Η κοιλιοκάκη είναι μια παθολογική κατάσταση όπου το λεπτό έντερο γίνεται φλεγμονώδες και δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.
Η κοιλιοκάκη προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που απαντάται σε 3 τύπους δημητριακών:
- σιτάρι
- κριθάρι
- σίκαλη
Η γλουτένη βρίσκεται σε:
- ζυμαρικά
- κέικ
- δημητριακά πρωινού
- στους περισσότερους τύπους ψωμιού
- ορισμένους τύπους σάλτσας
Επιπλέον, οι περισσότερες μπύρες φτιάχνονται από κριθάρι
Συμπτώματα της κοιλιοκάκης
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με το έντερο, όπως:
- διάρροια, με ιδιαίτερη κακοσμία
- κοιλιακός πόνος
- φούσκωμα και μετεωρισμός
- δυσπεψία
- έμετος (συνήθως στα παιδιά)
- δυσκοιλιότητα
Σπανιότερα
- κόπωση εξαιτίας της έλλειψης επαρκών θρεπτικών συστατικών (υποσιτισμός)
- απροσδόκητη απώλεια βάρους
- κνησμώδες εξάνθημα (ερπητοειδής δερματίτιδα)
- προβλήματα εγκυμοσύνης
- νευρική βλάβη (περιφερική νευροπάθεια)
- διαταραχές στον συντονισμό, την ισορροπία και την ομιλία
Ο υποσιτισμός στα παιδιά μπορεί να επιφέρει αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο σε ύψος όσο και σε βάρος
Τι προκαλεί κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα, η άμυνα του σώματος από τη μόλυνση, προσβάλλει εσφαλμένα τον υγιή ιστό.
Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις ουσίες που περιέχουν γλουτένη ως απειλή για το σώμα και τις προσβάλλει.
Αυτή η προσβολή προκαλεί βλάβη στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου, διαταράσσοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.
Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος φαίνεται να παίζει ρόλο.
Η κοιλιοκάκη δεν είναι αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη.
Θεραπεία της κοιλιοκάκης
Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη θα βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πάθησης.
Ακόμη και αν έχετε ήπια συμπτώματα, η αλλαγή της διατροφής εξακολουθεί να συνιστάται επειδή η συνέχιση της κατανάλωσης γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Επιπλοκές της κοιλιοκάκης
Οι επιπλοκές της κοιλιοκάκης τείνουν να επηρεάζουν μόνο τους ανθρώπους που συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη ή εκείνους που δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.
Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- οστεοπόρωση
- αναιμία
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος
Σπανιότερα και πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν εκείνες που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη, όπως το χαμηλό βάρος του βρέφους και ορισμένα είδη καρκίνων, όπως ο καρκίνος του εντέρου.
Τα αναφερόμενα κρούσματα κοιλιοκάκης είναι 2 έως 3 φορές υψηλότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες
Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και τα συμπτώματα είναι πιθανότερο να αναπτυχθούν:
- κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας μεταξύ 8-12 μηνών, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση
- σε μεταγενέστερη ηλικία, μεταξύ 40 και 60 ετών
- ασθενείς με ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, σύνδρομο Down και το σύνδρομο Turner, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της κοιλιοκάκης.
Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, αδελφές και παιδιά) ατόμων με κοιλιοκάκη βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της κατάστασης.