Τι είναι η λευχαιμία παιδικής ηλικίας και τι την προκαλεί;

Τι είναι η λευχαιμία παιδικής ηλικίας και τι την προκαλεί;

Η παιδική λευχαιμία, ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου σε παιδιά και εφήβους είναι ένας καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων. Μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια σχηματίζονται στον μυελό των οστών. Γρήγορα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και πλήττουν τα υγιή κύτταρα. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες του σώματος για λοίμωξη και άλλα προβλήματα.

Όσο σκληρό κι αν είναι για ένα παιδί να έχει καρκίνο, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι με λευχαιμία μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία.


Τι προκαλεί την παιδική λευχαιμία;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τα αίτια. Αλλά ορισμένα πράγματα μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να νοσήσει ένα παιδί. Ωστόσο, αν το παιδί σας έχει κάτι από τα παρακάτω μην πανικοβληθείτε! Δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει αρρωστήσει. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά με λευχαιμία δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – Ποιοί είναι οι τύποι της παιδικής λευχαιμίας?Ποιά είναι τα συμπτώματα?


Ο κίνδυνος για την παιδική λευχαιμία αυξάνεται εάν το παιδί έχει:

  • Μία κληρονομική διαταραχή όπως το σύνδρομο Li-Fraumeni
  • Το σύνδρομο Down
  • Το σύνδρομο Klinefelter
  • Ένα κληρονομικό πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ένας αδελφός ή αδελφή με λευχαιμία (ειδικά εάν είναι δίδυμα)
  • Ένα ιστορικό έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας , χημειοθεραπείας ή χημικών ουσιών

Διάγνωση της παιδικής λευχαιμίας

Για να διαγνώσει η λευχαιμία, ο γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα κάνει κλινική εξέταση. Οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της παιδικής λευχαιμίας καθώς και για την ανεύρεση του τύπου.

Οι αρχικές εξετασεις περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Βιοψία μυελού των οστών – συνήθως λαμβάνεται από το πυελικό οστό, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της λευχαιμίας
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, για να ελέγξει τυχόν εξάπλωση των κυττάρων της λευχαιμίας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν για να καθορίσουν ποιος τύπος λευχαιμίας είναι. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν επίσης τους γιατρούς να γνωρίζουν πόσο πιθανό είναι να ανταποκριθεί η λευχαιμία στη θεραπεία.

Ορισμένες εξετάσεις μπορεί να επαναληφθούν αργότερα για να δουν πώς το παιδί ανταποκρίνεται στη θεραπεία.


Θεραπείες για την λευχαιμία παιδικής ηλικίας

Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τον τύπο της λευχαιμίας καθώς και από άλλα πράγματα.

Τα ποσοστά επιβίωσης για τους περισσότερους τύπους έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και η θεραπεία σε ειδικά κέντρα για παιδιά και εφήβους έχει τα πλεονεκτήματα της εξειδικευμένης περίθαλψης.

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία του καρκίνου, μερικές φορές ένα παιδί χρειάζεται θεραπεία για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της ασθένειας. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στα κύτταρα του αίματος μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις ή σοβαρή αιμορραγία και μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα οξυγόνου που φθάνει στους ιστούς του σώματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, μεταγγίσεις αίματος ή άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Η χημειοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για την παιδική λευχαιμία. Το παιδί θα πάρει αντικαρκινικά φάρμακα από το στόμα ή ενδοφλέβια ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Άλλοι τύποι θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινοθεραπεία. Αυτό χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και να συρρικνωθεί ο όγκος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της εξάπλωσης της λευχαιμίας σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν η τυπική θεραπεία δεν αποδίδει, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Ο FDA ενέκρινε ένα είδος γονιδιακής θεραπείας για παιδιά και νέους ενηλίκους ηλικίας έως 25 ετών, του οποίου το Β-κύτταρο δεν βελτιώνεται με άλλες θεραπείες. Οι επιστήμονες εργάζονται για την έκδοση αυτής της θεραπείας σε άτομα άνω των 25 ετών και για άλλα είδη καρκίνου.

Η θεραπεία με Τ-κύτταρα CAR χρησιμοποιεί μερικά  ανοσοποιητικά κύτταρα του πάσχοντος, γνωστά ως Τ κύτταρα, για τη θεραπεία. Οι γιατροί βγάζουν τα κύτταρα από το αίμα και τα αλλάζουν προσθέτοντας νέα γονίδια. Τα νέα Τ κύτταρα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για την ανίχνευση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – Ποιοί είναι οι τύποι της παιδικής λευχαιμίας?Ποιά είναι τα συμπτώματα? 

Related Posts

Facebook Comments