Συμβουλές για την αντιμετώπιση μανιακού επεισοδίου

Συμβουλές για την αντιμετώπιση μανιακού επεισοδίου

Τα μανιακά επεισόδια μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι κατευθύνονται προς ένα μανιακό επεισόδιο, ενώ άλλοι μπορεί να αρνηθούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη μανία είναι να προετοιμαστείτε. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Απευθυνθείτε στον ψυχίατρο σας

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει μανιακά επεισόδια είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Αν ανησυχείτε ότι είστε κοντά στην εμφάνιση ενός μανιακού επεισοδίου, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να συζητήσετε τα συμπτώματά σας.

Εάν έχετε έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς σας που είναι εξοικειωμένος με την ασθένειά, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε υποστήριξη.

Προσδιορίστε τα φάρμακα που βοηθούν

Οι ψυχίατροι συνήθως θεραπεύουν οξεία μανιακά επεισόδια με φάρμακα γνωστά ως αντιψυχωσικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα μανιακά συμπτώματα πιο γρήγορα από τους σταθεροποιητές της διάθεσης. Ωστόσο, η μακροχρόνια θεραπεία με σταθεροποιητές της διάθεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών μανιακών επεισοδίων.

Παραδείγματα αντιψυχωσικών περιλαμβάνουν:

Zyprexa
Risperdal
Seroquel

Παραδείγματα σταθεροποιητών διάθεσης περιλαμβάνουν:

Lamictal
divalproex sodium – Depakote
Tegretol

Αποφύγετε τις ασκήσεις που επιδεινώνουν τη μανία σας

Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μεταβάλλουν τη διάθεση μπορούν να συμβάλουν σε ένα μανιακό επεισόδιο και να επηρεάσουν την ικανότητά σας να ανακάμψετε. Η αποφυγή αυτών των ουσιών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε την ανάρρωση ευκολότερη.

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου

Όταν ζείτε με διπολική διαταραχή, η ύπαρξη δομής στην καθημερινή σας ζωή είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή και αποφεύγοντας την καφεΐνη και τα ζαχαρούχα τρόφιμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

Η επίτευξη επαρκούς κανονικού ύπνου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε μανιακά ή καταθλιπτικά επεισόδια.

Προσέξτε τα οικονομικά σας

Η υπερβολή στις δαπάνες μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα συμπτώματα της μανίας. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε περιορίζοντας την ευκολία πρόσβασης στα χρήματά σας. Για παράδειγμα, κρατήστε αρκετά μετρητά για να διατηρήσετε τον καθημερινό σας τρόπο ζωής, αλλά να μην έχετε άμεσα διαθέσιμα επιπλέον χρήματα.

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε πιστωτικές κάρτες και επιταγές σε μέρη όπου είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να δώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες σε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, ενώ άλλοι αποφεύγουν να εκδίδουν πιστωτικές κάρτες γενικά.

Ορίστε καθημερινές υπενθυμίσεις

Δημιουργήστε υπενθυμίσεις για τη λήψη των φαρμάκων σας και τη διατήρηση επαρκούς χρόνου για ύπνο. Επίσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ειδοποιήσεις τηλεφώνου για να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το πρόγραμμά σας σταθερό.

Related Posts

Facebook Comments