Το φάσμα των παθήσεων του ώμου

Το φάσμα των παθήσεων του ώμου

Γράφει ο κος Ματαράγκας Ηλίας, ορθοπεδικός χειρουργός


Όλες οι παθήσεις του ώμου εκδηλώνονται με τουλάχιστον έναν από τα 3 χαρακτηριστικά:

  • Πόνος
  • Αστάθεια (εξάρθρημα – “μου βγήκε ο ώμος”)
  • Δυσκαμψία

Αυτοί είναι και οι τρεις άξονες που κατηγοριοποιούνται οι παθήσεις του ώμου.  Με βάση το κύριο χαρακτηριστικό,  την ύπαρξη τυχόν δευτερεύοντος χαρακτηριστικού, το φύλο, την ηλικία και τη δραστηριότητα του ασθενούς, μπορούμε να έχουμε από τα πρώτα λεπτά που θα δούμε τον ασθενή μια αδρή εικόνα της παθολογίας του. Η κλινική εξέταση και οι απεικονιστικές εξετάσεις θα οριστικοποιήσουν τη διάγνωση σε όλες τις περιπτώσεις.ΠΟΝΟΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ
ΠΟΝΟΣ ΡΗΞΗ ΤΕΝΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗΣ

ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΣ ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΜΑΚΡΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ (ΠΡΟΣΘΙΟ- ΟΠΙΣΘΙΟ)

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ

ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΜΑ- ΤΩΣΗ ΩΜΟΥ

ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΒΛΑΒΕΣ SLAP – ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΜΑΚΡΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ

ΜΙΚΡΟΑΣΤΑΘΕΙΑ – ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ

 

ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

ΠΟΛΥΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΑΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ

ΔΥΣΚΑΜΨΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ

ΟΣΤΕΟΧΟΝΔΡΩΜΑ- ΤΩΣΗ ΩΜΟΥ

ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ

ΣΥΜΦΥΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ


Κλινική Εξέταση

Περιλαμβάνει την επισκόπηση, ψηλάφηση και κλινικές δοκιμασίες

Στην επισκόπηση παρατηρούμε τους 2 ώμους και ελέγχουμε για ασυμμετρία και δυσμορφίες. Το τραυματικό πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου και το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής είναι συνήθως ορατά και από μη ειδικούς.

Ζητάμε από τον ασθενή να σηκώσει τα χέρια του προς τα εμπρός (πρόσθια κάμψη) στο πλάι (απαγωγή) και παρακολουθούμε την κίνηση του βραχίονα αλλά και της ωμοπλάτης και σημειώνουμε τις διαφορές. Ζητάμε τον ασθενή να φέρει τον αντίχειρα του στο υψηλότερο σημείο της σπονδυλική στήλης που μπορεί (έσω στροφή). Ζητάμε από τον ασθενή να φέρει τα χέρια του στο πλάι με τους αγκώνες κολλημένους στον κορμό (έξω στροφή). Σημειώνουμε το ενεργητικό εύρος κίνησης του ασθενούς .

Κατόπιν ζητούμε από τον ασθενή να αφήσει το χέρι του ελεύθερο και χαλαρό και κινούμε εμείς το χέρι σημειώνοντας το παθητικό εύρος κίνησης.

Ψηλαφούμε την ακρωμιοκλειδική άρθρωση, το μείζον βραχιόνιο όγκωμα, τη δικεφαλική αύλακα, ελέγχοντας για ευαισθησία.

Εκτελούμε δοκιμασίες test τενόντων για τη μακρά κεφαλή του δικεφάλου, τον τένοντα του υπερακανθίου, του υπακανθίου και του υποπλατίου και μετράμε τη δύναμη απαγωγής έσω και έξω στροφής.

Ελέγχουμε τη σταθερότητα του ώμου σταθεροποιώντας την ωμοπλάτη εκτελώντας πρόσθιο – οπίσθιο και κάτω συρταροειδή κίνηση. Εκτελούμε τις δοκιμασίες αστάθειας πρόσθιο – οπίσθιο apprehension και relocation test.

Μετά τα παραπάνω ο απεικονιστικός έλεγχος με απλές ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία θα συμπληρώσει και θα τεκμηριώσει τη διάγνωσή μας αλλά κυρίως θα υποδείξει τη θεραπευτική μας προσέγγιση.


Δείτε παρακάτω τα άρθρα του κ. Ματαράγκα Ηλία για το nosokoma247.gr


Related Posts

Facebook Comments