Άσκηση στην τρίτη ηλικία

Η αλήθεια για την άσκηση και την 3η ηλικία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η αλήθεια για την άσκηση και την 3η ηλικία: Ξεπεράστε τα στερεότυπα και αγκαλιάστε τα οφέλη!

Πολλοί θεωρούν την άσκηση ακατάλληλη ή επικίνδυνη για τα άτομα της 3ης ηλικίας. Η άποψη αυτή, όμως, αγνοεί τα σημαντικά οφέλη που η σωματική δραστηριότητα προσφέρει στην υγεία και την ευεξία των ηλικιωμένων.

Μάθετε:

  • Πώς η άσκηση βελτιώνει την σωματική και ψυχική υγεία.
  • Πώς προλαμβάνει πτώσεις και ασθένειες.
  • Πώς αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία.
  • Πώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Ξεκινήστε σήμερα! Μικρές αλλαγές, όπως το περπάτημα ή η κηπουρική, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά

Φτάνουν οι δικαιολογίες!

Μπορούμε να βρούμε ένα εκατομμύριο λόγους για να μην είμαστε δραστήριοι. Αλλά πρέπει να μάθετε αυτό: Η ακινησία κάνει κακό. Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω σωματικής αδράνειας. Η τακτική άσκηση, ειδικά στους ηλικιωμένους, είναι ζωτικής σημασίας!

Είμαι πολύ μεγάλη

Η άσκηση είναι καλή για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Ακόμα και μέτρια σωματική άσκηση μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Συζητήστε πρώτα με το γιατρό σας, φυσικά. Εάν δεν γυμνάζεστε, ξεκινήστε με 5-10 λεπτά δραστηριότητας κάθε μέρα.

Μία απόφαση είναι!

Δεν είναι η μεγάλη ηλικία που σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε, είναι το ότι δεν κινείστε αρκετά. Ακόμη και ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα κ.α, μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής με την άσκηση.

Δείτε εδώ: Τι προκαλεί δύσπνοια; Παθήσεις – Συμπτώματα

Δεν νομίζω ότι η καρδιά μου μπορεί να αντέξει

Όσο περισσότερο γυμνάζεστε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητές για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει τι είδους ασκήσεις είναι καλύτερες.

Δεν κινούμαι και έχω “σκουριάσει”

Οι ασκήσεις που προάγουν την ευελιξία, την αντοχή, τη δύναμη και την ισορροπία είναι αυτές που πρέπει να εστιάσετε. Η δυσκαμψία που μπορεί να έχετε,  μετριάζεται  για παράδειγμα με διατάσεις που στοχεύουν στους γοφούς, τα πόδια, τους ώμους, το λαιμό, την πλάτη. Ένα νέο ξεκίνημα ποτέ δεν είναι εύκολο, αρκεί όμως η καλή θέληση για να πετύχετε ένα σωστό αποτέλεσμα!

Φοβάμαι μη βλάψω τον εαυτό μου

Για να είστε ασφαλείς συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας. Ο γιατρός σας γνωρίζει τι χρειάζεστε και τι μπορείτε να κάνετε. Οι ειδικοί λένε ότι οι αρχάριοι ξεκινούν με ασκήσεις χαμηλής έντασης. Πίνετε άφθονο νερό, ακούστε το σώμα σας και προθερμανθείτε πριν από την προπόνηση.

Τώρα πια τι να μου κάνει η άσκηση..

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι ορισμένες ασκήσεις όπως το στατικό ποδήλατο, στην πραγματικότητα επιβραδύνουν την κυτταρική πτώση που συμβαίνει καθώς μεγαλώνετε. Με άλλα λόγια, ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθείτε από την άσκηση!

Δεν μου αρέσει η άσκηση

Το να είστε σωματικά ενεργός, δεν σημαίνει απαραίτητα να σηκώνετε μεγάλα βάρη στο γυμναστήριο ή να κάνετε μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων. Κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν! Θα μπορούσατε να γυμναστείτε στην αυλή του σπιτιού σας, να περπατήσετε με φίλους, να κάνετε δουλειές στον κήπο ή να κάνετε μια βόλτα με το ποδήλατο. Βρείτε κάτι που σας αρέσει ώστε να μην το βαρεθείτε!

Δεν έχω παρέα

Έχοντας έναν σύντροφο ή ένα φίλο βοηθάει. Οι μελέτες δείχνουν ότι η επίβλεψη και η υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αισθανθείτε καλά για το τι κάνετε. Οι φίλοι μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν!

Δείτε εδώ: Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά!

Δεν έχω χρόνο

Ένα πλήρες ωράριο λόγω της φροντίδας των παιδιών, των άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων, των οικιακών εργασιών κ.λπ, αναφέρεται συχνά ως λόγος για να παραλείψετε την άσκηση. Όταν σκέφτεστε όλα τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο (150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αεροβικής δραστηριότητας), η απάντηση είναι σαφής: Αν θέλετε να είστε και να παραμείνετε υγιείς, μπορείτε/πρέπει να βρείτε το χρόνο!

Η καρδιά μου είναι μια χαρά

Δεν είναι μόνο η καρδιά. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης τους πνεύμονες, τους μύες και ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα. Πρόκειται για οφέλη που μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερη υγεία των οστών και των αρθρώσεων και λιγότερες πιθανότητες για πράγματα όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Δεν θέλω να πέσω

Η πτώση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Αλλά με τακτική σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων που προωθούν την ισορροπία, με ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε σχεδόν οποτεδήποτε – οπουδήποτε, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες ατυχήματος.

Η άσκηση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλό! Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αποτρέψει ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Δείτε εδώ: Αφυδάτωση σε ενήλικες και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα