Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μπότοξ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μπότοξ

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το nosokoma247.gr είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πλαστικό χειρουργό κα. Μαίρη Μακροδήμου, συνεργάτη του Νοσοκομείου Υγεία των Αθηνών και να συζητήσει για τις λεπτομέρειες του μπότοξ.

Μαίρη Μακροδήμου Εθνικής Αντιστάσως 84Β,15231 – Αθήνα 6978103666

Τι είναι το Μπότοξ;

Ενα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική 30 χρόνια. Παράγεται σε εργαστήριο απο ενα βακτήριο με ασφαλή τρόπο.

Είναι δηλητήριο;

Οχι δεν είναι δηλητήριο. Είναι μια βακτηριακή τοξίνη ( -τοξ) απο το βακτήριο
Κλοστρίδιο Μποτιλινουμ ( μπο-).

Πως δρά? Προκαλεί παράλυση;

Οχι δεν παραλύει. Το φάρμακο δυσκολεύει την επικοινωνία του νεύρου με τον μύ.

Πόσο διαρκεί; Είναι μόνιμη η δράση του;

Η διάρκεια διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο. Ποικίλει απο 3 εώς 6 μήνες. Η δράση του φαρμάκου είναι παροδική. Η κίνηση επιστρέφει σταδιακά μέσα στους μήνες.

Πότε αρχίζει να ηρεμεί το πρόσωπο;
Πότε αρχίζει να κινείται πάλι;

Η δράση του εμφανίζεται την 3-4η μέρα μετά την τοποθέτηση και έρχεται σταδιακά.
Στις 15-20 μέρες ισσοροπεί η δράση του. Στους 2-3 μήνες αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και στους 4-6 μήνες επιστρέφει πλήρως η κίνηση.

Θα αλλάξει το προσωπό μου;

Η συνήθεις επιλογή είναι να μην αλλοιωθεί το πρόσωπο αλλά να βελτιωθεί καθώς ηρεμούν οι κινήσεις των μυών και σε συνέχεια οι ρυτίδες. Μπορεί η θεραπεία να διορθώσει διαφορές που υπάρχουν στο πρόσωπο. Μπορεί κανείς να επιλέξει τι αποτέλεσμα θα έχει ανάλογα με
τις επιθυμίες του.

Καταστρέφει τους μυες του προσώπου;

Δεν καταστρέφει τους μύες ούτε τα νεύρα. Επειδή δεν επικοινωνούν ξεκουράζονται και ηρεμόυν οι ρυτίδες.

Πρέπει να το κάνω συνέχεια;

Η θεραπεία δεν ειναι δεσμευτική. Αν δεν το επιθυμούμε δεν επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση του φαρμάκου.

Πόσο συχνά μπορώ να το κάνω;

Προτίνεται 2-3 το χρόνο εκτός ειδικών περιπτώσεων.

Αν το κάνω πολλές φορές σταματάει η δράση του;

Η δράση μειώνεται δεν σταματάει. Παράλληλα η μυική κίνηση μειώνεται. Κάθε ασθενής ισορροπεί διαφορετικά. Απο τις μελέτες έχει παρατηρηθεί οτι κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο φάρμακο μετά απο χρόνια χρήση. Ειτε χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου είτε πρέπει να επιλεγεί άλλο σκεύασμα ή αλλη θεραπεία. Αλλοι άνθρωποι προοδευτικά χρειάζονται λιγότερο φάρμακο και παραμένουν χωρίς θεραπεία για περισσοτερους μήνες.

Αν το κάνω και θέλω να το αφαιρέσω γίνεται;

Οχι, το φάρμακο δεν αφαιρείται και δεν υπάρχει αντίδοτο. Όμως η παροδική του δράση είναι προτέρημα γιατί το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα θα φύγει με τις ημέρες.

Ποιος δεν επιτρέπεται να κάνει θεραπεία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η θεραπεία να γίνεται απο ειδικό ιατρό, όπως οι Πλαστικοί Χειρουργοί και οι Δερματολόγοι.

Τι μπορεί να παει στραβά;

Η λάθος ένδειξη, τοποθέτηση, δοσολογία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Πριν απο την θεραπεία θα πρέπει ο γιατρός σας να σας ενημερώσει για πιθανές επιπλοκές. Θα πρέπει να αναφέρετε άλλα φάρμακα που λαμβάνετε στον θεράποντα ιατρό.

Υπάρχει μια θεραπεία Μπότοξ;

Υπάρχουν τρία αξιόπιστα σκευάσματα και ο γιατρός το προμηθεύεται μόνο απο φαρμακείο. Μπορεί κανείς να προσαρμόσει το αποτέλεσμα σε ένταση ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Κάποιοι προτιμούν το μίνι Μπότοξ. Το Μπότοξ συνδιάζεται με αλλα ενέσιμα για καλύτερα αποτελέσματα, όπως με το υαλουρονικό οξύ και λέγεται Υάλουμπότοξ.

Το κόστος είναι απαγορευτικό;

Οχι, το κόστος είναι ανάλογο με την ποσότητα που χρειάζεται το κάθε πρόσωπο. Μια μέση τιμή είναι 6€/μονάδα φαρμάκου. Ενα πρόσωπο χρειάζεται απο 15-20 μονάδες και επάνω.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα