Τι καλείται πυρετός?Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος θερμομέτρησης?

Τι καλείται πυρετός?Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος θερμομέτρησης?

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από φυσιολογικά επίπεδα (37,2 βαθμούς κελσίου)

Από ποιά σημεία λαμβάνεται η θερμοκρασία και ποιές είναι φυσιολογικές τιμές?

  • Από τη μασχάλη:  Φ.Τ 36-37 βαθμούς Κελσίου
  • Από το στόμα:       Φ.Τ 36,2-37,2 βαθμούς Κελσίου
  • Από το ορθό:         Φ.Τ 36,5-37,5 βαθμούς Κελσίου

Πότε πρέπει να μετράμε την θερμοκρασία?

  • Κατά την εισαγωγή του αρρώστου στο νοσοκομείο
  • Πρωί και απόγευμα σύμφωνα με το σύστημα του νοσοκομείου
  • Κάθε 3 ώρες σε αρρώστους με πυρετό ή υποθερμία
  • Κάθε 3 ώρες σε αρρώστους χειρουργημένους την πρώτη και δεύτερη

Συχνότερα μετράμε σε αρρώστους που έχουν ανάγκη:

  • Εντατικής παρακολούθησης
  • Σε καρδιοχειρουργημένους
  • Σε ειδικές περιπτώσεις

Ποιός είναι ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος θερμομέτρησης?

Ο καλύτερος τρόπος είναι από το στόμα αλλά με ορισμένες προϋποθέσεις:

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ:

  • Σε αρρώστους με φλεγμονές ή εγχειρήσεις στοματικής κοιλότητας
  • Σε παιδιά
  • Σε ηλικιωμένους και αρρώστους με δύσπνοια (σπασμούς, ρίγος, εμέτους. απώλεια συνείδησης)
  • Μετά από τη λήψη ζεστού ή κρύου ροφήματος

Ο ακριβέστερος τρόπος όμως είναι από το ορθό, γιατί δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Η τεχνική αυτή συνιστάται: α) Σε βρέφη

β) Αρρώστους σε κωματώδη κατάσταση

ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ:

  • Σε αρρώστους με διάρροια
  • Αιμορραγία εντέρου
  • Κολίτιδα
  • Φλεγμονή ή εγχείρηση στο ορθό

 

Related Posts

Facebook Comments