Διαζύγιο: Πότε πονάει λιγότερο το παιδί μου;

Διαζύγιο: Πότε πονάει λιγότερο το παιδί μου;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου έρχεται να μας δείξει πως μπορεί το διαζύγιο των γονέων να επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών. Ανατρέποντας τον μύθο ”όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο καλύτερα!”


Όλο και περισσότεροι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο και φυσικά, τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο! Είναι γνωστό ότι η διάσπαση των οικογενειών προκαλεί στα παιδιά συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Οι επιστήμονες από το UCL λένε ότι ο χρόνος του διαζυγίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Αποδεικνύεται ότι η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 6.000 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζοντας τις αναφορές για την ψυχική υγεία των παιδιών ηλικίας 3, 5, 7, 11 και 14 ετών. Έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα αναφερόμενα συναισθηματικά προβλήματα και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα μεταξύ παιδιών που είχαν διαζευγμένους γονείς και εκείνων των οποίων οι γονείς παρέμειναν μαζί. Το 20% των παιδιών σε αυτή τη μελέτη ήταν από χωρισμένους γονείς. Μεταξύ αυτών, εκείνα των οποίων οι γονείς χώρισαν σε ηλικία μεταξύ των 7 – 14 ετών, είχαν 16% αυξημένο κίνδυνο συναισθηματικών προβλημάτων και βραχυπρόθεσμα προβλήματα  συμπεριφοράς κατά 8%. Εν τω μεταξύ, εκείνα τα παιδιά των οποίων οι γονείς χώρισαν νωρίτερα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ τα αγόρια και τα κορίτσια αντιμετώπιζαν το ίδιο επίπεδο συναισθηματικών προβλημάτων, τα αγόρια εμφάνισαν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς μετά το διαζύγιο των γονέων. Εν τω μεταξύ, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των οικονομικά εύρωστων και των λιγότερο ευνοημένων οικογενειών.

Αλλά γιατί το διαζύγιο των γονέων σε μεταγενέστερη παιδική ηλικία προκαλεί βαθύτερο συναισθηματικό τραύμα; Η καθηγήτρια Emla Fitzsimons, εκ των συγγραφέων της μελέτης, είπε: “Διαπιστώνω ότι οι οικογενειακές διαφορές που εμφανίζονται αργά,  είναι επιζήμιες για την εφηβική ψυχική υγεία. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη δυναμική των σχέσεων σε αυτή την ηλικία. Οι οικογενειακές διαφωνίες μπορεί επίσης να διαταράσσουν περισσότερο τις σχολικές σχέσεις και τις σχέσεις ομοτίμων σε αυτό το στάδιο της παιδικής ηλικίας».

Φυσικά, το διαζύγιο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους ενήλικες. Για παράδειγμα, οι μητέρες που χώρισαν ενώ τα παιδιά τους ήταν στην εφηβεία ανέφεραν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα. Οι επιστήμονες λένε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ότι η απώλεια εισοδήματος είναι μεγαλύτερη εάν οι μητέρες χωρίζουν από τους συζύγους όταν τα παιδιά τους είναι στα τέλη της παιδικής ηλικίας. Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο η συναισθηματική υγεία των διαζευγμένων μητέρων μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα