Τι είναι η ψύχωση; Συμπτώματα – Παράγοντες κινδύνου – Θεραπεία

Τι είναι η ψύχωση; Συμπτώματα - Παράγοντες κινδύνου - Θεραπεία

Περιεχόμενα

Η ψύχωση χαρακτηρίζεται από την εξασθενημένη σχέση με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που βιώνουν ψύχωση μπορεί να έχουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Οι ψευδαισθήσεις είναι αισθητικές εμπειρίες που συμβαίνουν μέσα στην απουσία ενός πραγματικού γεγονότος. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει ακουστική ψευδαίσθηση μπορεί να ακούει τη μητέρα του να του φωνάζει, όταν η μητέρα του δεν είναι εκεί. Ή κάποιος που έχει μια οπτική ψευδαίσθηση μπορεί να δει κάτι, όπως ένα πρόσωπο μπροστά του, το οποίο δεν είναι στην πραγματικότητα εκεί.

Το άτομο που πάσχει από ψύχωση μπορεί επίσης να έχει σκέψεις που είναι αντίθετες με τα πραγματικά στοιχεία. Αυτές οι σκέψεις είναι γνωστές ως αυταπάτες. Μερικοί άνθρωποι με ψύχωση μπορεί επίσης να βιώσουν κοινωνική απόσυρση.

Αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι τρομακτικές. Μπορούν επίσης να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα ψύχωσης.

Τα συμπτώματα της ψύχωσης περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Κοιμάται πάρα πολύ ή δεν αρκεί ο ύπνος
  • Ανησυχία
  • Καχυποψία
  • Απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους
  • Ψευδαισθήσεις
  • Αυταπάτες
  • Αποδιοργανωμένη ομιλία
  • Κατάθλιψη
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή ενέργειες

Πρόληψη αυτοκτονίας

Αν νομίζετε ότι κάποιος κινδυνεύει άμεσα να αυτοτραυματιστεί ή να βλάψει άλλο άτομο:

• Καλέστε το 166
• Μείνετε με το άτομο μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
• Απομακρύνετε μαχαίρια, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.
• Ακούστε αλλά μην κρίνετε – υποστηρίζετε.

Τι είναι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις;

Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες είναι δύο πολύ διαφορετικά συμπτώματα τα οποία αντιμετωπίζουν άτομα με ψύχωση. Οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες φαίνονται πραγματικές στο άτομο που τις βιώνει.

Παραληρητικές ιδέες

Μια ψευδαίσθηση είναι μια ψεύτικη πεποίθηση ή μια εντύπωση που πιστεύει σταθερά, αν και αντικρούεται με την πραγματικότητα και αυτό που θεωρείται συνήθως αλήθεια. Υπάρχουν παραληρητικές παρανοήσεις, ιδέες μεγαλείου και σωματικές αυταπάτες.

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια ψευδαίσθηση μπορεί να πιστεύουν ότι τους ακολουθούν συνεχώς. Κάποιος με μεγάλη δόξα θα έχει υπερβολική αίσθηση σπουδαιότητας. Η σωματική ψευδαίσθηση είναι όταν ένα άτομο πιστεύει ότι έχει μία σοβαρή ασθένεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι υγιής.

Ψευδαισθήσεις

Μια ψευδαίσθηση είναι μια αισθητηριακή αντίληψη με απουσία εξωτερικών ερεθισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει, ακούει, αισθάνεται ή μυρίζει κάτι που δεν υπάρχει. Ένα άτομο που παρουσιάζει ψευδαισθήσεις μπορεί να δει πράγματα που δεν υπάρχουν ή να ακούσει ανθρώπους να μιλούν όταν είναι μόνος.

Αιτίες της ψύχωσης

Κάθε περίπτωση ψύχωσης είναι διαφορετική και η ακριβής αιτία δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που προκαλούν ψύχωση. Υπάρχουν επίσης σκανδάλες όπως η χρήση ναρκωτικών, η έλλειψη ύπνου και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επιπλέον, ορισμένες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων ψύχωσης.

Ασθένειες

Ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν ψύχωση περιλαμβάνουν:

  • Νευρολογικά νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson, η χορεία του Huntington και κάποιες χρωμοσωμικές ανωμαλίες
  • Όγκος του εγκεφάλου
  • Αλτσχάϊμερ
  • HIV
  • Σύφιλη
  • Ορισμένοι τύποι επιληψίας

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ψύχωσης

Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει ψύχωση. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μια ψυχωτική διαταραχή εάν έχει ένα στενό μέλος της οικογένειας.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με τη γενετική μετάλλαξη γνωστή ως σύνδρομο μικροελλείμματος 22q11.2 διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν μία ψυχωτική διαταραχή, ιδιαίτερα τη σχιζοφρένεια.

Είδη ψύχωσης

Ορισμένα είδη ψύχωσης προκαλούνται από συγκεκριμένες συνθήκες ή περιστάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

Σύντομη ψυχωσική διαταραχή

Σύντομη ψυχωσική διαταραχή, που ονομάζεται μερικές φορές σύντομη αντιδραστική ψύχωση, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας προσωπικής πίεσης όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας. Κάποιος που βιώνει σύντομη αντιδραστική ψύχωση γενικά θα ανακάμψει σε λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την πηγή του στρες.

Ψύχωση που σχετίζεται με φάρμακα ή αλκοόλ

Η ψύχωση μπορεί να προκληθεί από τη χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων διεγερτικών όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη. Τα παραισθησιογόνα φάρμακα, όπως το LSD, συχνά οδηγούν τους χρήστες να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι προσωρινό. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα στεροειδή και τα διεγερτικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα ψύχωσης.

Οι άνθρωποι που έχουν εξάρτηση στο αλκοόλ ή σε ορισμένα φάρμακα μπορούν να παρουσιάσουν ψυχωσικά συμπτώματα εάν σταματήσουν ξαφνικά να πίνουν ή να παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

Οργανική ψύχωση

Ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή μια ασθένεια ή λοίμωξη που επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ψύχωσης.

Ψυχολογικές διαταραχές

Οι ψυχωσικές διαταραχές μπορούν να ενεργοποιηθούν από το άγχος, τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, τραυματισμό ή ασθένεια.

Οι παρακάτω τύποι διαταραχών μπορεί να έχουν ψυχωτικά συμπτώματα:

Διπολική διαταραχή

Όταν κάποιος έχει διπολική διαταραχή, η διάθεση του κυμαίνεται από πολύ υψηλή σε πολύ χαμηλή. Όταν η διάθεσή του είναι υψηλή και θετική, μπορεί να έχει συμπτώματα ψύχωσης. Μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά καλά και να πιστεύει ότι έχει ειδική εξουσία.

Όταν η διάθεσή του είναι καταθλιπτική, μπορεί να έχει ψυχωτικά συμπτώματα που τον κάνουν να αισθάνεται θυμωμένος, λυπημένος ή φοβισμένος. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη σκέψη ότι κάποιος προσπαθεί να τον βλάψει.

Διπολική διαταραχή: Τι μπορεί να βοηθήσει στην φάση της κατάθλιψης;

Διαταραχή ψευδαισθήσεων

Ένα άτομο που βιώνει παραληρητική διαταραχή πιστεύει σθεναρά σε πράγματα που δεν είναι πραγματικά.

Ψυχωτική κατάθλιψη

Πρόκειται για σοβαρή κατάθλιψη με ψυχωτικά συμπτώματα.

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια δια βίου ασθένεια που γενικά συνοδεύεται από ψυχωσικά συμπτώματα.

Πώς διαγιγνώσκεται η ψύχωση;

Η ψύχωση διαγιγνώσκεται μέσω μιας ψυχιατρικής αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του ατόμου και θα θέσει ερωτήσεις σχετικά με το τι βιώνουν. Οι αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια που προκαλεί τα συμπτώματα.

Διάγνωση της ψύχωσης σε παιδιά και εφήβους

Πολλά από τα συμπτώματα της ψύχωσης σε ενήλικες δεν εμφανίζονται στα παιδιά και στους εφήβους. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά συχνά έχουν φανταστικούς φίλους με τους οποίους μιλάνε. Αυτό αντιπροσωπεύει απλώς το φανταστικό παιχνίδι, το οποίο είναι εντελώς φυσιολογικό για τα παιδιά.

Αλλά αν ανησυχείτε ότι έχει ψύχωση ένα παιδί ή ένας έφηβος, περιγράψτε τη συμπεριφορά του σε έναν γιατρό.

Θεραπεία της ψύχωσης

Η θεραπεία της ψύχωσης μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν βελτίωση με τη θεραπεία.

Ταχεία ηρεμιστική δράση

Μερικές φορές οι άνθρωποι που βιώνουν ψύχωση μπορεί να αναστατωθούν και να κινδυνεύσουν να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να τα δράσετε γρήγορα. Ο γιατρός ή κάποιος επαγγελματίας υγείας θα χορηγήσει μια ταχείας δράσης ένεση για να χαλαρώσει γρήγορα τον ασθενή.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα συμπτώματα της ψύχωσης μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα που ονομάζονται αντιψυχωτικά. Μειώνουν τις παραισθήσεις και τις παραληρητικές ιδέες και βοηθούν τους ανθρώπους να σκέφτονται με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ο τύπος του αντιψυχωτικού που συνταγογραφείται εξαρτάται από τα συμπτώματα.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία σημαίνει τακτική συνάντηση με έναν ψυχίατρο με στόχο την αλλαγή σκέψης και συμπεριφοράς. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν μόνιμες αλλαγές και να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους. Είναι συχνά πολύ χρήσιμη για περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με τα φάρμακα.

Προοπτικές της ψύχωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από ψύχωση θα ανακάμψουν με τη σωστή θεραπεία. Ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα