Λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης

Περιεχόμενα

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, πολύ συνηθισμένη, όπου η πιο συχνή ένδειξη είναι η παρουσία χολόλιθων.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα. Αποθηκεύει τη χολή, η οποία είναι ένα πράσινο – σκούρο υγρό που παράγεται στο ήπαρ. Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή μέσα στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στη διάσπαση και απορρόφηση των λιπών.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης. Είναι γνωστή ως Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή.

Γιατί γίνεται η Λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Ο κύριος λόγος για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η παρουσία χολόλιθων και οι επιπλοκές που προκαλούν.

Η παρουσία χολόλιθων ονομάζεται χολολιθίαση. Μπορούν να είναι τόσο μικροί όσο ένας κόκκος άμμου και τόσο μεγάλος όσο μια μπάλα γκολφ.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης εάν έχετε τα εξής:

  • Δυσκινησία της χοληδόχου κύστης: συμβαίνει όταν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει σωστά τη χολή
  • Χολολιθίαση: συμβαίνει όταν οι χολόλιθοι μετακινούνται στον κοινό χολικό αγωγό και δυνητικά προκαλούν παρεμπόδιση στην απέκκριση της χολής
  • Χολοκυστίτιδα: είναι μια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
  • Παγκρεατίτιδα: είναι μια φλεγμονή του παγκρέατος που σχετίζεται με τη χολολιθίαση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική υπερτερεί της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής διότι γίνονται μικρότερες τομές – μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης, αιμορραγίας και χρόνου αποκατάστασης.

Επιπλοκές

Η λαπαροσκοπική απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης θεωρείται ασφαλής. Το ποσοστό επιπλοκών είναι μεταξύ 5-6%

Κάθε χειρουργική επέμβαση φέρει μερικούς σημαντικούς κινδύνους επιπλοκών. Ο γιατρός θα κάνει πλήρη κλινική εξέταση, θα δει το οικογενειακό ιστορικό και τις εξετάσεις πριν την επέμβαση.

Ορισμένες επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργική ή ανεπιθύμητη αντίδραση στην αναισθησία
  • Αιμορραγία
  • Θρόμβωση
  • Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία
  • Ταχυκαρδία
  • Μόλυνση
  • Τραυματισμό του χοληφόρου πόρου, του ήπατος ή του λεπτού εντέρου
  • Παγκρεατίτιδα

Πώς γίνεται η Λαπαροσκοπική αφαίρεση χοληδόχου κύστης;

Γίνεται προεγχειρητική ετοιμασία στον όροφο και έπειτα ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο. Τοποθετείται μία γραμμή στο χέρι του για χορήγηση ενδοφλεβίων. Γίνεται γενική αναισθησία (διασωλήνωση), έτσι ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Ο χειρουργός κάνει τέσσερις μικρές τομές στην κοιλιά. Χρησιμοποιεί αυτές τις τομές για να καθοδηγήσει μια μικρή φωτιζόμενη κάμερα στην κοιλιά (η κοιλιά είναι διογκωμένη με αέριο, έτσι ώστε ο χειρουργός σας να έχει χώρο για να εργαστεί)

Κατόπιν εισάγονται και άλλα εργαλεία στην κοιλιά, όπου τα χειρίζεται ο χειρουργός μέσα από τις τομές ενώ κοιτάζει την οθόνη. Η επέμβαση είναι ατραυματική και η χοληδόχος κύστη αφαιρείται μέσα από την μικρή τομή.

Γίνεται έλεγχος για αιμορραγία (αιμόσταση) και στην συνέχεια πλένει την κοιλία με άφθονο ζεστό νερό.

Μετά την επέμβαση μεταφέρεται στην ανάνηψη για περίπου μία ώρα για να ανακάμψει από την αναισθησία και στην συνέχεια μεταφέρεται στο δωμάτιο.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα