Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Με βάρος πάνω από 3 κιλά, το ήπαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα που έχουμε. Το ήπαρ μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε σε ουσίες που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Βοηθάει στην παραγωγή των πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος. Και χάρη στο ήπαρ, το σώμα μπορεί να παράγει έως και 1.000 ml χολής κάθε μέρα. Αυτό το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό διαλύεται και βοηθάει το σώμα να απορροφά τα λίπη. Ένα συκώτι που λειτουργεί καλά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές – ασθένειες για αυτό είναι η ηπατίτιδα.

Τι είναι όμως οι Ηπατίτιδες?

Ηπατίτιδα Α (HAV)

Ακατέργαστα οστρακοειδή από μολυσμένο νερό – ένας άρρωστος χειριστής τροφίμων που δεν έπλυνε τα χέρια του πριν προετοιμάσει το γεύμα. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσβληθείτε από την ηπατίτιδα Α (HAV). Ο ιός εξαπλώνεται μέσω τροφής ή νερού που περιέχει μικροσκοπικές ποσότητες κοπράνων από κάποιον που έχει μολυνθεί.

Θα το καταλάβετε αν αρρωστήσετε. Τα συμπτώματα HAV περιλαμβάνουν δυσφορία στο στομάχι, διάρροια, πυρετό και ίκτερο (κιτρινωπό δέρμα και μάτια) που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Δεν μπορείτε να κολλήσετε HAV από το κάθισμα μιας τουαλέτας.

Ακόμα, είναι σημαντικό να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με νερό που είναι μολυσμένο με κοπριά.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού πάτε στο μπάνιο ή αλλάζοντας την πάνα του μωρού σας.

Τα καλά νέα:

Ενώ ο HAV συχνά περνά από μόνος του μέσα σε λίγους μήνες, και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως, επίσης, μπορεί να προληφθεί με ένα απλό εμβόλιο. Το εμβόλιο συνιστάται για όλα τα παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω, εάν ταξιδεύετε σε μια χώρα όπου η HAV είναι συχνή (όπως η Αφρική, η Ασία και η Νότια ή Κεντρική Αμερική) ή ανήκετε σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι, άνω των 65 κλπ.)

Πώς θεραπεύεται η ηπατίτιδα; Εμβόλια – Επιπλοκές


Ηπατίτιδα Β (HBV)

Το HBV μεταδίδεται μόνο μέσω αίματος ή άλλων σωματικών υγρών. Μία μολυσμένη μητέρα θα το μεταδώσει στο μωρό της ή η κοινή χρήση βελονών σας θέτει σε κίνδυνο.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το HBV μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος . Με την Ηπατίτιδα B δεν υπάρχουν αρχικά συμπτώματα. Μόνο το 25% των ενηλίκων εμβολιάζονται κατά της ασθένειας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Το HBV δεν είναι καινούργιο. Την περασμένη άνοιξη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία βρήκαν ένα εξαφανισμένο στέλεχος του ιού σε υπολείμματα σκελετών από την Εποχή του Χαλκού.

Τα καλά νέα:

Ένα εμβόλιο για το HBV είναι διαθέσιμο από τη δεκαετία του ’80 και όταν γίνεται σωστά, είναι 95% αποτελεσματικό . Αλλά επειδή απαιτούνται 3 επαναλήψεις πάνω από 6 μήνες, μόνο το 50% των ανθρώπων κάνουν την τελευταία δόση. Μετά τους έξι μήνες το ξεχνούν!

Συνήθως το κάνουν οι επαγγελματίες υγείας, όμως αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε χώρες όπως η Αφρική, η Ασία και η Νότια ή Κεντρική Αμερική είναι απαραίτητο να το κάνετε!

Εάν γεννηθήκατε σε μια από της παραπάνω χώρες, είχατε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, χρησιμοποιούσατε ενδοφλέβια φάρμακα ή κάνατε μεταγγίσεις, μιλήστε στο γιατρό σας.

Και αν είστε διαγνωσμένοι με HBV, μπορείτε να είστε αισιόδοξοι. Τα επόμενα πέντε χρόνια πιθανότατα θα έχουμε μια θεραπεία, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Μπορεί η ηπατίτιδα C να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής; Πως μεταδίδεται;


Ηπατίτιδα C (HCV)

Σε αντίθεση με τις φήμες στο διαδίκτυο που μπορεί να έχετε διαβάσει, η ηπατίτιδα C δεν μπορεί να εξαπλωθεί μέσα από μία αγκαλιά ή το φιλί ενός μολυσμένου ατόμου. Δεν υπάρχει στο μητρικό γάλα και δεν θα αρρωστήσετε με το να μοιράζεστε το ίδιο καπέλο με κάποιον άλλο. Ο HCV είναι ιός που μεταδίδεται με το αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι το αποκτάτε ερχόμενος σε επαφή με το αίμα κάποιου που το έχει ήδη.

Τι είναι η ηπατίτιδα C; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Είναι πιθανό (αν και όχι συνηθισμένο) να κολλήσετε HCV χρησιμοποιώντας το ίδιο ξυράφι. Ένα μαγαζί για τατουάζ που δεν αποστειρώνει σωστά τις βελόνες (πλέον ΠΡΕΠΕΙ να έχουν όλοι μιας χρήσης) θα μπορούσε να σας εκθέσει σε κίνδυνο, όπως με το να μοιραστείτε βελόνες για ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Ο HCV μεταδίδεται μερικές φορές και σεξουαλικά. Οι μολυσμένοι με τον ιό άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Όπως και ο HBV, ετσι και ο HCV μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, παρουσιάζουν μηδενικά συμπτώματα, μερικές φορές για δεκαετίες!

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Αν νομίζετε ότι κινδυνεύετε από HCV ζητήστε από το γιατρό σας να κάνετε μία απλή εξέταση αίματος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την πρόληψη πιο σοβαρών ηπατικών προβλημάτων!

Μπορείτε επίσης να μεταβείτε μόνοι σας σε οποιοδήποτε νοσοκομείο/κλινική/μικροβιολογικό εργαστήριο και να ζητήσετε να κάνετε την εξέταση. Η διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά ζωτικής σημασίας.

Τα καλά (και τα κακά) νέα:

Οι θεραπείες για χρόνια HCV λοίμωξη έχουν προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μια εποχή που ήταν αιτία για μεταμόσχευσεις ήπατος. Τώρα μπορεί να  θεραπευτεί με ένα χάπι για 12 εβδομάδες.

Λιγότερο από το 10% των χρόνιων ασθενών με HCV λαμβάνουν θεραπεία. Αυτό οφείλεται στην δημόσια υγεία – στα ταμεία και πόσο εύκολο είναι κανείς να βρει το συγκεκριμένο φάρμακο καθώς είναι σε έλλειψη παγκοσμίως.


Ηπατίτιδα D (HDV)

Η HDV, θεωρείται ως η σοβαρότερη μορφή ηπατίτιδας, είναι γνωστή ως “ατελής” ιός. Απαιτεί τον ιό της ηπατίτιδας Β για να αντιγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να μολυνθεί με HDV μόνο εάν έχει ήδη HBV ή μολυνθεί και με τους δύο ταυτόχρονα.

Από τα εκτιμώμενα 240 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που έχουν ηπατίτιδα Β, 20 εκατομμύρια από αυτά μπορεί επίσης να έχουν HDV.

Τι είναι οι ηπατίτιδες και πως επηρεάζουν το ήπαρ;

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Ένα εμβόλιο HBV μπορεί να σας προστατεύσει από αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος ηπατίτιδας. Και στην πραγματικότητα, η μόνη θεραπεία για HDV είναι η θεραπεία για HBV.

Τα καλά νέα:

Περισσότερα από δώδεκα φάρμακα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη για τη θεραπεία του HDV. Για παράδειγμα, το Lonafarnib, ένα φάρμακο που προοριζόταν αρχικά για τη θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου, μπορεί να είναι σε θέση να εμποδίσει την αναπαραγωγή του HDV. Αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές φέτος.


Ηπατίτιδα Ε (HEV)

Όπως η ηπατίτιδα Α, ο HEV μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού . Είναι σπάνιος στην Ευρώπη, αλλά είναι κοινός σε άλλες χώρες όπου η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ελλιπείς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Όπως ο HAV, έτσι και ο HEV μεταδίδεται από το στόμα. Η υγιεινή – το πλύσιμο των χεριών, τα καλά μαγειρεμένα τρόφιμα – αποτελούν την πρόληψή της.

Επειδή ορισμένα είδη HEV έχουν συνδεθεί με το χοιρινό και το κρέας ελαφιών, φροντίστε να τρώτε πλήρως μαγειρεμένο φαγητό όταν ταξιδεύετε σε άλλες χώρες. Αποφύγετε το πόσιμο νερό που δεν έχει φιλτραριστεί.

Τα καλά νέα:

Όπως ο HAV, έτσι και ο HEV συνήθως περνάει από μόνος του χωρίς ειδική θεραπεία. Ένα εμβόλιο HEV έχει ήδη λάβει άδεια στην Κίνα, αλλά δεν κυκλοφορεί στην Ευρώπη.

© 2019 nosokoma247

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα