Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς; Τύποι, Συμπτώματα, Αίτια

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς; Τύποι, Συμπτώματα, Αίτια

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί μια ολοένα και συχνότερη ασθένεια, επηρεάζοντας άνδρες και γυναίκες σε διάφορες ηλικίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για την επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο θυρεοειδής έχει σχήμα μικρής πεταλούδας και βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού. Είναι ένας αδένας που ελέγχει το μεταβολισμό. Επίσης απελευθερώνει ορμόνες που κατευθύνουν πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παραγωγής θερμότητας και του τρόπου κατανάλωσης οξυγόνου.

Αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα μεταλλάσσονται. Τα ανώμαλα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στον θυρεοειδή και όταν υπάρχουν αρκετά από αυτά, σχηματίζουν τον όγκο.

Αν διαγνωσθεί νωρίς, είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου.

Τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς:

Ο Θηλώδης καρκίνος βρίσκεται σε ποσοστό έως και 80% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Τείνει να αναπτύσσεται αργά, αλλά συχνά εξαπλώνεται στους λεμφαδένες στο λαιμό. Παρόλα αυτά, υπάρχει πλήρη ανάκαμψη.

Ο Θυλακιώδης καρκίνος αποτελεί μεταξύ 10% και 15% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και είναι επίσης πιο πιθανό να εξαπλωθεί στα αιμοφόρα αγγεία.

Ο Μυελοειδής καρκίνος βρίσκεται σε περίπου 4% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς. Είναι πιο πιθανό να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο επειδή παράγει μια ορμόνη που καλείται καλσιτονίνη. Έχει κληρονομικό χαρακτήρα.

Ο Αναπλαστικός καρκίνος μπορεί να είναι ο πιο σοβαρός τύπος, επειδή είναι επιθετικός στην εξάπλωση σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι σπάνιος και είναι πιο δύσκολος στη θεραπεία.

Συμπτώματα

Στην αρχή υπάρχουν πολύ λίγα συμπτώματα, αλλά καθώς μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Πόνο στο λαιμό
  • Αίσθημα βάρους – ξένου σώματος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Φωνητικές αλλαγές, βραχνάδα
  • Βήχας

Τι τον προκαλεί;

  • Κληρονομικά γενετικά σύνδρομα
  • Ανεπάρκεια ιωδίου
  • Έκθεση σε ακτινοβολία

Επιδημιολογικά στοιχεία:

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν καρκίνο του θυρεοειδούς στα  40 – 50 ετών, ενώ οι άντρες εμφανίζουν στα 60 – 70 ετών.

Είναι θεραπεύσιμος;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συνήθως θεραπεύσιμος, ακόμα κι αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που δίνουν μεγάλες πιθανότητες για πλήρη ίαση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να τον θεραπεύσει μόνη ή σε συνδυασμό με ραδιενεργό ιώδιο.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα