Τρόφιμα που βοηθούν ή βλάπτουν τον ύπνο μας

Τρόφιμα που βοηθούν ή βλάπτουν τον ύπνο μας

Γράφει η Σοφία Παφίλη


Αυτά που τρώμε επηρεάζουν τον ύπνο μας!

Εάν γνωρίζαμε ποια τρόφιμα βλάπτουν την ποιότητα του ύπνου μας θα τα αποφεύγαμε, έτσι δεν είναι? Ποιος δεν θέλει να έχει έναν καλό ύπνο? Παρακάτω είναι μερικά τρόφιμα που μας επηρεάζουν αρκετά!

Τρόφιμα τρυπτοφάνης

Όλοι έχουμε ακούσει για το ζεστό γάλα οτι μας στέλνει στο όνειρο! Ξέρετε γιατί είναι αλήθεια; Οι γαλακτοκομικές τροφές περιέχουν τρυπτοφάνη, είναι μία ουσία που βοηθάει να έχουμε έναν ήσυχο ύπνο. Άλλες καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι τα καρύδια, οι σπόροι, οι μπανάνες, το μέλι και τα αυγά.

Οι υδατάνθρακες!

Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες βοηθούν στην τόνωση της τρυπτοφάνης στο αίμα. Έτσι, μερικά καλά σνακ αργά τη νύχτα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα μπολ με δημητριακά με γάλα, καρύδια, ή τυρί.

Φάτε ένα σνακ πριν από τον ύπνο

Εάν έχετε αϋπνία λίγο φαγητό στο στομαχάκιη  μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Φυσικά όταν λέμε σνακ εννοούμε μικρή ποσότητα από τα παραπάνω. Όχι σουβλάκια με τζατζίκι!

Περιορίστε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Μία έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά αυτά τα τρόφιμα παίρνουν βάρος και ο ύπνος τους τείνει να διαταράσσεται. Γιατί; Ένα βαρύ γεύμα ενεργοποιεί την πέψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές επιδρομές στην τουαλέτα!

Προσοχή στη κρυφή καφεΐνη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα βραδινό φλιτζάνι καφέ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Ακόμη και μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Αλλά μην ξεχνάτε και τις λιγότερο προφανείς πηγές καφεΐνης, όπως σοκολάτα, κόλα και τσάι. Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει ένα ίχνος – αλλά όχι αρκετό για να αποτελεί πρόβλημα. Για καλύτερο ύπνο, μην λάβετε καθόλου καφεΐνη 4 έως 6 ώρες πριν τον ύπνο.

Το αλκοόλ

Και ποιός δεν θα’ θελε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ να χαλαρώσει από την δύσκολη μέρα! Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε γρηγορότερα, ίσως όμως να μην κοιμηθούμε καλά, να ξυπνάμε συχνά και να γυρίζουμε, ακόμα και να έχουμε πονοκεφάλους, νυχτερινές εφιδρώσεις και εφιάλτες.

Ελαχιστοποιήστε την πρωτεΐνη την νύχτα

Η πρωτεΐνη μας κάνει πολύ καλό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όχι όταν είμαστε έτοιμοι να πάμε στο κρεβατάκι μας. Είναι πιο δύσκολο να την χωνέψουμε γιατί περιέχει τα αμινοξέα, τα οποίο προάγουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Έτσι, αφήστε στην θέση του το σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες πριν από τον ύπνο και επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι τυρί και μερικούς υδατάνθρακες που μας βοηθούν με τον ύπνο, όπως τα κράκερ.

Μην καπνίζετε για να χαλαρώσετε

Ακόμα κι αν είναι ένας από τους αγαπημένους σας τρόπους για να χαλαρώσετε, το κάπνισμα δεν είναι καλή ιδέα – νύχτα ή μέρα. Η νικοτίνη είναι διεγερτική, με αποτελέσματα παρόμοια της καφεΐνης. Αποφύγετε το κάπνισμα πριν από τον ύπνο ή αν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας. Προσπαθήστε να το σταματήσετε, είναι δύσκολο το ξέρω πολύ καλά, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε!

 

 

Related Posts

Facebook Comments