Ενοξαπαρίνη – Clexane: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ενοξαπαρίνη - Clexane: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η ενοξαπαρίνη, Clexane είναι ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (αντιπηκτικό φάρμακο) όπου χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία των φλεβικών θρομβώσεων και της πνευμονικής εμβολής. Επίσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Η νατριούχος ενοξαπαρίνη βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος μειώνοντας ομαλά τη δραστηριότητα των παραγόντων πήξης στο αίμα.

Οι καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος περιλαμβάνουν ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων (όπως ολική γόνατος / ισχίου, επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και γενικά επεμβάσεις όπου απαιτείται μεγάλη περίοδος ακινησίας, ορισμένους τύπους καρδιακής προσβολής και έναν συγκεκριμένο τύπο πόνου στο στήθος που ονομάζεται ασταθής στηθάγχη. Για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, η ενοξαπαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα αντιπηκτικά αίματος, π.χ ασπιρίνη.


Δείτε εδώ: Προγεστερόνη – Utrogestan: Δοσολογία, Παρενέργειες και Οφέλη


Πώς χρησιμοποιούμε Clexane;

Διαβάστε το Φυλλάδιο Πληροφοριών Ασθενούς προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την ενοξαπαρίνη. Εάν έχετε απορίες, ρωτήστε το γιατρό σας.

Αυτό το φάρμακο χορηγείται με ένεση κάτω από το δέρμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα στην κοιλιά.

Πριν από τη χρήση, ελέγξτε οπτικά αυτό το προϊόν για σωματίδια ή αποχρωματισμό και την ημερομηνία λήξης. Πριν από την ένεση κάθε δόσης, καθαρίστε το σημείο με αλκοόλ. Αλλάζετε το σημείο της ένεσης κάθε φορά για να μειώσετε τον τραυματισμό στο δέρμα. Για να ελαχιστοποιήσετε τους μώλωπες, μην τρίβετε το σημείο της ένεσης.


Παρενέργειες Clexane

Μπορεί να εμφανιστεί ήπιος ερεθισμός, πόνος, μώλωπες, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί κόπωση ή πυρετός. Εάν κάποια από αυτές τις επιδράσεις επιμείνει ή επιδεινωθεί, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Να θυμάστε ότι ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αυτό το φάρμακο επειδή έχει κρίνει ότι το όφελος για εσάς είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο παρενεργειών. Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτό το φάρμακο δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε σοβαρά σημάδια αιμορραγίας, όπως: ασυνήθιστος πόνος / οίδημα / δυσφορία, ασυνήθιστη ή παρατεταμένη αιμορραγία, εύκολοι μώλωπες, σκούρα ούρα, μαύρα κόπρανα, σοβαρός πονοκέφαλος, σύγχυση, αλλαγές στην όραση, ασυνήθιστη ζάλη, λιποθυμία, επιληπτικές κρίσεις, αδυναμία, μούδιασμα.

Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο είναι σπάνια. Ωστόσο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως: εξάνθημα, κνησμός / οίδημα (ειδικά στο πρόσωπο / γλώσσα / λαιμό), σοβαρή ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή.


Προφυλάξεις

Πριν χρησιμοποιήσετε την ενοξαπαρίνη, ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν ή σε άλλα προϊόντα ηπαρίνης ή εάν έχετε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν μπορεί να περιέχει ανενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα προβλήματα.

Πριν χρησιμοποιήσετε την ενοξαπαρίνη, ενημερώστε το γιατρό σας για το ιατρικό ιστορικό, ειδικά για: τεχνητή καρδιακή βαλβίδα, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, αιμορραγία / προβλήματα πήξης (όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων), χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μετά από προηγούμενη θεραπεία με ηπαρίνη, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένα προβλήματα των ματιών (όπως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), ορισμένα προβλήματα στομάχου / εντέρου (όπως ενεργά ή πρόσφατα έλκη), πρόσφατη διάτρηση στομάχου.

Περιορίστε το αλκοόλ ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο επειδή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε


Οι ηλικιωμένοι  μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις παρενέργειες αυτού του φαρμάκου, ειδικά στην αιμορραγία. Για να μειώσετε την πιθανότητα κοψίματος, μώλωπα ή τραυματισμού, προσέξτε με αιχμηρά αντικείμενα όπως ξυράφι και κόπτες νυχιών και αποφύγετε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι σαφώς απαραίτητο.


Αλληλεπιδράσεις

Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμάκων ή να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Διατηρήστε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε (συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων / μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών προϊόντων) και μοιραστείτε τη με τον γιατρό σας.

Μην ξεκινήσετε, σταματήσετε ή αλλάξετε τη δοσολογία οποιονδήποτε φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Ένα προϊόν που μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό το φάρμακο είναι: μιφεπριστόνη.

Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται μερικές φορές μαζί με άλλα αντιπηκτικά φάρμακα που κάνουν “αραίωση αίματος” ή έχουν αντι- αιμοπεταλικές επιδράσεις όπως η ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη ή βαρφαρίνη. Όταν ο γιατρός συνταγογραφήσει αυτούς τους συνδυασμούς, θα χρειαστείτε στενότερη παρακολούθηση για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ελέγξτε προσεκτικά όλες τις ετικέτες συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς πολλά φάρμακα περιέχουν αναλγητικά / αντιπυρετικά (ΜΣΑΦ όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ασπιρίνη) τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας όταν χρησιμοποιούνται με την ενοξαπαρίνη. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας έχει δώσει οδηγίες να πάρετε χαμηλή δόση ασπιρίνης θα πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε εκτός εάν ο γιατρός σας  δώσει διαφορετικές οδηγίες.


Όλα τα φάρμακα έχουν δυνητικές παρενέργειες και χρειάζονται συνταγή ιατρού! Όταν χορηγούνται με την κατάλληλη ένδειξη και στη σωστή δόση, είναι ασφαλή και συμβάλουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Αυτό ισχύει για όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα από τις αρμόδιες αρχές (Ε.Ο.Φ, F.D.A κ.α).

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα