Ολανζαπίνη – Zyprexa Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ολανζαπίνη – Zyprexa Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ένα χάπι που λαμβάνεται από το στόμα και διατίθεται στα φαρμακεία, τόσο το πρωτότυπο όσο και γενόσημα φάρμακα. Το εμπορικο σήμα: Zyprexa. (Υπάρχει και σε ενέσιμη μορφή)

Η ολανζαπίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και ορισμένων τύπων διπολικών διαταραχών. Χρησιμοποιείται επίσης σε συνδυασμό με ένα αντικαταθλιπτικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης που δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα φάρμακα.

Σημαντικές προειδοποιήσεις

Ηπατική ανεπάρκεια και ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με την καρδιά.
Η ολανζαπίνη δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ψύχωσης που σχετίζεται με την άνοια. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω) με αυτή την πάθηση εφόσον παίρνουν αυτό το φάρμακο. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε καρδιακά προβλήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο. Αυτή η σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει θάνατο και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε νοσοκομείο. Καλέστε αμέσως 166 εάν αισθανθείτε πολύ άρρωστος με συμπτώματα όπως:

 • Υψηλός πυρετός
 • Υπερβολικός ιδρώτας
 • Μυική ακαμψία
 • Σύγχυση
 • Αλλαγές στην αναπνοή, τον καρδιακό παλμό ή την αρτηριακή πίεση

Δείτε ΕΔΩ – Καθημερινοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης

Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Κάποιες είναι σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο. Σταματήστε να παίρνετε αυτό το φάρμακο και καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Εξάνθημα
 • Πυρετός
 • Πρησμένοι αδένες

Δείτε ΕΔΩ – Τι είναι η διπολική διαταραχή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Προβλήματα θερμορύθμισης: Η ολανζαπίνη μπορεί να σας ανεβάσει την θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ασκείστε πολύ ή μένετε σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Εάν αισθάνεστε ζεστός, σιγουρευτείτε ότι πίνετε νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν πάσχετε από τα παρακάτω  συμπτώματα:

 • Έντονη εφίδρωση
 • Ξηροστομία
 • Αισθάνεστε πολύ ζεστός
 • Αίσθημα δίψας
 • Δυσχέρεια στην ούρηση

Δείτε ΕΔΩ – Τι είναι η μανία και τι η υπομανία στην διπολική διαταραχή;

Προειδοποίηση άνοιας: Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από φάρμακα που ονομάζονται αντιχολινεργικά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Η ολανζαπίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας συνδυασμένης θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να το πάρετε με άλλα φάρμακα, όπως το λίθιο, το βαλπροϊκό ή την φλουοξετίνη.

Πότε χρησιμοποιείται;

Η ολανζαπίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής. Χρησιμοποιείται επίσης με φλουοξετίνη για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάθλιψη που προκαλείται από τη διπολική διαταραχή καθώς και την κατάθλιψη που δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα φάρμακα.

Πως δουλεύει;

Η ολανζαπίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται άτυπα αντιψυχωσικά.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς λειτουργεί. Θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ποσότητας ορισμένων χημικών ουσιών (ντοπαμίνης και σεροτονίνης) στον εγκέφαλο για να βοηθήσει στον έλεγχο της διάθεσης.

Ολανζαπίνη παρενέργειες

Το στοματικό δισκίο ολανζαπίνης μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. Μην οδηγείτε, χρησιμοποιείτε μηχανήματα ή κάνετε επικίνδυνες δραστηριότητες μέχρι να δείτε πώς σας επηρεάζει αυτό το φάρμακο.

Περισσότερες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενηλίκων για την ολανζαπίνη είναι ελαφρώς διαφορετικές από τις ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά.

Οι παρενέργειες των ενηλίκων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ορθοστατική υπόταση
 • Έλλειψη ενέργειας
 • Ξερό στόμα
 • Αυξημένη όρεξη
 • Κούραση
 • Τρέμουλο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ζάλη
 • Ανησυχία
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να θεωρηθούν προσβλητικές για τους άλλους
 • Αύξηση βάρους

Οι παρενέργειες των παιδιών και των εφήβων μπορεί να περιλαμβάνουν τα παραπάνω, συν:

 • Πονοκέφαλο
 • Πόνο στην κοιλιά (περιοχή του στομάχου)
 • Πόνο στα χέρια και τα πόδια

Εάν αυτά τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες. Εάν είναι σοβαρότερα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Σοβαρές παρενέργειες

Οι σοβαρές παρενέργειες και τα συμπτώματά μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο (παροδικές ισχαιμικές κρίσεις) ή θάνατος. Αυτά μπορεί να συμβούν σε ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω) που έχουν σύγχυση, απώλεια μνήμης και ψύχωση που σχετίζεται με την άνοια.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση
 • Πρόβλημα ομιλίας
 • Μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
 • Αδυναμία

Η ολανζαπίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα

Για να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις, ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει τι φάρμακα λαμβάνετε. Βεβαιωθείτε ότι τον ενημερώσατε για όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα βότανα που παίρνετε.

Προειδοποίηση για αλλεργίες

Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πρόβλημα αναπνοής
 • Οίδημα λάρυγγα- απόφραξη
 • Κνησμό

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το 166 ή μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μην πάρετε ξανά αυτό το φάρμακο εάν έχετε υποστεί κάποια αλλεργική αντίδραση σε αυτό. Το να το πάρετε πάλι μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Αλληλεπίδραση με το αλκοόλ

Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ενώ παίρνετε ολανζαπίνη. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη ολανζαπίνης αυξάνει τον κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την υπνηλία που προκαλείται από την ολανζαπίνη.

