Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου στο περιοδικό Cancer.
Η διάγνωση του καρκίνου είναι εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία για τον ασθενή και μια νέα μελέτη βρίσκει πολλούς ασθενείς να σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία .
Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος κατά το έτος που γίνεται η διάγνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, πρόσθεσαν.
“Τόσο ο καρκίνος όσο και η αυτοκτονία αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και παρουσιάζουν μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Hesham Hamoda, του Νοσοκομείου Παιδιών της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Είναι σημαντικό να εξετάζονται νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς για τον κίνδυνο αυτοκτονίας και να βεβαιώνεστε ότι έχουν πρόσβαση στην κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Για τη μελέτη, ο Dr Hamoda και οι συνάδελφοί του εξέτασαν στοιχεία για Αμερικανούς ασθενείς με καρκίνο σε μια εθνική βάση δεδομένων μεταξύ 2000 και 2014. Αυτή η βάση δεδομένων αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των Αμερικανών με καρκίνο.
Μεταξύ των περίπου 4,6 εκατομμυρίων ασθενών, σχεδόν 1,600 απεβίωσαν με αυτοκτονία εντός ενός έτους από τη διάγνωσή τους, γεγονός που είναι 2,5 φορές συχνότερο από αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν μεταξύ των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος και του πνεύμονα. Ο κίνδυνος επίσης αυξήθηκε σημαντικά μετά από μια διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού και καρκίνου του προστάτη, κατέληξαν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η διάγνωση του καρκίνου προκαλεί πραγματικά αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας.
“Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, η θνησιμότητα τους δεν θα είναι άμεσο αποτέλεσμα του ίδιου του καρκίνου, αλλά μάλλον του άγχους της αντιμετώπισης, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία”, ανέφερε ο Dr. Hamoda. “Αυτή η διαπίστωση μας προκαλεί όλους να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης θα ενσωματωθούν έγκαιρα στην περίθαλψη του καρκίνου”.