Η μετάλλαξη δέλτα του COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Περιεχόμενα

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα COVID-19, επίσης γνωστή ως B1617.2, βρέθηκε στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020. Είναι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετάλλαξη Δέλτα

Εξαπλώνεται γρήγορα. Από τις 14 Ιουνίου 2021, η παραλλαγή δέλτα έχει φτάσει σε 74 χώρες – μόλις 6 μήνες μετά την ανακάλυψή της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη ξεπεράσει την παραλλαγή άλφα σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή η παραλλαγή πιστεύεται ότι είναι 43% έως 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές COVID-19. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δέλτα είναι από 30% έως 100% πιο μολυσματική από την άλφα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γιατί η παραλλαγή δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλες. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της παραλλαγής μπορεί να διευκολύνουν την είσοδο στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια άλλη πρώιμη μελέτη δείχνει ότι μια μετάλλαξη στην παραλλαγή του δέλτα μπορεί να την βοηθήσει να ενσωματωθεί καλύτερα με τα ανθρώπινα κύτταρα μόλις προσκολληθεί. Εάν μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα κύτταρα, είναι σε θέση να μολύνει περισσότερα από αυτά και να υπερνικήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φαίνεται να επηρεάζει πιο συχνά τους νέους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτες έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες κάτω των 50 ετών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται να είναι πιο σοβαρά. Ένας ασθενής είναι πιο πιθανό να καταλήξει στο νοσοκομείο εάν έχει την παραλλαγή δέλτα επίσης μελέτες δείχνουν ότι ενδέχεται να έχει σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας από την παραλλαγή άλφα.

Στην Κίνα οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς με την παραλλαγή δέλτα, είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση από εκείνους που αντιμετώπισαν νωρίς στην πανδημία.

Τα δεδομένα από τη Zoe COVID Symptom Study, μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα συμπτώματα, δείχνουν ότι τα συμπτώματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αλλάζουν καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή δέλτα.

Τα κορυφαία συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα που αναφέρονται στην εφαρμογή περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο
  • Καταρροή
  • Πυρετό

Ο βήχας είναι πιο σύνηθες σύμπτωμα και η απώλεια όσφρησης δεν περιλαμβάνεται πλέον στα 10 πιο κοινά συμπτώματα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι οι ασθενείς μπορεί να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα σαν κοινού κρυολογήματος και να αποφύγουν την καραντίνα, βοηθώντας στην εξάπλωση της παραλλαγής.

Πώς να προστατευτείτε

Το εμβόλιο είναι η καλύτερη προστασία. Οι αναφορές δείχνουν ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech παρέχουν 79% προστασία έναντι της λοίμωξης παραλλαγής δέλτα. Από τους εμβολιασθέντες που θα νοσήσουν 88% θα εμφανίσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca εξασφαλίζουν αποφυγή της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής δέλτα σε ποσοστό 92%.  Επιπλέον δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα