Τρώγοντας πρωινό κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Τρώγοντας πρωινό κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition


Συχνά ακούμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και μία νέα έρευνα δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντικό να τρώμε υγιεινά το πρωί.

Οι Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκόπηση των υπάρχουσων μελετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παράληψη του πρωινού ακόμη και περιστασιακά, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα από 96.000 ανθρώπους, από 6 ξεχωριστές μελέτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού μία φορά την εβδομάδα συνδέεται με ένα 6% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Παράλειψη του πρωινού 4 ή 5 φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο 55%

Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 είναι λιγότερο συχνός και γενικά διαγιγνώσκεται νωρίς στη ζωή, ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την έλλειψη άσκησης, μαζί με τους κληρονομικούς παράγοντες.

Οι γιατροί συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Πώς βοηθά το πρωινό

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ διαβήτη τύπου 2, σακχάρου αίματος και ινσουλίνης, δεν αποτελεί έκπληξη για τους διαιτολόγους ότι η παράλειψη του πρωινού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο.

“Ορισμένες μικρές μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη”, δήλωσε η Jenna Freeman Scudder, RD, διαιτολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center που επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας σε διαβητικούς. “Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που απαιτεί περισσότερη ινσουλίνη για να φέρει το σάκχαρο στο φυσιολογικό εύρος. Και όταν είναι χρόνια, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2”

Η Freeman Scudder είπε ότι η παράλειψη του πρωινού έχει επίσης συσχετιστεί με την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα και το δείπνο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αδικαιολόγητο στρες στο σώμα καθώς και να οδηγήσει σε κακές επιλογές διατροφής.

Δείτε εδώ: Σακχαρώδης Διαβήτης Συμπτώματα- Θεραπεία- Νοσ. Φροντίδα

Ποιος έχει το χρόνο;

Μια δημοσκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι το 53% των Αμερικανών παραλείπουν το πρωινό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 12% δεν τρώει καθόλου πρωινό.

Ενώ πολλοί συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται πεινασμένοι το πρωί, ένας άλλος πρωταρχικός λόγος για την παραβίαση του γεύματος είναι ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που τρώνε πρωινό, επιλέγουν να το κάνουν εν κινήσει αρπάζοντας ένα γρήγορο γεύμα με έναν καφέ.

Η Freeman Scudder είπε: Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα ανθυγιεινό γεύμα!

“Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να τρώνε πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει μία υγιεινή διατροφή. Τα φαγητά όπως τα ντόνατς, οι τηγανίτες και τα γλυκά δημητριακά είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν πολύ λίγες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες », είπε. “Αυτά δεν είναι τα τρόφιμα για να φάτε το πρωί.”

Πολλές φορές κοιτάμε την ταχύτητα και όχι την ποιότητα του πρωινού μας. 

Μερικές συμβουλές

Εάν η απλή βρώμη δεν σας καλύπτει γευστικά, η Freeman Scudder συνιστά να τα ανακατεύετε σε λίγο μέλι, φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Μια άλλη επιλογή είναι τα αυγά, ένα διαχρονικό καλό πρωινό. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τα μαγειρέψετε, τα βρασμένα αυγά είναι μια καλή επιλογή επειδή μπορούν να ετοιμαστούν από το προηγούμενο βράδυ.

“Ένα τοστ με ψωμί από σιτάρι και τυρί ή  ένα ελληνικό γιαούρτι με κομμάτια φρούτου μπορεί να γίνει ένα ισορροπημένο γεύμα το πρωί και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να το ετοιμάσετε” είπε.

“Η κατανάλωση πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, υδατανθράκων και πρωτεϊνών είναι ότι καλύτερο”. “Μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας, να σας δώσει ενέργεια και να ικανοποιήσετε την όρεξή σας για όλη την ημέρα”.

Οι ερευνητές λένε ότι η παράλειψη του πρωινού, ακόμη και περιστασιακά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στη σχέση μεταξύ διαβήτη, ινσουλίνης και επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να τρώμε ένα υγιεινό, πλούσιο πρωινό που μας γεμίζει και αποτρέπει  τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ – Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

Related Posts

Facebook Comments