Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά!

Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά!

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Μερικές φορές είναι δύσκολο να κοιμηθούν και μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεκουραστούν. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Adelaide αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες που πάσχουν από εκτεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής ενώ κοιμούνται έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά σε 2.840 άνδρες ηλικίας 70 ετών την δεκαετία του ’80. Ήθελαν να δουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της χαμηλής οξυγόνωσης του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου και των θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά. Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ένα πολύ γνωστό και τεκμηριωμένο πρόβλημα, αλλά δεν συνδέεται πάντα μόνο με την άπνοια ύπνου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να δουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου ώστε να δημιουργήσουν κάποιες βασικές συστάσεις για άτομα που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο από αυτό το πρόβλημα. Τώρα οι επιστήμονες μπορούν να αποδείξουν ότι η κακή οξυγόνωση του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου προβλέπει την πιθανότητα θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά στους ηλικιωμένους άνδρες.

Κανονικά ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα κατά τις ώρες της ημέρας θα πρέπει να είναι περίπου 95-100%. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ελαττώνεται ελαφρώς, διότι αναπνέουν λιγότερο βαθιά, αλλά δεν πρέπει να πάει κάτω από το 90%. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι για έναν ηλικιωμένο άνδρα που είχε 12 ή περισσότερα λεπτά ύπνου με χαμηλό κορεσμό οξυγόνου (κάτω από 90%) σήμαινε και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο κατά 59%.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 20% των περιπτώσεων χαμηλού κορεσμού οξυγόνου δεν μπορεί να αποδοθεί στην άπνοια ύπνου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Dominik Linz, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: “Η εξέταση και η θεραπεία παραγόντων κινδύνου πέρα ​​από την αναπνοή και την παχυσαρκία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της νυκτερινής υποξίας σε άτομα που συχνά βιώνουν μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια της νύχτας με κορεσμό οξυγόνου κάτω από 90% “.

Ενώ οι επιστήμονες μιλάνε για την παρακολούθηση του κορεσμού οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, επισημαίνουν επίσης ότι τα εργαλεία για αυτά είναι ήδη διαθέσιμα και αρκετά συνηθισμένα. Οι ασθενείς μπορούν να μετρήσουν μόνοι τους τον κορεσμό τους.

Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένους άνδρες, αλλά είναι πιθανό ότι οι ίδιοι παράγοντες ισχύουν και για το θηλυκό φύλο και άλλες ηλικιακές ομάδες. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, δεν πρέπει να τα παραβλέπετε.Μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι που βλάπτει την καρδιά σας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο: The University of Adelaide

Related Posts

Facebook Comments