Εθισμοί που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την ύπαρξη τους

Περιεχόμενα

Smartphone

Δεν μπορείς να το αφήσεις έτσι δεν είναι; Το έχεις μαζί σου όλη την ώρα και το ελέγχεις κάθε λίγα λεπτά. Αγνοείς τους ανθρώπους με τους οποίους δειπνείς  για να κοιτάξεις μια ανάρτηση  από κάποιον που είναι χιλιόμετρα μακριά. Δεν υπάρχουν ακόμα εκτεταμένες μελέτες, αλλά οι επιστήμονες ερευνούν πως η έξυπνη συσκευή σε μετατρέπει σταδιακά σε ψηφιακό πρεζάκι.

 

Καφεΐνη

Μήπως το πρωί χρειάζεστε καφεΐνη; Αυτό δεν είναι απαραιτήτως εθισμός, αλλά η προσπάθεια να τον κόψετε μπορεί να προκαλέσει άγχος, αγωνία και έναν σοβαρό πονοκέφαλο.

Σοκολάτα και γλυκά

Μερικές φορές την σκέφτεστε κολασμένα. Όταν την αποκτήσετε “πρέπει¨ να καταναλωθεί όλη! Μην αισθάνεστε άσχημα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπη και ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό όπως και τα ναρκωτικά.

Ψώνια

Όλοι έχουμε αγοράσει κάτι που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά. Εάν συμβαίνει συχνά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα παρορμητισμού ή άγχους. Ξεδώστε στα καταστήματα ή στο κουμπί ηλεκτρονικής αγοράς με ένα κλικ  πολύ συχνά και μπορεί να βρεθείτε με οικονομικά, νομικά και κοινωνικά προβλήματα!

Τυχερά παιχνίδια

Είτε το κάνεις αυτοπροσώπως είτε online, σε μηχανές τυχερών παιχνιδιών ή στο τραπέζι του πόκερ, ο ενθουσιασμός του παιχνιδιού παρέχει στον εγκέφαλό μια έκρηξη ντοπαμίνης που σε κάνει ευτυχισμένο για λίγο. Αλλά αν η Θεά τύχη δεν είναι μαζί σας, ο τζόγος χωρίς μέτρο θα προκαλέσει καταστροφή με τα οικονομικά, την εργασία και την οικογένεια.

Πλαστική χειρουργική

Μερικοί άνθρωποι δεν “χορταίνουν” τις αισθητικές παρεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από αυτούς έχουν σωματική δυσμορφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εμμονή σε σωματικά ελαττώματα που μόνο αυτοί μπορούν να δουν.

Μαύρισμα

Εθισμένος στον ήλιο; Σωστά. Το υπεριώδες (UV) φάσμα του ηλιακού φωτός απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα που ονομάζονται ενδορφίνες. Μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε τόσο καλά, ώστε να  διακινδυνεύσετε ηλιακά εγκαύματα, φυσαλίδες ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Άσκηση

Μια καλή προπόνηση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεράσετε εθισμούς, αρκεί να μην γαντζωθείτε για την ίδια τη δραστηριότητα!

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο στο Facebook και το Twitter που αισθάνεστε σαν να είστε εθισμένοι; Νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είστε ανάμεσα στο 10% των χρηστών των κοινωνικών μέσων που είναι πραγματικά αγκιστρωμένοι.

Σεξ

Δεν μπορείς να σταματήσεις να κάνεις σεξ  ή να κοιτάς πορνό; Το κάνεις περισσότερο, το απολαμβάνεις λιγότερο και διακινδυνεύεις πάρα πολύ για να το κάνεις; Δεν είναι επίσημος εθισμός, αλλά υπάρχει κάτι που ονομάζεται υπερσεξουαλική διαταραχή. Αν την έχετε, ο εγκέφαλός μπορεί να λειτουργεί όπως κάποιου που αντιμετωπίζει πρόβλημα ναρκωτικών ή τυχερών παιχνιδιών.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα