Οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν πρωτοπαθή καρκίνο!

Οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν πρωτοπαθή καρκίνο!

Οι κίνδυνοι αυξάνονται κατά περίπου 3,3% «για κάθε πενταετία που δαπανάται για εργασία νυχτερινής βάρδιας»

Οι γυναίκες που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου, ενώ οι νοσηλεύτριες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Οι ερευνητές στην Κίνα προέβλεπαν ότι οι κίνδυνοι αυξήθηκαν κατά 3,3% περίπου “για κάθε πενταετία εργασίας με νυκτερινή βάρδια”.

Έφτασαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση 61 μελετών, που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ μακροχρόνιων νυχτερινών βαρδιών και 11 διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας είναι ο Dr Xueliei Ma, Ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο της Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Sichuan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος και το 32% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού!

Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε μόνο στους πληθυσμούς της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ανέλυσε επίσης το προσωπικό κατά την εργασία και διαπίστωσε ότι οι νοσηλευτές που εργάστηκαν νυχτερινές βάρδιες είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κίνδυνο καρκίνου από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα.

Ήταν 58% πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο, σε σύγκριση με εκείνους που εργάστηκαν μόνο ημέρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται νυχτερινές βάρδιες είναι πιο δύσκολο να βρουν χρόνο για άσκηση. Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες για υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

Ο Dr. Xueliei Ma  λέει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους πιο τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία συμμετείχαν στις μελέτες που αξιολόγησε ο Dr. Xueliei Ma ενώ στην ομάδα αυτή αναφέρθηκαν 114.000 μεμονωμένες περιπτώσεις καρκίνου.

Ο Dr. Xueliei Ma εικάζεται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερη επίγνωση – κινδύνου του καρκίνου και έτσι είναι πιθανότερο να τον αντιληφθούν.

“Μια άλλη πιθανή εξήγηση για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε αυτόν τον πληθυσμό μπορεί να σχετίζεται με τις απαιτήσεις εργασίας των νοσηλευτών της νυχτερινής βάρδιας, όπως δήλωσε ο Dr Xueliei Ma”

“Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη θέσπιση και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών. Οι μακροχρόνιοι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις”

Related Posts

Facebook Comments