Τραχειοβρογχίτιδα: Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή

Τραχειοβρογχίτιδα: Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Τραχειοβρογχίτιδα είναι η φλεγμονή της τραχείας και του βρογχικού δέντρου. Αυτό συνήθως οφείλεται σε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κάποιου είδους ερεθισμού ή να οφείλεται στο κάπνισμα.

Υπάρχουν δύο τύποι: Οξεία και Χρόνια. Συνήθως είναι οξεία, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα και η ίδια η λοίμωξη συνήθως περνά γρήγορα. Εάν η κατάσταση προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, τότε θα χρειαστούν αντιβιοτικά.

Η οξεία συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. – Είναι μεταδοτική

Η χρόνια μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και συνήθως επανέρχεται. Αυτή η κατάσταση είναι συχνότερη σε άτομα με άσθμα και καπνιστές. – Δεν είναι μεταδοτική

Συμπτώματα Τραχειοβρογχίτιδας

  • Βήχας – απόχρεμψη
  • Θωρακική δυσφορία
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση – αδυναμία
  • Ρινική συμφόρηση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία
  • Έμετο

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η τραχειοβρογχίτιδα γενικά προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Μπορεί όμως επίσης να προκληθεί από μια αλλεργική αντίδραση, οπότε πρέπει να αποφύγετε τα γνωστά αλλεργιογόνα. Αν αναπτύξετε τραχειοβρογχίτιδα ως αντίδραση σε αλλεργιογόνο που δεν γνωρίζετε, φροντίστε να εντοπίσετε την αιτία, ώστε να μπορείτε να την αποφύγετε στο μέλλον.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου εκτίθενται σε υπερβολική σκόνη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας βρογχίτιδας.

Θεραπεία Τραχειοβρογχίτιδας

  1. Αποχρεμπτικά
  2. Βρογχοδιασταλτικά
  3. Αντιβίωση
  4. Αποφυγή καπνίσματος

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα