Τι είναι το Alzheimer; Σημεία και Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου

Τι είναι το Alzheimer; Σημεία και Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που προκαλεί τον σταδιακό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνες) και την απώλεια συνδετικότητας, που διαταράσσει τις γνωστικές ικανότητες του ατόμου. Είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας στους ηλικιωμένους. Οδηγεί στη σταδιακή και μη αναστρέψιμη απώλεια ψυχικών λειτουργιών, προκαλώντας κυρίως προβλήματα μνήμης.

Η απώλεια μνήμης και η σύγχυση είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα. Ωστόσο, η εξέλιξη της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των βλαβών στον εγκεφαλικό ιστό και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου, αργότερα θα εμποδίσει τη λειτουργία άλλων νοητικών λειτουργιών και θα επιταχύνει τη γνωσιακή υποβάθμιση.

Ως εκ τούτου, η νόσος του Alzheimer προκαλεί επίσης συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Αυτά τα συμπτώματα δεν αποτελούν μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης.

Να γνωρίζετε ότι η σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο.

Αν και ο καθένας μπορεί να έχει ένα επεισόδιο που δεν μπορεί να θυμηθεί ένα όνομα ή που έβαλε τα κλειδιά, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού και της ύπαρξης ενός πραγματικού προβλήματος προοδευτικής απώλειας μνήμης όπως στη νόσο του Alzheimer.


Μερικές φορές η απώλεια μνήμης μπορεί να προκληθεί από αναστρέψιμες καταστάσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, οι ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12 στο σώμα έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της πρώιμης φάσης του Alzheimer. Η πραγματική νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι αναστρέψιμη, παρόλο που πολλαπλές προσεγγίσεις και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των συμπτωμάτων της.


Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί ή ακόμα και να ελεγχθεί. Αλλά θα ήταν σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για τη θεραπεία αυτής της ανίατης ασθένειας.


Εάν μπορείτε να ανιχνεύσετε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, θα είστε σε καλύτερη θέση να φροντίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορα μια στρατηγική παρακολούθησης της εξέλιξης του Alzheimer. Αυτό θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε μια καλή ποιότητα ζωής τόσο για το άτομο που επηρεάζεται όσο και για την οικογένεια.


Τα 10 πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Alzheimer

1. Απώλεια μνήμης που επηρεάζει καθημερινές δραστηριότητες

2. Δυσκολίες στην πραγματοποίηση καθημερινών εργασιών

3. Γλωσσικά θέματα

4. Αποπροσανατολισμός στο χώρο και στο χρόνο

5. Κακή προσωπική υγιεινή

6. Προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης καθώς και δυσκολίες στην εκτέλεση σύνθετων δραστηριοτήτων. Η ικανότητα ανάπτυξης και παρακολούθησης ενός σχεδίου μπορεί να γίνει δύσκολη (για παράδειγμα, το μαγείρεμα μιας εύκολης συνταγής ή η πληρωμή μηνιαίων λογαριασμών, μπορεί να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι πριν).

7. Απώλεια αντικειμένων – είτε επειδή ξεχνούν που τα άφησαν, είτε επειδή τα κρύβουν

8. Ξαφνικές διακυμάνσεις διάθεσης ή συναισθηματικές εκρήξεις

9. Αλλαγή της προσωπικότητας – σύγχυση, φόβο και δυσπιστία είναι χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτό οδηγεί σε μεταβολές στη συμπεριφορά και επομένως αλλαγές στην προσωπικότητα.

10. Απάθεια και απώλεια ενδιαφέροντος – τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να διακόπτουν τις δραστηριότητές τους: αναψυχής, κοινωνική ζωή, αθλητισμός, οικιακές εργασίες κλπ. Αποφεύγουν την κοινωνική επαφή, η οποία έχει γίνει πηγή σύγκρουσης και σύγχυσης για αυτούς.Δείτε εδώ: Διατροφή για ηλικιωμένους: Συμβουλές για φροντιστές


Η νόσος του Alzheimer έχει  περιγραφεί με τέσσερις λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα Α :

 • Αμνησία: Απώλεια μνήμης
 • Αφασία: Μειωμένη επικοινωνία
 • Απραξία: Απώλεια κινητικών δεξιοτήτων
 • Αγνωσία: Δυσκολία στην αντίληψη των αισθήσεων, όπως η όραση ή η όσφρηση

Ενώ η ασθένεια του Alzheimer έχει περιγραφεί ως έχουσα επτά στάδια, τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer μπορούν επίσης να κατηγοριοποιηθούν σε τρία στάδια: πρώιμο, μεσαίο,τελικό

Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα μπορεί να επικαλύπτονται και μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο με Alzheimer.


Δείτε εδώ: Πώς να διαχειριστείτε τις ενοχές και άλλα συναισθήματα της φροντίδας


Συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ ανά στάδιο

Πρώιμο Στάδιο:

 • Δυσκολία με απλές εργασίες όπως το μαγείρεμα
 • Δυσκολία στην εκμάθηση νέων καθηκόντων
 • Αργός χρόνος αντίδρασης κατά την οδήγηση ή τη λήψη αποφάσεων
 • Περιστασιακές δυσκολίες στην εύρεση λέξεων
 • Μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη
 • Αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη
 • Συχνή συνειδητοποίηση αυτών των αλλαγών

Σε πρώιμο στάδιο της νόσου του Alzheimer, οι ασθενείς μπορεί ακόμα να λειτουργούν αρκετά καλά. Παρόλο που ίσως έχουν επίγνωση της αυξανόμενης δυσκολίας με ορισμένα καθήκοντα, είναι συχνά αρκετά ικανοί στο να το κρύβουν από τους άλλους, αποφεύγοντας ερωτήσεις ή αλλάζοντας το θέμα. Ορισμένα άτομα αρχίζουν επίσης να αποσύρονται, ίσως λόγω της αβεβαιότητάς τους ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία λήψης αποφάσεων ή την κοινωνική αλληλεπίδραση. Συνήθως σε αυτό το στάδιο, η μακροχρόνια μνήμη τυπικά παραμένει άθικτη.

Μεσαίο Στάδιο:

 • Σημαντικές αλλαγές προσωπικότητας
 • Αντιστέκεται στη σωματική φροντίδα, ακόμη και όταν παρέχεται από έναν αγαπημένο
 • Βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης
 • Αυξημένη δυσκολία στην επικοινωνία με άλλους
 • Μια σχέση “αγάπης-μίσους” με τους φροντιστές τους (για παράδειγμα, εξαιρετικά εξαρτημένη αλλά πολύ άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον σύζυγο ή στο παιδί)
 • Πιθανότητα για περιπλάνηση μακριά από το σπίτι
 • Πολύ κακή κρίση και αποφάσεις
 • Συχνά οι φυσικές ικανότητες παραμένουν άθικτες, όπως η ικανότητά να περπατούν
 • Ακράτεια

Η μεσαία φάση του Αλτσχάιμερ είναι συχνά το πιο δύσκολο στάδιο. Ενώ ορισμένα άτομα παραμένουν «σε ευχάριστη σύγχυση» καθ ‘όλη τη διάρκεια της ασθένειας, πολλοί εμφανίζουν ακατάλληλες συμπεριφορές και συναισθήματα. Μπορεί να είναι αρκετά ανήσυχοι και να γίνουν παρανοϊκοί ή να έχουν ψευδαισθήσεις ή να αρνηθούν τη βοήθεια με το μπάνιο ή το ντύσιμο. Αυτό το μέσο στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να επιβαρύνει πολύ τον φροντιστή και συνήθως σε αυτό το στάδιο είναι που ξεκινάει η αναζήτηση για βοήθεια (γηροκομείο ή επαγγελματία υγείας μόνιμα στο σπίτι).

Συμπτώματα στο προχωρημένο στάδιο της νόσου του Alzheimer

 • Μειωμένη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους
 • Μειώνεται η ικανότητα αναγνώρισης των ανθρώπων
 • Φυσική παρακμή, όπως η ανικανότητα για ομιλία ή βάδιση
 • Δυσκολία στην σίτιση, ακόμη και με βοήθεια
 • Ακράτεια

Στο τελικό στάδιο της νόσου του Alzheimer, συνήθως ο ασθενής βρίσκεται μόνιμα στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι. Δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στην επικοινωνία, αν και μπορεί να λάβετε περιστασιακά ένα χαμόγελο ή να ακούσετε κάποιες απόπειρες ομιλίας. Έρχεται η πλήρης απόσυρση. Ωστόσο, αυτά τα άτομα μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από την ευγενική συνομιλία, το κράτημα από το χέρι τους ή μια αγκαλιά, οπτική διέγερση όπως χρώματα και εικόνες, και ειδικά μουσική ακοής . Γίνονται πιο επιρρεπή σε ασθένειες καθώς το σώμα τους χάνει δύναμη. Λοιμώξεις όπως π.χ η πνευμονία προκαλούν τελικά το θάνατό τους.


Κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer

Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου της νόσου του Alzheimer και των σχετικών ασθενειών. Επιπλέον, γνωρίζουμε τώρα ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις Alzheimer οφείλονται σε επτά παράγοντες κινδύνου. αυτά μπορούν να ελεγχθούν ή να τροποποιηθούν ως επί το πλείστον:

 • Διαβήτης
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Κάπνισμα
 • Κατάθλιψη
 • Γνωστική αδράνεια
 • Φυσική αδράνεια

Η εξάλειψη αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψετε το Alzheimer.

Θυμηθείτε: Δεν υπάρχει καμία ευθύνη ή ντροπή στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ. Αντ ‘αυτού, αναζητώντας υποστήριξη, μπορείτε να αποκτήσετε δύναμη, γνώση και ελπίδα ενώ ζείτε με τη νόσο του Alzheimer.


Δείτε εδώ: Διατροφή για ηλικιωμένους: Συμβουλές για φροντιστές

Δείτε εδώ: Πώς να διαχειριστείτε τις ενοχές και άλλα συναισθήματα της φροντίδας

Related Posts

Facebook Comments