Επίπεδα PSA σε προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

Επίπεδα PSA σε προχωρημένο καρκίνο του προστάτη

Η εξέταση αίματος που ελέγχει τα επίπεδα PSA – μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο χρησιμοποιείται στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Χρησιμοποιείται επίσης και μετά τη διάγνωση σαν δείκτης της πορείας της νόσου.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, διότι αν δείξουν ότι το επίπεδο PSA αυξάνεται γρήγορα, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στη θεραπεία.

Ο προστάτης παράγει το PSA. όπως και τα περισσότερα κύτταρα καρκίνου του προστάτη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, οι αλλαγές στα επίπεδα PSA βοηθούν στο να διαπιστωθεί ότι η θεραπεία λειτουργεί.

Όταν ο ασθενής κάνει θεραπεία – είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή συνδυασμό – τα επίπεδα PSA πρέπει να μειώνονται και να παραμένουν χαμηλά. Εάν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του προστάτη, θα πρέπει να έχει μετεγχειρητικά επίπεδα PSA μη ανιχνεύσιμα στο αίμα.

Έλεγχος του PSA

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς πόσο γρήγορα αλλάζουν τα επίπεδα PSA για πολλούς μήνες. Μπορεί να το ονομάσει “ταχύτηταPSA “. Μπορεί να είναι ένας δείκτης του πόσο εκτεταμένος και επιθετικός είναι ο καρκίνος.

Τα επίπεδα PSA μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Μπορούν να αυξομειωθούν χωρίς προφανή λόγο. Μπορεί να αυξηθούν μετά τη θεραπεία. Τα επίπεδα τείνουν να είναι υψηλότερα στους ηλικιωμένους άνδρες και σε εκείνους με μεγάλους προστάτες. Επιπλέον, η εξέταση αίματος PSA δεν είναι ακριβής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί παρακολουθούν τη διακύμανση του PSA σε βάθος χρόνου, αντί να εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη τιμή της εξέτασης.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων του PSA πριν από την διάγνωση του καρκίνου, τη γενική υγεία και τυχόν προηγούμενη ακτινοθεραπεία. Μετά από ακτινοθεραπεία μπορεί να χρειαστούν 1-2 χρόνια για να πέσει το PSA στο χαμηλότερο επίπεδο.

Δείτε ΕΔΩ – Καρκίνος του Προστάτη- Δείτε τα συμπτώματα

 

Related Posts

Facebook Comments