Πετσέτα της κουζίνας: Από τι κινδυνεύω?

Πετσέτα της κουζίνας: Από τι κινδυνεύω?

Μπορεί να σας αρρωστήσει η πετσέτα της κουζίνας?

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ναι αν χρησιμοποιείτε την πετσέτα για πολλούς σκοπούς!

Το 49% των πετσετών που συλλέχθηκαν για τη μελέτη ήταν φορτωμένα με βακτήρια και ο αριθμός των βακτηρίων αυξήθηκε με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των παιδιών, ανέφεραν ερευνητές.

“Η μόλυνση συμβαίνει στην κουζίνα και τα βακτηρίδια αυτά μπορούν να φτάσουν στο φαγητό μας και να προκαλέσουν δηλητηρίαση”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Susheela Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο τμήμα υγείας του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται για ποικίλες εργασίες όπως σκούπισμα σκευών, στεγνώματα χεριών, καθαρισμό επιφανειών, έχουν περισσότερα βακτήρια από πετσέτες που χρησιμοποιούνται για μία εργασία. Επιπλέον, οι υγρές πετσέτες είχαν περισσότερα βακτήρια από τις στεγνές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από τα 49 δείγματα που είχαν μολυνθεί με βακτήρια, 37% είχαν Escherichia coli ( Ε. Coli ), 37% είχαν Enterococcus και 14% μολύνθηκαν με Staphylococcus aureus ( S. aureus ).

Τα υψηλότερα ποσοστά του S. aureus βρέθηκαν μεταξύ των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και εκείνων με παιδιά. Ο κίνδυνος για το Ε. Coli ήταν υψηλότερος σε υγρές πετσέτες απ’ ότι σε στεγνές, από τις πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για διάφορες εργασίες αντί για μία σε κάθε χρήσης και από εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν σε νοικοκυριά με μη χορτοφάγους.

Το Ε. Coli είναι ένα φυσιολογικό βακτήριο που βρίσκεται στο έντερο και απελευθερώνεται στα κόπρανα.

Το S. aureus είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στην αναπνευστική οδό.

Οι συμβουλές των ερευνητών; “Αποφύγετε τις υγρές και πολλαπλών χρήσεων πετσέτες “

  • σωστό πλύσιμο των χεριών
  • σωστή αποθήκευση τροφίμων

Σε μια μελέτη το 2015, διαπιστώθηκε ότι οι πετσέτες “πανί” ήταν πιο επικίνδυνες!

“Επιπλέον, η επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων πετσετών για το σκούπισμα των χεριών ή άλλων επιφανειών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε διασταυρούμενη μόλυνση και συνεπώς δεν θα πρέπει να επαναχρησιμοποιείται καθ ‘όλη τη διάρκεια της παρασκευής του γεύματος, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μόλυνση των χεριών, επιφανειών ή άλλων προϊόντων διατροφής”.

Related Posts

Facebook Comments