Μπορεί η κατανάλωση θαλασσινών να επηρρεάσει τη γονιμότητα και τη σεξουαλική ζωή;

Μπορεί η κατανάλωση θαλασσινών να επηρρεάσει τη γονιμότητα και τη σεξουαλική ζωή;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η γονιμότητα και η υγιής σεξουαλική ζωή επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Η κατανάλωση θαλασσινών, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο και βιταμίνη D, μπορεί να ωφελήσει both.

Η προσθήκη περισσότερων θαλασσινών στη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ακόμη και της γονιμότητάς τους.

Τα ζευγάρια που έτρωγαν περισσότερα ψάρια την εβδομάδα, ήταν πιο πιθανό να συλλάβουν παιδιά κατά τη διάρκεια του έτους της μελέτης.

“Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα θαλασσινά μπορούν να έχουν πολλά αναπαραγωγικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του βραχύτερου χρόνου προσπάθειας για την εγκυμοσύνη και της συχνότερης σεξουαλικής δραστηριότητας”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Audrey Gaskins, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του TH Harnard στη Βοστόνη.

Η νέα έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Για τη μελέτη, οι ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν τα αποτελέσματα από 500 ζευγάρια στο Μίτσιγκαν και το Τέξας για ένα χρόνο. Όλα τα ζευγάρια σχεδίαζαν μια εγκυμοσύνη, έτσι κατέγραψαν την ποσότητα θαλασσινών που έτρωγαν όπως και ημερήσιες σημειώσεις της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ζευγάρια που έτρωγαν θαλασσινά περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, έκαναν  συχνότερα σεξ, κατά μέσο όρο 22% συχνότερα από τα ζευγάρια που κατανάλωναν λιγότερα ψάρια.

Επίσης, το 92% των ζευγαριών που έτρωγαν θαλασσινά περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα περιμένουν ένα παιδί μέχρι το τέλος της μελέτης, σε σύγκριση με το 79% των ζευγαριών που κατανάλωναν τα θαλασσινά λιγότερο συχνά, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης θαλασσινών και της εγκυμοσύνης δεν μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από το ότι τα ζευγάρια έκαναν πιο συχνά σεξ. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσληψη θαλασσινών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, την ωορρηξία ή την ποιότητα του εμβρύου.

“Τα αποτελέσματα μας υπογραμμίζουν τη σημασία όχι μόνο της θηλυκής αλλά και της αρσενικής διατροφής και υποδεικνύει ότι και οι δύο εταίροι θα πρέπει να ενσωματώνουν περισσότερα θαλασσινά στη διατροφή τους, για το μέγιστο όφελος γονιμότητας”.

Ο Δρ Tomer Singer, διευθυντής της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας του Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη και τόνισε ότι η σχέση αιτίου-αποτελέσματος δεν είναι σαφής.

Είναι αβέβαιο “αν αυτά τα ζευγάρια ωφελήθηκαν από τα πραγματικά συστατικά που βρέθηκαν στα θαλασσινά,” είπε ο κ. Singer. Ίσως αυτά τα ευρήματα ήταν συμπτωματικά και αυτά τα ζευγάρια ήταν πραγματικά υγιέστερα, έτρωγαν μια υγιεινή διατροφή γενικά ή είχαν περισσότερες «νυκτερινές συνευρέσεις», υποστήριξε.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες και όσους προσπαθούν να συλλάβουν, αλλά πολλές μελλοντικές μητέρες περιορίζουν την πρόσληψη τους λόγω φόβων για έκθεση σε υδράργυρο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει τα ζευγάρια που αποφεύγουν τα θαλασσινά λόγω του φόβου του υψηλού υδραργύρου, να καταναλώνουν θαλασσινά δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη παιδιών και αγέννητων μωρών. Ορισμένα είδη ψαριών έχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα υδραργύρου, συμπεριλαμβανομένου του καρχαρία, του ξιφία και του βασιλικού σκουμπριού.

Η Gaskins και η ομάδα της δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στις 23 Μαΐου στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism .

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα