Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα; Συμπτώματα

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα; Συμπτώματα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων.

Τείνει να αρχίζει με ήπια συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν, συνήθως και στις δύο πλευρές του σώματος, τα οποία εξελίσσονται για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών.

                     

Τα συμπτώματα αυτής της χρόνιας πάθησης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Η περίοδος όπου τα συμπτώματα είναι έντονα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα ονομάζεται έξαρση και οι αδρανείς περιόδοι, όταν τα συμπτώματα είναι λιγότερο αισθητά, καλούνται ύφεση.

Κούραση

Μπορεί να αισθάνεστε ασυνήθιστα κουρασμένοι. Η κόπωση μπορεί να έρθει πριν από την εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων κατά εβδομάδες ή μήνες.

Μπορεί να έρχεται και να σταματάει από εβδομάδα σε εβδομάδα ή μέρα με τη μέρα. Η κόπωση συνοδεύεται μερικές φορές από ένα γενικό αίσθημα κακουχίας ή ακόμα και κατάθλιψης.

Πρωινή δυσκαμψία

Η πρωινή δυσκαμψία είναι ένα πρώιμο σημάδι της αρθρίτιδας. Η δυσκαμψία που διαρκεί λίγα λεπτά είναι συνήθως ένα σύμπτωμα μιας μορφής αρθρίτιδας που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Η δυσκαμψία που διαρκεί αρκετές ώρες είναι γενικά σύμπτωμα φλεγμονώδους αρθρίτιδας και είναι χαρακτηριστική της ΡΑ. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσκαμψία μετά από οποιαδήποτε περίοδο παρατεταμένης αδράνειας.

Σκλήρυνση αρθρώσεων

Η δυσκαμψία σε μια ή περισσότερες από τις μικρότερες αρθρώσεις είναι ένα κοινό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Συνήθως, η δυσκαμψία αρχίζει στις αρθρώσεις των χεριών. Εμφανίζεται συνήθως προοδευτικά, αν και μπορεί να έρθει ξαφνικά και να επηρεάσει πολλαπλές αρθρώσεις κατά τη διάρκεια μιας ή δύο ημερών.

Πόνος στις αρθρώσεις

Η δυσκαμψία των αρθρώσεων ακολουθείται συχνά από ευαισθησία ή πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης ή σε ηρεμία. Αυτό επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος εξίσου.

Στην πρώιμη ΡΑ, οι πιο κοινές εντοπίσεις για πόνο είναι τα δάχτυλα και οι καρποί. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο στα γόνατα, τα πόδια, τους αστραγάλους ή τους ώμους.

Μικρά οίδημα αρθρώσεων

Ήπια φλεγμονή των αρθρώσεων είναι τυπική από νωρίς, προκαλώντας διόγκωση στις αρθρώσεις. Αυτό το οίδημα συνήθως συνοδεύεται με θερμότητα.

Η φλεγμονή μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες και αυτό το πρότυπο αναμένεται να αυξηθεί με το χρόνο. Μεταγενέστερες εξάρσεις μπορεί να γίνουν αισθητές στις ίδιες αρθρώσεις ή σε άλλες αρθρώσεις.

                           

Πυρετός

Όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή, ο χαμηλός πυρετός μπορεί να είναι σημείο έγκαιρης προειδοποίησης.

Ωστόσο, ένας πυρετός υψηλότερος από 38 ° C είναι πιθανότερο ότι είναι σημάδι κάποιας άλλης μορφής ασθένειας ή μόλυνσης.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Η φλεγμονή των τενόντων μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα περιφερικά νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα χέρια που αναφέρεται ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Οι αρθρώσεις των χεριών ή των ποδιών μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και κριγμό ή θόρυβο, καθώς ο κατεστραμμένος χόνδρος αλέθεται μέσα στις αρθρώσεις όταν αυτές μετακινούνται.

Μείωση του εύρους κίνησης

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και παραμόρφωση των τενόντων και των συνδέσμων. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να βρεθείτε ανίκανος να κάμψετε ή να ισιώσετε μερικές αρθρώσεις.

Παρόλο που το εύρος κίνησης μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον πόνο, είναι σημαντικό να συμμετέχετε σε τακτική, ήπια άσκηση.

Άλλα πρόωρα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της ΡΑ, μπορεί να αισθανθείτε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:

  • γενική αδυναμία ή αίσθημα κακουχίας
  • ξερό στόμα
  • ξηροφθαλμία, φαγούρα
  • δυσκολία στον ύπνο
  • πόνο στο στήθος όταν αναπνέετε (πλευρίτιδα)
  • σκληρά οζίδια κάτω από το δέρμα στα χέρια
  • απώλεια της όρεξης
  • απώλεια βάρους

Related Posts

Facebook Comments