Μηνιγγίτιδα: Τι είναι, αίτια, θεραπεία

Μηνιγγίτιδα: Τι είναι, αίτια, θεραπεία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι μεμβράνες αυτές ονομάζονται μήνιγγες. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως βλάβες στον εγκέφαλο, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και θάνατο.

Αίτια:

  • Βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι η πιο σοβαρή μορφή και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα βακτήρια που προκαλούν βακτηριακή περιλαμβάνουν τον πνευμονιόκοκκο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τον σταφυλόκοκκο, τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου Β και τη λιστέρια. Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να λάβει αντιβιοτικά ενδοφλέβια, μέχρι ο γιατρός να πάρει τα αποτελέσματα της παρακέντησης.

Εάν τα τεστ νωτιαίου υγρού δείχνουν ότι ο ασθενής έχει βακτηριακή , θα πρέπει να συνεχίσει τα αντιβιοτικά μέχρι να εξαφανιστεί η μόλυνση, συνήθως για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επειδή η βακτηριακή μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε άλλους, πιθανότατα θα παραμείνει σε απομονωμένο δωμάτιο για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η μηνιγγίτιδα προκαλεί φωτοφοβία και φωτοευαισθησία, οπότε ο ασθενής  μπορεί να προτιμά ένα σκοτεινό δωμάτιο. Θα πάρει πολλά υγρά και φάρμακα για να ανακουφιστεί από τον πονοκέφαλο και τον πυρετό.

Εάν ο ασθενής έχει έναν τύπο βακτηριακής μηνιγγίτιδας που ονομάζεται μηνιγγητιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν οι άνθρωποι κοντά σε αυτόν. Ο γιατρός μπορεί να προτείνει στο στενό περιβάλλον του να λάβει χημειοπροφύλαξη.

  • Ιογενής μηνιγγίτιδα

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πιο συχνή από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα, αλλά είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή. Οι ιοί που προκαλούν ιογενή μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν τον εντεροιό, τον έρπητα, την ιλαρά, την ερυθρά και τη γρίπη.Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν την ιογενή μηνιγγίτιδα και στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση παρέρχεται μόνη της. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγες μέρες νοσηλείας για να πάρει ενδοφλέβια υγρά για να αποτραπεί η αφυδάτωση, καθώς και παυσίπονα.

  • Μυκητιασική μηνιγγίτιδα

Αν και πολύ σπάνια, η μυκητιασική μηνιγγίτιδα συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους με άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι μύκητες που προκαλούν μυκητιασική μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν τον ασπέργιλλο, την καντιντίαση και τον κρυπτόκοκκο. Αν ο ασθενής έχει μυκητιασική μηνιγγίτιδα, θα πάρει αντιμυκητιασικά φάρμακα που μπορούν να καταπολεμήσουν αυτό το σπάνιο είδος λοίμωξης. Θα χρειαστεί επίσης να πάρει υγρά για να αποτραπεί η αφυδάτωση καθώς και φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και του πυρετού.

  • Τραυματισμός

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη.

  • Καρκίνος

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή του καρκίνου του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού.

  • Φάρμακα

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη και η χημειοθεραπεία.

Θεραπεία Μηνιγγίτιδας:

Για να μάθετε εάν το παιδί σας έχει μηνιγγίτιδα, ο γιατρός μπορεί  να ζητήσει μια εξέταση που ονομάζεται οσφυoνωτιαία παρακέντηση.

Είναι η διαγνωστική εξέταση εκλογής.

Ο γιατρός εγχύει σε μια περιοχή της πλάτης τοπικό αναισθητικό, στη συνέχεια τοποθετεί μια βελόνα ανάμεσα σε δύο σπονδύλους (στη σπονδυλική στήλη) για να πάρει ένα μικρό δείγμα νωτιαίου υγρού. Το υγρό κανονικά είναι καθαρό, οπότε αν εμφανιστεί θολό και έχει λευκά αιμοσφαίρια σε αυτό, ο ασθενής μπορεί να έχει μηνιγγίτιδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις θα βοηθήσουν να καταλάβουμε ποιον τύπο μηνιγγίτιδας έχει ο ασθενής – βακτηριακό, ιογενή ή μυκητιασικό. Ο γιατρός  μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρει δείγματα από το αίμα ή τα ούρα του. Επειδή η ασθένεια μπορεί να κινηθεί γρήγορα, η θεραπεία ξεκινά μερικές φορές αμέσως, ακόμα και πριν βγούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Συμπτώματα Μηνιγγίτιδας:

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Να είστε προσεκτικοί σε αυτά τα σημάδια:

  • Αυχενική δυσκαμψία
  • Κεφαλαλγία
  • Υψηλός πυρετός
  • Σύγχυση
  • Ναυτία ή έμετος
  • Φωτοευαισθησία
  • Υπνηλία
  • Σπασμοί
  • Εξάνθημα

Μερικές φορές τα συμπτώματα αυτά ακολουθούν γριπώδη συνδρομή, ωτίτιδα ή από ιγμορίτιδα.

Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να μιλήσει, μπορεί να είναι  δύσκολο να παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα. Έτσι, σε μωρά και μικρά παιδιά, προσέξτε τα εξής:

  • Πυρετό
  • Υποτονικότητα – Εξάντληση
  • Ευερεθιστότητα
  • Δυσκολία στη σίτιση
  • Κόκκινα ή μωβ σημεία στο δέρμα
  • Οπισθότονος

Το πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα συμπτώματα της μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα συμπτώματα βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας εκδηλώνονται γρήγορα, συνήθως σε μια λίγες ώρες. Στην ιογενή , τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε μερικές ημέρες.

Πότε να δείτε έναν γιατρό;

Τα παιδιά ή οι ενήλικες με βακτηριακή συνήθως αρρωσταίνουν πολύ γρήγορα μετά την προσβολή

Παρόλο που οι πιθανότητες εμφάνισης είναι μικρές, δεν πρέπει εφησυχάζετε. Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ή παρατηρήσετε συμπτώματα της νόσου, καλέστε τον γιατρό σας. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μεταβείτε αμέσως στο νοσοκομείο. Η ταχεία έναρξη αγωγής μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.

© 2018 nosokoma247.gr

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα