Καρκίνος ωοθηκών: Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση, Θεραπεία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι συνηθέστερος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αν και μπορεί να προσβάλει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών, με τον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών να είναι η πιο κοινή μορφή, ενώ των γεννητικών κυττάρων και των στρωματικών ωοθηκών είναι λιγότερο συνηθισμένοι.

Πώς αναπτύσσεται;

Στον καρκίνο των ωοθηκών, τα κύτταρα στις ωοθήκες αρχίζουν να αλλάζουν και να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά. Εάν ο καρκίνος δεν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί εξαπλωθεί στην κοιλία και τη λεκάνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Εάν εντοπιστούν τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και ο καρκίνος διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, το αποτέλεσμα είναι πιο αισιόδοξο. Ωστόσο, επειδή μερικά από τα συμπτώματα είναι συχνά τα ίδια όπως και για άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν στα αρχικά στάδια. Γι ‘αυτό και οι περισσότερες γυναίκες δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να εξαπλωθεί η ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα βασικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που διαγιγνώσκονται με την πάθηση.

  • Αυξημένο μέγεθος της κοιλίας και επίμονο “φούσκωμα” που δεν υποχωρεί
  • Επίμονο και διάχυτο πόνο της λεκάνης και της κοιλίας
  • Ανεξήγητη αλλαγή στις κενώσεις
  • Ανορεξία και ναυτία
  • Απώλεια ή αύξηση του βάρους

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στην πλάτη και πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτά να μην είναι συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών, αλλά να οφείλονται σε άλλες καταστάσεις στην περιοχή της πυέλου.

Δείτε ΕΔΩ: Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Αίτια – Συμπτώματα

Παράγοντες κινδύνου

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Ηλικία

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση. Περισσότερο από 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οικογενειακό ιστορικό

Αν έχετε δύο ή περισσότερους συγγενείς (μητέρα, αδελφή ή κόρη) που έχουν αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών ή καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου μπορεί να αυξηθεί.

Ωορρηξία και γονιμότητα

Κάθε φορά που απελευθερώνεται ένα ωάριο, η επιφάνεια των ωοθηκών “σπάει” για να το απελευθερωσει. Οι μεταβολές των ωοθηκών κατά την ωοθυλακιορρηξία μπορει να παίζουν ρολο στην εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών.

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο ο κίνδυνος μειώνεται εαν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια ή έχετε πολλαπλές εγκυμοσύνες ή περιόδους θηλασμού καθώς τα ωάρια δεν απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ενδομητρίωση

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σπάνιου καρκίνου του περιτοναίου (σπάνιος τύπος καρκίνου των ωοθηκών). Στην ενδομητρίωση, κύτταρα ενδομητρίου εμφανίζονται σε άλλα μέρη του σώματος, μακρια από τη μήτρα.

Δείτε ΕΔΩ: Χημειοθεραπεία: Τι είναι; Πώς λειτουργεί; Παρενέργειες

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Θεραπεία

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών θα αντιμετωπιστούν με συνδυασμό χημειοθεραπείας και χειρουργικής επέμβασης.

Η χειρουργική επέμβαση θα περιλαμβάνει πιθανώς την αφαίρεση:

  • Αμφότερες τις ωοθήκες και σάλπιγγες
  • Τη μήτρα (υστερεκτομή)
  • Τμήμα του επιπλόου (λίπος που καλύπτει την κοιλιά)

Η χημειοθεραπεία γίνεται ενδοφλέβια (συνήθως μετά το χειρουργείο)

Δείτε ΕΔΩ: Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Αίτια – Συμπτώματα

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα