Ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνεται μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων κίνδυνος αυτοκτονίας

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου στο περιοδικό Cancer.


Η κίνδυνος αυτοκτονία αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ψυχική και σωματική υγεία. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια και τις αιτίες του κινδύνου αυτοκτονίας, καθώς και τρόπους πρόληψης. Μπορούμε να σώσουμε ζωές λαμβάνοντας τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ενημερωθείτε: Μάθετε για τα σημάδια και τις αιτίες του κινδύνου αυτοκτονίας.
  • Μιλήστε: Εάν ανησυχείτε για κάποιον, μιλήστε μαζί του ανοιχτά και με ειλικρίνεια.
  • Ακούστε: Δώστε προσοχή σε ό,τι σας λέει ο άνθρωπος και δείξτε του ότι νοιάζεστε.
  • Ζητήστε βοήθεια: Εάν ο άνθρωπος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε τον στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να βοηθήσουν άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο αυτοκτονίας και τους οικείους τους.

Η διάγνωση του καρκίνου είναι εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία για τον ασθενή και μια νέα μελέτη βρίσκει πολλούς ασθενείς να σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία .

Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος κατά το έτος που γίνεται η διάγνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας μεταξύ των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο  ποικίλλει επίσης ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, πρόσθεσαν.

“Τόσο ο καρκίνος όσο και η αυτοκτονία αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου και παρουσιάζουν μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Hesham Hamoda, του Νοσοκομείου Παιδιών της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Είναι σημαντικό να εξετάζονται νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς για τον κίνδυνο αυτοκτονίας και να βεβαιώνεστε ότι έχουν πρόσβαση στην κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, ο Dr Hamoda και οι συνάδελφοί του εξέτασαν στοιχεία για Αμερικανούς ασθενείς με καρκίνο σε μια εθνική βάση δεδομένων μεταξύ 2000 και 2014. Αυτή η βάση δεδομένων αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των Αμερικανών με καρκίνο.

Μεταξύ των περίπου 4,6 εκατομμυρίων ασθενών, σχεδόν 1,600 απεβίωσαν με αυτοκτονία εντός ενός έτους από τη διάγνωσή τους, γεγονός που είναι 2,5 φορές συχνότερο από αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν μεταξύ των ατόμων με καρκίνο του παγκρέατος και του πνεύμονα. Ο κίνδυνος επίσης αυξήθηκε σημαντικά μετά από μια διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού και καρκίνου του προστάτη, κατέληξαν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η διάγνωση του καρκίνου προκαλεί πραγματικά αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο, η θνησιμότητα τους δεν θα είναι άμεσο αποτέλεσμα του ίδιου του καρκίνου, αλλά μάλλον του άγχους της αντιμετώπισης, με αποκορύφωμα την αυτοκτονία”, ανέφερε ο Dr. Hamoda. “Αυτή η διαπίστωση μας προκαλεί όλους να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης θα ενσωματωθούν έγκαιρα στην περίθαλψη του καρκίνου”.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα