Μπορεί η ηπατίτιδα C να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής; Πως μεταδίδεται;

Μπορεί η ηπατίτιδα C να εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής - ηπατίτιδες

Περιεχόμενα

Η ηπατίτιδα C είναι μια μεταδοτική ασθένεια μέσω της σεξουαλικής επαφής και προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Όπως συμβαίνει με πολλές λοιμώξεις, ο HCV διαμένει στο αίμα και στα σωματικά υγρά. Μπορεί να κολλήσετε την ηπατίτιδα C ερχόμενος σε άμεση επαφή με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά (συμπεριλαμβανομένου του σάλιου ή του σπέρματος) ενός προσβεβλημένου ατόμου, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2013 διαπίστωσαν ότι 1 στις 190.000 περιπτώσεις ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής οδήγησε στη μετάδοση του HCV. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σε μονογαμικές σεξουαλικές σχέσεις.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε

Ο HCV μπορεί να είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί μέσω σεξουαλικής επαφής αν:

  • Υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί συντρόφοι
  • Όταν υπάρχει πληγή στο δέρμα ή αιμορραγία
  • Όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό
  • Όταν δεν τοποθετηθεί σωστά το προφυλακτικό
  • Όταν κάποιος σύντροφος πάσχει από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή HIV

Κολλάει η ηπατίτιδα C μέσω σεξουαλικής επαφής;

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το HCV μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του στοματικού σεξ. Εντούτοις, μπορεί να μεταδοθεί από παρουσία αίματος είτε από το πέος είτε από το στόμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα:

Αν και η σεξουαλική μετάδοση νοσημάτων είναι σπάνια γενικά, το HCV μπορεί να είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί μέσω του πρωκτικού σεξ απ΄το στοματικό σεξ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο βλεννογόνος του ορθού είναι πιο πιθανό να σκιστεί κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Πώς αλλιώς γίνεται η εξάπλωση της ηπατίτιδας C;

Η ανταλλαγή βελονών είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που κάποιος κολλάει την ηπατίτιδα C.

Λιγότερο συνηθισμένοι τρόποι περιλαμβάνουν τη χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής από μολυσμένο άτομο, όπως:

  • Ξυριστικές μηχανές
  • Οδοντόβουρτσες
  • Νυχοκόπτης

Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω απλής επαφής, όπως η κοινή χρήση ενός κυπέλλου ή η κατανάλωση ίδιων σκευών με ένα μολυσμένο άτομο. Αγκαλιάζοντας ή κρατώντας τα χέρια και φιλώντας έναν φορέα ΔΕΝ κολλάτε! Επίσης Δεν μεταδίδεται με το φτέρνισμα ή το βήχα.

Τι είναι η ηπατίτιδα C; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Θηλασμός

Ο θηλασμός δεν μεταδίδει τον ιό σε ένα μωρό, αλλά τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι πιο πιθανό να έχουν τον ιό. Εάν μια μητέρα έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα C, υπάρχει 1 στις 25 πιθανότητες να περάσει τον ιό στο μωρό της.

Εάν ένας πατέρας έχει ηπατίτιδα C, αλλά η μητέρα δεν είναι μολυσμένη, δεν θα μεταδώσει τον ιό στο μωρό. Είναι πιθανό ότι ένας πατέρας θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό στη μητέρα, που θα μπορούσε να μολύνει το μωρό.

Εάν το μωρό γεννηθεί με καισαρική τομή δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ιού.

Ποιος κινδυνεύει να κολλήσει ηπατίτιδα C;

Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η συνύπαρξη του HIV και της ηπατίτιδας C μπορεί να είναι συχνή. Το 50% έως 90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ενδοφλέβια ναρκωτικά έχουν HIV ή/και ηπατίτιδα C. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ενέχονται παρόμοιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης βελονών και του σεξ χωρίς προστασία.

Εάν κάνατε μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση οργάνου πριν από τον Ιούνιο του 1992, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για HCV. Πριν από αυτό το διάστημα, οι εξετάσεις αίματος δεν ήταν τόσο απαιτητικές στον HCV, επομένως είναι πιθανό να έχετε λάβει μολυσμένο αίμα ή μόσχευμα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο για ηπατίτιδα C

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από τον HCV. Υπάρχει όμως πρόληψη!

Πώς θεραπεύεται η ηπατίτιδα; Εμβόλια – Επιπλοκές

Γενικές συμβουλές για την πρόληψη

Εαν κάνετε χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών να είστε προσεκτικοί σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν βελόνες.

Για παράδειγμα, δεν πρέπει να μοιράζεστε βελόνες που χρησιμοποιούνται για τατουάζ ή βελονισμό. Ο εξοπλισμός πρέπει πάντα να αποστειρώνεται προσεκτικά ή να είναι μιας χρήσης. Εάν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε από αυτές τις διαδικασίες σε άλλη χώρα, βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός είναι μιας χρήσης.

Συμβουλές για την πρόληψη της μετάδοσης μέσω του συντρόφου

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός με ένα άτομο που έχει ηπατίτιδα C, υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε τη μόλυνση από τον ιό. Ομοίως, εάν έχετε τον ιό, μπορείτε να αποφύγετε να μολύνετε άλλους.

Μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ
  • Προσοχή σε τυχόν πληγές στο στόμα (δόντια-ούλα-λαιμό κ.α) – αιδοίο – πέος –  πρωκτό – Γενικά προσοχή στις πληγές στο σώμα!
  • Ζητήστε από τον σύντροφο σας να εξεταστεί για ΣΜΝ και εξεταστείτε και εσείς!

Αν είστε HIV-θετικός, η πιθανότητα εμφάνισης HCV είναι πολύ υψηλότερη!

Εάν έχετε ηπατίτιδα C, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με όλους τους σεξουαλικούς συντρόφους σας σχετικά με την κατάστασή σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι και οι δύο λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να αποτρέψετε τη μετάδοση.

Εάν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε HCV, είναι σημαντικό να εξεταστείτε. Η δοκιμασία αντισωμάτων κατά της ηπατίτιδας C, επίσης γνωστή ως εξέταση κατά του HCV, ελέγχει το αίμα για να διαπιστώσει αν είχε ποτέ τον ιό. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με HCV, το σώμα του θα κάνει αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού. Η εξέταση αντι-HCV ανιχνεύει αυτά τα αντισώματα.

Εάν ένα άτομο έχει θετικά αποτελέσματα στην εξέταση, οι γιατροί συστήνουν συνήθως περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν το άτομο αυτό έχει ενεργό ηπατίτιδα C.

Είναι σημαντικό να ζητάτε από τους σεξουαλικούς συντρόφους σας να εξετάζονται τακτικά και να πραγματοποιούν ασφαλές σεξ με τη σωστή χρήση προφυλακτικού. Η τακτική εξέταση σας βοηθάει να κρατάτε τον εαυτό σας και τον/τους σύντροφους σας υγιείς.


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ηπατίτιδες Α, Β, C, D και Ε

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα