Αυτοκτονία: Αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων

Αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων κίνδυνος αυτοκτονίας

Περιεχόμενα

Οι αυτοκτονικές σκέψεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Εάν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια.

Θυμηθείτε ότι τα προβλήματα είναι προσωρινά, αλλά η αυτοκτονία δεν έχει επιστροφή. Η αυτοκτονία δεν είναι ποτέ η σωστή λύση σε οποιαδήποτε δυσκολία κι αν αντιμετωπίζετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να αλλάξουν οι περιστάσεις και για να υποχωρήσει ο πόνος. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα όταν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις.

Ο κίνδυνος της αυτοκτονίας

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Κάποιος μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιχειρήσει  εάν έχει διαταραχή ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 90% των ατόμων που αυτοκτονούν έχουν κάποια ψυχική ασθένεια. Η κατάθλιψη είναι ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου, αλλά πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούν να συμβάλουν στην αυτοκτονία, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας.

Οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να προκληθούν επίσης από άλλους παράγοντες, όπως:

  • Κατάχρηση ουσιών, όπως αλκοόλ, ναρκωτικά και φαρμακευτικά σκευάσματα.
  • Η φυλακιση: Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από το γενικό πληθυσμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η απομόνωση, η έλλειψη ελπίδας και η έκθεση σε βία.
  • Η σεξουαλική κακοποίηση: Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από αυτούς που δεν έχουν υποστεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική βλάβη, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.
  • Η τραυματική εμπειρία: Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, όπως πόλεμος, φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση, είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η τραυματική εμπειρία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική βλάβη, όπως μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.
  • Οι ασθένειες: Οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος και η χρόνια αναπνευστική νόσος, είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πόνο και αναπηρία, που μπορεί να οδηγήσουν σε απελπισία.
  • Τα οικονομικά προβλήματα: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως χρέος, ανεργία ή φτώχεια, είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη και απελπισία.
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Θύματα εκφοβισμού

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει αυτοκτονικές σκέψεις, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν πολλοί πόροι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε.

Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας είναι:

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν απ’ ότι οι γυναίκες, αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις αυτοκτονικές σκέψεις. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αυτοκτονικές σκέψεις;

Εάν αντιμετωπίζειτε αυτοκτονικές σκέψεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ένας θεραπευτής. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε μέτρα για να εξαλείψετε την πρόσβαση σε θανατηφόρες μεθόδους.

Εδώ είναι μερικά συγκεκριμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι. Μοιράσου τις σκέψεις σου με ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο, έναν θεραπευτή ή μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής βοήθειας. Το να μιλήσεις με κάποιον που σε καταλαβαίνει μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς λιγότερο μόνος και να βρεις υποστήριξη.
  • Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις σκέψεις σου και να αναπτύξεις μηχανισμούς αντιμετώπισης.
  • Πάρε μέτρα για να εξαλείψεις την πρόσβαση σε θανατηφόρες μεθόδους. Απαλλαγείτε από οποιαδήποτε όπλα, μαχαίρια ή επικίνδυνα φάρμακα αν ανησυχείτε ότι μπορεί να δράσετε.

Πάρτε τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες

Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά ή να αλλάζετε τη δόση εκτός αν σας το πει ο γιατρός. Τα αυτοκτονικά συναισθήματα μπορεί να χειροτερέψουν εάν διακόψετε ξαφνικά τη λήψη των φαρμάκων. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης. Αν αντιμετωπίζετε αρνητικές παρενέργειες από το φάρμακο που λαμβάνετε αυτήν τη στιγμή, μιλήστε με το γιατρό σας προκειμένου να το αλλάξει.

Αποφύγετε ναρκωτικά και αλκοόλ

Μπορεί να είναι δελεαστικό να στραφείτε σε ναρκωτικά ή αλκοόλ κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τις σκέψεις αυτοκτονίας. Είναι κρίσιμο να αποφύγετε αυτές τις ουσίες όταν αισθάνεστε απελπισμένοι ή σκέφτεστε την αυτοκτονία.

Μείνετε αισιόδοξοι

Ανεξάρτητα από το πόσο κακή είναι η κατάσταση, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που αντιμετωπίζετε. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει αυτοκτονικές σκέψεις και τις έχουν ξεπεράσει, γιατί όλα τα προβλήματα, όσο μεγάλα και αν είναι με τον χρόνο και την ψυχανάλυση γιατρεύονται. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται και μην κάνετε κάτι που δεν επανορθώνεται.

Μιλήστε σε κάποιον

Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να χειριστείτε τα συναισθήματα αυτοκτονίας μόνος σας. Η επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη από τους αγαπημένους σας μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκαλούν αυτοκτονικές σκέψεις. Υπάρχουν επίσης ομάδες υποστήριξης που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα καταθλιπτικά συναισθήματα. Μπορεί να βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ότι η αυτοκτονία δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των αγχωτικών γεγονότων της ζωής.

Δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια

Συζητήστε με τον γιατρό ή τον ψυχολόγο σας, για να αναγνωρίσετε νωρίς τα σημάδια κινδύνου και να αποφασίσετε ποια μέτρα πρέπει να λάβετε. Είναι επίσης χρήσιμο να ενημερώσετε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας για τα προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να γνωρίζουν πότε μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια.

Ελπίδα

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τις αυτοκτονικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος και ότι υπάρχει βοήθεια διαθέσιμη. Αν ζητήσεις βοήθεια, μπορείς να ανακάμψεις και να ζήσεις μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή.

Συμπέρασμα

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια όσο και υποστηρικτικό και αν είναι το περιβάλλον σας, οικογένεια και φίλοι.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα