Διατροφικές διαταραχές στους εφήβους

Περιεχόμενα

Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Οι διατροφικές διαταραχές που συμπεριλαμβάνουν τη νευρογενή ανορεξία, τη νευρογενή βουλιμία και τις διατροφικές διαταραχές, είναι ψυχολογικές διαταραχές που περιλαμβάνουν ακραία διατροφική συμπεριφορά. Ένας έφηβος με ανορεξία αρνείται να μείνει σε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Κάποιος με βουλιμία έχει επανειλημμένα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού που ακολουθούνται από καταναγκαστικές συμπεριφορές όπως προκλητό εμετό ή χρήση καθαρτικών για να απαλλαγούν από τα τρόφιμα. Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη υπερκατανάλωση τροφής.

Η νευρογενής ανορεξία επηρεάζει έως και 1 στα 100 κορίτσια. Πιστεύουν ότι ο κύριος δείκτης αυτοπεποίθησης είναι η εικόνα του σώματός τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλά κορίτσια είναι βουλιμικά και έχουν κρατήσει το πρόβλημα μυστικό. Η βουλιμία αρχίζει συχνά στα τέλη της εφηβείας και την πρώιμη ενηλικίωση. Τα άτομα με βουλιμία περνούν από κύκλους κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων τροφών και μετά ακολουθεί εμετός με καθαρτικά ή διουρητικά ή ώρες αερόβιας άσκησης.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της βουλιμίας περιλαμβάνουν:

  • Εξαιρετική ανησυχία για το γεγονός ότι είναι υπέρβαρος
  • Ακριβής δίαιτα που ακολουθείται από ψηλές θερμίδες
  • Υπερβολική κατανάλωση τροφής
  • Αίσθηση απώλειας ελέγχου
  • Εξαφάνιση μετά από ένα γεύμα
  • Καταθλιπτική διάθεση
  • Αλκοόλ ή κατάχρηση ναρκωτικών
  • Συχνή χρήση καθαρτικών ή διουρητικών
  • Υπερβολική άσκηση
  • Διαταραχές της περιόδου

Τι προκαλεί διαταραχές διατροφής στους έφηβους;

Οι ειδικοί συνδέουν τις διατροφικές διαταραχές με έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως οι οικογενειακές σχέσεις, τα ψυχολογικά προβλήματα και τη γενετική. Ο έφηβος μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να έχει εμμονή με το λεπτό σώμα.

Μερικές φορές, η συμμετοχή σε ένα άθλημα όπως το μπαλέτο, η γυμναστική ή το τρέξιμο, όπου ενθαρρύνεται η λιποσαρκία, σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέδεσαν την ανορεξία με μια εμμονή με την τελειομανία, την ανησυχία για τα λάθη, τους υψηλούς προσωπικούς στόχους, τις προσδοκίες και την κριτική των γονέων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών στους εφήβους;

Τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ασυνήθιστες διατροφικές συνήθειες (όπως η κατανάλωση χιλιάδων θερμίδων σε ένα γεύμα ή παράλειψη γευμάτων)
  • Συχνή ζύγιση
  • Εξαιρετική αλλαγή βάρους
  • Αϋπνία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δερματικό εξάνθημα ή ξηρό δέρμα
  • Διάβρωση του σμάλτου των δοντιών
  • Απώλεια μαλλιών ή ευθραυστότητα νυχιών
  • Υπερκινητικότητα και υψηλό ενδιαφέρον για άσκηση

Οι έφηβοι με διατροφικές διαταραχές είναι συχνά σε άρνηση. Μπορεί να έχουν κακή διάθεση, ανησυχία και κατάθλιψη. Μπορεί να απομακρύνονται από τους φίλους και να γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι στην κριτική. Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα συμπτώματα επειδή ο έφηβος τα κρατά κρυμμένα, όπως και η ανασφάλεια, η κατάθλιψη ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συμβάλουν στην ενεργοποίηση της διαταραχής.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν και δεν υπάρχει εύκολη θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές, είναι θεραπεύσιμες.

Ένας συνδυασμός θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχανάλυσης και της αντικαταθλιπτικής θεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους εφήβους να ξεπεράσουν τη βουλιμία. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στον εντοπισμό και την απαλοιφή ανακριβών σκέψεων που βοηθούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της συναισθηματικής κατάστασης.

Η θεραπεία της ανορεξίας συνήθως περιλαμβάνει θρεπτική διατροφή, ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική θεραπεία.

Μπορούν οι διατροφικές διαταραχές να βλάψουν την υγεία;

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες ακόμη και στον θάνατο.

Μαζί με το χαμηλό σωματικό βάρος, τα κορίτσια με νευρική ανορεξία μπορούν να χάσουν τις περιόδους της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια). Η απώλεια περιόδων συνδέεται με την οστεοπενία, την πρόωρη απώλεια οστού που μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρά κατάγματα.

Οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η νεφροπάθεια και οι καρδιακές παθήσεις.

Κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα υγείας απαιτεί ειδικές εξετάσεις και θεραπεία.

Πότε πρέπει να καλέσω έναν γιατρό;

Εάν νομίζετε ότι έχετε διατροφική διαταραχή, μιλήστε με το γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε ιατρική και ψυχολογική θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα βρείτε το δρόμο σας προς την αποκατάσταση.

Αν υποψιάζεστε ότι ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος σας έχει διατροφική διαταραχή, μιλήστε μαζί του για το πρόβλημα.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα