Μειώστε τον κίνδυνο της άνοιας με την καλή φροντίδα της καρδιάς

Μειώστε τον κίνδυνο της άνοιας με την καλή φροντίδα της καρδιάς

Περιεχόμενα

Αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό και για τον εγκέφαλό. Η κατανόηση της σύνδεσης είναι σημαντική για τη βελτίωση της γενικότερης υγείας, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Η σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου

Οι ερευνητές βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της υγείας του εγκεφάλου. Ένας λόγος για τον οποίο αυτό ισχύει είναι επειδή η ροή του αίματος είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάθε φορά που χτυπάει η καρδιά, περίπου το 20-25% του αίματος που αντλούν χορηγείται στον εγκέφαλο. Το αίμα μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο στον εγκέφαλο για να λειτουργήσει καλά. Το αίμα αποδίδει στον εγκέφαλο υδατάνθρακες, λιπαρά, ορμόνες, βιταμίνες και αμινοξέα, τα οποία του παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται για να σκεφτεί καθαρά και να θυμηθεί τις πληροφορίες.

Όταν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι κατεστραμμένα ή αν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, ο εγκέφαλός έχει δυσκολία να πάρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται. Τα στενά αιμοφόρα αγγεία περιορίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και τα κύτταρα του εγκεφάλου θα πεθάνουν χωρίς την επαρκή παροχή αίματος.

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, «Οποιαδήποτε κατάσταση που βλάπτει την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να επηρεάσει την παροχή αίματος στον εγκέφαλό».

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η παρουσία καρδιακών παθήσεων αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για την αγγειακή άνοια όσο και για τη νόσο του Alzheimer.

Επιπλέον, μια μελέτη από το Vanderbilt University Medical Canter κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες με κακή υγεία στην καρδιά ήταν δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης .

Τα προβλήματα με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Ένα άρθρο στο περιοδικό Clinical Epidemiology ανέφερε πολλαπλές μελέτες που διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης και των ακόλουθων συνθηκών:

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ήπια νοητική εξασθένηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν  άνοια αν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πώς να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Διατηρήστε μια υγιή αρτηριακή πίεση
  • Πρόληψη και ρύθμιση του διαβήτη
  • Υγιεινή διατροφή
  • Άσκηση
  • Παρακολούθηση της χοληστερόλης

Τα θετικά νέα

Ενώ πολλές ερευνητικές μελέτες βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της κακής υγείας της καρδιάς και της νοητικής εξασθένησης, η έρευνα έχει επίσης δείξει το αντίστροφο: η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και βραδύτερη εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

Οι καρδιακές παθήσεις, συνδέονται σαφώς με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Σε αντίθεση με παθήσεις που σχετίζονται με τη γενετική ή το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να ασκήσετε κάποιο έλεγχο στην υγεία της καρδιάς. Μπορείτε να κάνετε υγιεινές επιλογές και με αυτόν τον τρόπο, πιθανόν να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα