Τι είναι η ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της;

Τι είναι η ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της;

Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος για την πλήρη πρόληψη της ενδομητρίωσης, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές να αποκτήσετε  την πάθηση και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά της.


Αυτή συμβαίνει όταν το ενδομήτριο, ο ιστός που απαρτίζει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτό. Η θεωρία είναι ότι αυτός ο ιστός εξακολουθεί να δρα όπως θα έπρεπε κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών κύκλων. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο ιστός θα διαλυθεί και θα αιμορραγεί κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο στις περισσότερες γυναίκες που το έχουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάω;

Μειώστε τα επίπεδα οιστρογόνου 

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ορμόνες που μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Αυτά περιλαμβάνουν τα αντισυλληπτικά χάπια κ.α. Η ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει με τον πόνο, αλλά τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν μόνο εφόσον παίρνετε τις ορμόνες. Όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε.

Άσκηση

Η προπόνηση είναι εξαιρετική για όλο το σώμα. Αν κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, 4-5 φορές την εβδομάδα, θα μπορούσατε να μειώσετε τις πιθανότητές για ενδομητρίωση.

Μια μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα των “καλών” μεταβολιτών οιστρογόνων (ενώσεων που παράγονται όταν τα οιστρογόνα διασπώνται) και να μειώσουν τα επίπεδα των “κακών”.  Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές για ενδομητρίωση; Χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα!

Αποφύγετε το αλκοόλ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα οιστρογόνων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ενδομητρίωση. Εάν σας αρέσει το αλκοόλ, μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτήρι αλκοόλ ανά ημέρα.

Κόψτε την καφεΐνη

Η έρευνα για το κατά πόσο αυτό βοηθάει είναι αμφιλεγόμενη.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες καφεΐνης και πράσινο τσάι είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Αλλά η καφεΐνη δεν συνδέεται με τα επίπεδα οιστρογόνων σε όλες τις γυναίκες της μελέτης. Και όταν άλλοι ερευνητές έλεγξαν οκτώ μελέτες για την καφεΐνη και την ενδομητρίωση, δεν βρήκαν κανένα σύνδεσμο.

Αν θέλετε να δείτε αν σας βοηθάει, μπορείτε να δοκιμάσετε καφέ χωρίς καφεΐνη και να πίνετε νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Related Posts

Facebook Comments