Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν μια συγκεκριμένη ουσία (ζάχαρη) στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ονομάζονται λακτόζη. Εάν είστε ένας από αυτούς, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η κατάσταση δεν είναι επιβλαβής, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη και ενοχλητική. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αλλά μπορείτε να το διαχειριστείτε βλέποντας πόσο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα πίνετε ή τρώτε.

Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι η ίδια με την αλλεργία στο γάλα.

Τι είναι λακτόζη;

Η λακτόζη είναι η ζάχαρη που περιέχει το γάλα.

Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση για να διασπάσει τη ζάχαρη, ώστε να μπορέσει να την απορροφήσει το σώμα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν αρκετή λακτάση.

(Παράγεται στο λεπτό έντερο)

Ακόμη και με χαμηλά επίπεδα λακτάσης, μερικοί άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν πίνουμε γάλα ή καταναλώνουμε ένα προϊόν με βάση το γάλα, γίνεται διάσπαση της ζάχαρης του γάλακτος στο έντερο. Εν συνεχεία απορροφάται στο σώμα μέσω αυτού.

Αλλά για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι τόσο εύκολο. Σε αυτά, η λακτόζη δεν διασπάται. Αντ ‘αυτού, πηγαίνει στο κόλον, όπου αναμιγνύεται με φυσιολογικά βακτήρια και υφίσταται ζυμώσεις. Μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Δοκιμάστε αυτό:

Μην καταναλώσετε γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα για μερικές εβδομάδες
Εάν τα συμπτώματά εξαφανιστούν, επαναφέρετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή σας, λίγο κάθε φορά για να δείτε πώς αντιδράτε
Εάν τα συμπτώματά συνεχίσουν μετά την διακοπή των γαλακτοκομικών ή εάν επιστρέψουν επισκεφτείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι συμβαίνει

Ποιος το αναπτύσσει;

Το 40% των ανθρώπων σταματά να παράγει αρκετή λακτάση για να αφομοιώσει γάλα από την ηλικία 2 έως 5 ετών.

Μπορεί να κληρονομείται ή να συνδέεται με άλλες συγκεκριμένες ασθένειες.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

 • Εξέταση αναπνοής: Αυτό θα δείξει εάν έχετε υψηλά επίπεδα υδρογόνου όταν εκπνέετε. Εάν το κάνετε, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υδρογόνο εκλύεται όταν η λακτόζη διασπάται στο παχύ έντερο. Το υδρογόνο παραλαμβάνεται από το αίμα φτάνει μέχρι τους πνεύμονές και μετά το εκπνέετε.
 • Εξέταση αίματος: Αυτό μπορεί να δείξει πώς το σώμα αντιδρά όταν πίνετε κάτι με πολύ λακτόζη
 • Εξέταση κοπράνων (σε μωρά και μικρά παιδιά)

Εάν το έχω;

Μπορεί ακόμα να μπορείτε να φάτε ή να πιείτε μικρές ποσότητες γάλακτος. Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν τα γαλακτοκομικά σε ένα γεύμα. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως σκληρό τυρί ή γιαούρτι, μπορεί να είναι πιο εύπεπτα.

Επίσης, υπάρχουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη!

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με αυτά τα τρόφιμα:

 • Αμύγδαλα
 • Αποξεραμένα φασόλια
 • Λάχανο
 • Χυμός πορτοκαλιού
 • Γάλα σόγιας
 • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί
 • Κρόκοι αυγών
 • Μοσχαρίσιο συκώτι

Εάν έχετε συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Και αν είστε διαγνωσμένοι με αυτό, συμβουλευτείτε τον για να είστε σίγουροι ότι τρώτε σωστά.

 

Related Posts

Facebook Comments