Προειδοποιήσεις για άτομα με ορισμένες ασθένειες

Για άτομα με Αλτσχάιμερ: Η ολανζαπίνη δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Η ολανζαπίνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ηλικιωμένους (ηλικίας 65 ετών και άνω) με ψύχωση που σχετίζεται με την άνοια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από καρδιακά προβλήματα.

Για άτομα με επιληπτικές κρίσεις: Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.

Για άτομα με διαβήτη ή υψηλά επίπεδα σακχάρου: Η ολανζαπίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο γιατρός σας πρέπει να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αυτό το φάρμακο. Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη δοσολογία όλων των φαρμάκων που παίρνετε για το διαβήτη.

Ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο, προσέξτε για τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας, συχνή ούρηση ή αίσθημα αδυναμίας. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας.

Για άτομα με καρδιακά προβλήματα: Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε καρδιολογικά προβλήματα, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή προβλήματα με τη ροή αίματος. Περιλαμβάνουν επίσης τυχόν καταστάσεις που μπορεί να χειροτερεύσουν εάν η αρτηριακή πίεση πέσει πολύ χαμηλά.

Για άτομα με υψηλή χοληστερόλη: Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Πολύ μεγάλες αυξήσεις της χοληστερόλης μπορούν να συμβούν χωρίς συμπτώματα.

Για άτομα με αιματολογικά προβλήματα: Η ολανζαπίνη μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων ή ουδετεροφίλων. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Για άτομα με ηπατικά προβλήματα: Εάν έχετε ηπατικά προβλήματα ή ιστορικό ηπατικής νόσου, μπορεί να μην είστε σε θέση να λάβετε αυτό το φάρμακο. Επίσης μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι.

Για τα άτομα με υπερπλασία του προστάτη: Σε άνδρες, η ολανζαπίνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα μιας καλοήθους προστατικής υπερπλασίας.

Για άτομα με γλαύκωμα: Η ολανζαπίνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του γλαυκώματος. Εάν έχετε γλαύκωμα, μιλήστε με το γιατρό σας εάν το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς.

Για άτομα με προβλήματα στο έντερο: Η ολανζαπίνη μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε απόφραξη ή μπλοκάρισμα του εντέρου.

Για τις έγκυες γυναίκες: Η ολανζαπίνη είναι φάρμακο εγκυμοσύνης κατηγορίας Γ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

Η έρευνα σε ζώα έχει δείξει ανεπιθύμητες παρενέργειες στο έμβρυο όταν η μητέρα παίρνει το φάρμακο.
Δεν έχουν γίνει επίσης αρκετές μελέτες σε άνθρωπο για να είναι σίγουρο πως το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.

Εάν μείνετε έγκυος κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Για γυναίκες που θηλάζουν: Η ολανζαπίνη διέρχεται στο μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδί που θηλάζει. Δεν πρέπει να θηλάζετε εάν παίρνετε ολανζαπίνη. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν θηλάζετε το παιδί σας. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα σταματήσετε το θηλασμό ή αν θα σταματήσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Για τους ηλικιωμένους: Τα νεφρά των ηλικιωμένων δεν λειτουργούν όπως στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να κάνει το σώμα να επεξεργάζεται τα φάρμακα πιο αργά. Ως αποτέλεσμα, μια μεγαλύτερη ποσότητα ενός φαρμάκου παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Για παιδιά:

Σχιζοφρένεια: Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Διπολική διαταραχή: Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία: Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Διπολική κατάθλιψη: Δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για χρήση με φλουοξετίνη στη θεραπεία της διπολικής κατάθλιψης σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Αυτό το φάρμακο ενέχει σοβαρούς κινδύνους εάν δεν το πάρετε όπως σας το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

 Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας αυτού του φαρμάκου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διέγερση ή επιθετικότητα
 • Ταχυκαρδία
 • Ανεξέλεγκτες κινήσεις των μυών
 • Υπερβολική υπνηλία
 • Ανεπαρκής ομιλία
 • Κώμα

Τι πρέπει να κάνετε εάν χάσετε μια δόση: Πάρτε τη δόση σας μόλις το θυμηθείτε. Αλλά αν το θυμηθείτε λίγες ώρες πριν από την επόμενη προγραμματισμένη δόση, πάρτε μόνο μία δόση.

 • Μπορείτε να πάρετε ολανζαπίνη με ή χωρίς τροφή
 • Πάρτε την ολανζαπίνη τη στιγμή που συστήνει ο γιατρός
 • Μπορείτε να κόψετε ή να συνθλίψετε το δισκίο

Αποθήκευση

 • Φυλάσσετε την ολανζαπίνη σε θερμοκρασία δωματίου
 • Κρατήστε το φάρμακο μακριά από το φως
 • Κρατήστε το φάρμακο μακριά από παιδιά
 • Μην το αποθηκεύετε σε περιβάλλον με υγρασία, όπως μπάνιο

Όλα τα φάρμακα έχουν δυνητικές παρενέργειες και χρειάζονται συνταγή ιατρού! Όταν χορηγούνται με την κατάλληλη ένδειξη και στη σωστή δόση, είναι ασφαλή και συμβάλουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό ισχύει για όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα από τις αρμόδιες αρχές (Ε.Ο.Φ, F.D.A κ.α).


Related Posts

Facebook Comments