακόμη και μετά τον έλεγχο αυτών των παραγόντων κινδύνου, παρατηρήσαμε ακόμη αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με την κυλιόμενο ωράριο εργασίας με βάρδιες.”

Διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονταν τρεις ή περισσότερες νυκτερινές βάρδιες ανά μήνα για μια δεκαετία είχαν 15 έως 18 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια από όσους δεν είχαν εναλλασσόμενο ωράριο. Είπαν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν μόνο για τις γυναίκες, καθώς η εργασία με βάρδιες μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες διαφορετικά.

“Είναι πιθανό τα διάφορα προγράμματα να έχουν διαφορετικό κίνδυνο – και έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα ακριβή χρονοδιαγράμματα – καθώς και τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας.”

“Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μελλοντική έρευνα και περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των προγραμμάτων εναλλασσόμενων ωραρίων, των επιμέρους χαρακτηριστικών τους και της στεφανιαίας υγείας για να μειωθεί ο κίνδυνος.”

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών των ΗΠΑ, στην οποία ανέφεραν τα πάντα από καρδιακές προσβολές έως πόνο στο στήθος που σχετίζεται με ΣΝ. Οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο (ΣΝ) επιβεβαιώθηκαν από τα πιστοποιητικά θανάτου. Κατά τη διάρκεια της 24ετούς περιόδου της μελέτης, περισσότερες από 10.000 γυναίκες ανέπτυξαν την ασθένεια.

Έχει προταθεί ότι οι κυλιόμενες βάρδιες μπορούν να διαταράξουν το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων, το οποίο λειτουργεί σε έναν κύκλο 24 ωρών.

Ο Κιρκαδικός ρυθμός και η παραβίασή του από εξωτερικούς παράγοντες όπως η νυκτερινή εργασία , μπορεί να είναι ο βασικός μηχανισμός που συνδέει την εργασία με βάρδιες με χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων”, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA.

Related Posts

Facebook Comments