Υπάρχει σχέση μεταξύ ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα;

Υπάρχει σχέση μεταξύ ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα;

Η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούν σοβαρά προβλήματα υγείας παγκοσμίως και αυτές οι δύο ασθένειες συνδέονται με διάφορους τρόπους.


Η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα έχουν διάφορους κοινούς παράγοντες κινδύνου

  • Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου και για τις δύο ασθένειες, είτε είναι παθητικό κάπνισμα ή έκθεση σε χημικές ουσίες ή άλλους καπνούς στο χώρο εργασίας.
  • Γενετική προδιάθεση
  • Ηλικία (συνήθως άνω των 40 ετών)

Το 2009 εκτιμήθηκε ότι μεταξύ 40 – 70% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είχαν επίσης ΧΑΠ. Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΧΑΠ είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα!

Δείτε ΕΔΩ: ΧΑΠ: Είμαι σε κίνδυνο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς ανακαλύπτουν πως έχουν ΧΑΠ μόλις διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα..

Ωστόσο, ένας ασθενής με ΧΑΠ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερο κίνδυνο, ιδίως εάν είναι καπνιστής!

Σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ

Εκτιμάται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την ασθένεια, αλλά δεν το γνωρίζουν ακόμα..

Δείτε ΕΔΩ: Διατροφή στη ΧΑΠ

Οι περισσότεροι ασθενείς με ΧΑΠ είναι άνω των 40 ετών

Η πλειοψηφία των ασθενών με ΧΑΠ είναι καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αλλάξει! Μεταξύ 20 – 30% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν ΧΑΠ που παρουσιάζει συμπτώματα.

Δείτε ΕΔΩ: ΧΑΠ: Τι είναι; Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία, Στάδια

10 – 20% των ασθενών με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Περίπου 5% των περιπτώσεων ΧΑΠ οφείλεται σε μια γενετική διαταραχή που προκαλεί ανεπάρκεια πρωτεΐνης που ονομάζεται Α1-αντιθρυψίνη.  • Η ΧΑΠ τείνει να εξελίσσεται αργά
  • Ίσως να μην υπάρχουν αρκετά συμπτώματα στα πρώτα στάδια
  • Τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι το Εμφύσημα; Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση

Τα πρώτα συμπτώματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής για κάποιο χρονικό διάστημα.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν ολοένα και πιο σοβαρά.

Οι ασθενείς σε προχωρημένα στάδια της ΧΑΠ μπορεί να μην είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών λοιμώξεων, καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από κατάθλιψη.

Η ΧΑΠ γενικά μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αν και οι προοπτικές ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Οι ασθενείς με ΧΑΠ που δεν κάπνισαν ποτέ μπορεί να έχουν μκρότερη μείωση του προσδόκιμου ζωής σε σχέση με τους πρώην και νυν καπνιστές.

Εκτός από το κάπνισμα, οι προοπτικές ενός ασθενούς εξαρτώνται από το πόσο καλά ανταποκρίνεται στη θεραπεία και αν μπορεί να αποφύγει σοβαρές επιπλοκές. Ο θεράπων ιατρός είναι στην θέση να αξιολογήσει τη γενική υγεία και να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.Δείτε ΕΔΩ: Διατροφή στη ΧΑΠ

Δείτε ΕΔΩ: ΧΑΠ: Τι είναι; Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία, Στάδια

Δείτε ΕΔΩ: ΧΑΠ: Είμαι σε κίνδυνο;

Δείτε ΕΔΩ: Τι είναι το Εμφύσημα; Συμπτώματα, Αίτια, Διάγνωση

Related Posts

Facebook Comments