Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin;

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin;

Το λέμφωμα Hodgkin, επίσης γνωστό ως ασθένεια Hodgkin , είναι ένας τύπος λεμφώματος, καρκίνος του λεμφικού συστήματος.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο οζιδίων (κόμβοι ιστού) που συνδέονται με αγγεία που αποστραγγίζουν υγρό και απόβλητα από το σώμα. Οι λεμφαδένες λειτουργούν ως μικροσκοπικά φίλτρα, απομονώνοντας ξένους οργανισμούς και κύτταρα.

Το λεμφικό σύστημα συμμετέχει στην παραγωγή σημαντικών λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λεμφοκύτταρα που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από διάφορες λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Όταν το λεμφικό σύστημα καταπολεμά μια ενεργό λοίμωξη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μερικοί από τους λεμφαδένες σας στην περιοχή της λοίμωξης πρήζονται. Αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

Λέμφωμα εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του λεμφαδένα (τα λεμφοκύτταρα) αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και παράγουν τα κακοήθη κύτταρα που έχουν την ανώμαλη ικανότητα να εισβάλλουν σε άλλους ιστούς σε όλο το σώμα σας.

Οι δύο κύριοι τύποι λεμφώματος είναι το λέμφωμα Hodgkin και το non-Hodgkin λέμφωμα, τα οποία ταξινομούνται με ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων.

Η νόσος Hodgkin είναι συνηθέστερη σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 15 έως 35 ετών) και ενήλικες άνω των 50 ετών. Είναι κάπως πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Λόγω της προόδου στη θεραπεία του λεμφώματος Hodgkin, οι περισσότεροι άνθρωποι με διάγνωση λέμφωμα Hodgkin θα είναι μακροχρόνιοι επιζώντες.

Τι προκαλεί λέμφωμα Hodgkin;

Η ακριβής αιτία του λεμφώματος Hodgkin δεν είναι γνωστή, αλλά έχουν εμπλακεί τα ακόλουθα:

Ιοί: Ο ιός Epstein-Barr, ο ίδιος ιός που προκαλεί μολυσματική μονοπυρήνωση,  έχει εμπλακεί ως αιτία του λεμφώματος Hodgkin. Η παρουσία του γονιδιώματος αυτού του ιού παρατηρείται στο 20% -80% των όγκων του Hodgkin λεμφώματος.

Οικογένεια : Τα αδέλφια του ίδιου φύλου και οι δίδυμοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα Hodgkin

Τα παιδιά με γονέα που έχει Hodgkin διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Related Posts

Facebook Comments