Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μηνιγγίωμα; Αιτίες – Συμπτώματα

Ποιοί είναι οι τύποι πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου; Ποιά είναι τα συμπτώματα;Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μηνιγγίωμα; Αιτίες - Συμπτώματα

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που σχηματίζεται στις μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Συγκεκριμένα, οι όγκοι σχηματίζονται στα τρία στρώματα των μεμβρανών που ονομάζονται μήνιγγες. Αυτοί οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται αργά. Το 90% είναι καλοήθεις (όχι καρκινικές). Τα περισσότερα μηνιγγιώματα εμφανίζονται στον εγκέφαλο, αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε τμήματα του νωτιαίου μυελού. Συχνά, τα μηνιγγιώματα δεν έχουν συμπτώματα. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όγκου που προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες. Ορισμένα χαρακτηρίζονται ως άτυπα. Έχουν την τάση να μεγαλώνουν γρήγορα. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και πέραν αυτών, συχνά στους πνεύμονες.


Ποιοί είναι οι τύποι πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου? Ποιά είναι τα συμπτώματα?

Τι είναι ο όγκος του εγκεφάλου;


Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου του μηνιγγιώματος;

Οι αιτίες του δεν είναι κατανοητές. Ωστόσο, υπάρχουν δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου:

Τα μηνιγγιώματα έχουν βρεθεί και σε μέρη όπου έχουν παρουσιαστεί κατάγματα κρανίων. Έχουν βρεθεί επίσης σε μέρη όπου οι μήνιγγες έχουν συμφύσεις. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ των μηνιγγιωμάτων και της ορμόνης προγεστερόνης. Οι γυναίκες της μέσης ηλικίας έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν μηνιγγίωμα. Τα περισσότερα μηνιγγιώματα εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών 30 – 70 ετών. Είναι σπάνια σε παιδιά.

  • Έκθεση σε ακτινοβολία
  • Νευροϊνωμάτωση τύπου ΙΙ

Ποια είναι τα συμπτώματα του μηνιγγιώματος;

Επειδή τα περισσότερα αναπτύσσονται πολύ αργά, τα συμπτώματα αναπτύσσονται βαθμιαία και πολλές φορές είναι τυχαίο εύρημα σε κάποια αξονική ή μαγνητική τομογραφία που γίνεται για άλλο λόγο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Θολή όραση
  • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
  • Τάση για έμετο
  • Επιληπτικές κρίσεις (όχι συχνά)
  • Προβλήματα ομιλίας
  • Ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές αν το μηνιγγίωμα βρίσκεται σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ψυχισμό και τη νόηση ή το συναίσθημα

Πώς γίνεται η διάγνωση ;

Με μαγνητική και  αξονική τομογραφία. Αυτά θα επιτρέψουν στον γιατρό να εντοπίσει το μηνιγγίωμα και να καθορίσει το μέγεθός του. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μερικές φορές βιοψία. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή το σύνολο του όγκου για να καθορίσει εάν είναι καλοήθης ή κακοήθης.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα