Τι είναι η Νευρογενής ανορεξία;

Νευρογενής ανορεξία

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η νευρική ανορεξία που ονομάζεται επίσης ανορεξία, είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή διαταραχή της διατροφής η οποία χαρακτηρίζεται από την φοβία “μην παχύνουμε” με αποτέλεσμα την υπερβολική απώλεια βάρους. Η διαταραχή διαγιγνώσκεται όταν ένα άτομο ζυγίζει τουλάχιστον 15% λιγότερο από το κανονικό / ιδανικό σωματικό του βάρος. Ακραία απώλεια βάρους σε άτομα με νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα προβλήματα υγείας ακόμη και θάνατο.

Τι είναι η Νευρογενής ανορεξία;

Ο όρος ανορεξία σημαίνει κυριολεκτικά “απώλεια της όρεξης”. Ωστόσο, ο ορισμός αυτός είναι παραπλανητικός, καθώς ένα άτομο με νευρική ανορεξία συχνά πεινάει, αλλά αρνείται την τροφή. Έχει έντονους φόβους μη γίνει παχύσαρκος και θεωρεί τον εαυτό του παχύσαρκο, ακόμη και όταν είναι πολύ αδύνατος. Μπορεί να προσπαθήσει να διορθώσει αυτό το «ελάττωμα» περιορίζοντας αυστηρά την πρόσληψη τροφής και με πολύ σκληρή γυμναστική με σκοπό την απώλεια βάρους.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Οι διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ ‘ότι στους άνδρες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης διατροφικής διαταραχής είναι μεγαλύτερος στους ηθοποιούς, τα μοντέλα, τους χορευτές και τους αθλητές (όπου η εμφάνιση και / ή το βάρος είναι σημαντικά), όπως η πάλη, η πυγμαχία, η γυμναστική και το πατινάζ.

Τα άτομα με ανορεξία τείνουν να έχουν πολύ υψηλά επιτεύγματα, τα πηγαίνουν πολύ καλά στο σχολείο, τον αθλητισμό, την εργασία και άλλες δραστηριότητες. Τείνουν να είναι τελειομανείς με εμμονή, άγχος ή καταθλιπτικά συμπτώματα. Η νευρική ανορεξία συνήθως αρχίζει στην εφηβεία, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή.


Διατροφικές διαταραχές στους εφήβους


Ποια είναι τα συμπτώματα της ανορεξίας;

Τα συμπτώματα της ανορεξίας συχνά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ταχεία απώλεια βάρους
  • Συνέχιση της δίαιτας / περιορισμένης κατανάλωσης τροφής ακόμη και όταν το άτομο είναι λεπτό ή όταν το βάρος είναι πολύ χαμηλό
  • Ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τρόφιμα, θερμίδες, διατροφή ή μαγείρεμα
  • Έντονος φόβος πρόσληψης βάρους
  • Παράξενες διατροφικές συνήθειες ή ρουτίνες, όπως να τρώει κρυφά
  • Αίσθημα ότι είναι παχύσαρκο, ακόμη και αν συμβαίνει το αντίθετο
  • Αδυναμία να αξιολογήσει ρεαλιστικά το σωματικό του βάρος
  • Προσπάθεια για τελειότητα και πολύ αυτοκριτική
  • Αδικαιολόγητη επίδραση του σωματικού βάρους στην αυτοεκτίμηση
  • Κατάθλιψη, άγχος ή ευερεθιστότητα
  • Σπάνιες – ακανόνιστες ή ακόμα και χαμένες εμμηνορροϊκές περιόδους σε γυναίκες
  • Χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή χαπιών αδυνατίσματος
  • Συχνή ασθένεια
  • Ντύσιμο ειδικό για να κρυφτεί η απώλεια βάρους
  • Αίσθημα απαξίωσης ή απελπισίας
  • Κοινωνική απόσυρση

Τα φυσικά συμπτώματα που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν: χαμηλή ανοχή στον κρύο καιρό, εύθραυστα μαλλιά, ξηρό ή ικτερικό δέρμα, αναιμία, δυσκοιλιότητα, διογκωμένες αρθρώσεις, φθορά των δοντιών και ανάπτυξη λεπτών τριχών στο σώμα

Χωρίς θεραπεία, η νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Κατεστραμμένα όργανα, ειδικά την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά
  • Πτώση της πίεσης του αίματος, των παλμών και των αναπνευστικών ρυθμών
  • Απώλεια μαλλιών
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Οστεοπόρωση
  • Διαταραχές υγρών-ηλεκτρολυτών
  • Θάνατος από πείνα ή από αυτοκτονία

Πώς διαγιγνώσκεται η ανορεξία;

Ο εντοπισμός της ανορεξίας μπορεί να είναι δύσκολος. Η μυστικόπάθεια, η ντροπή και η άρνηση είναι χαρακτηριστικά της διαταραχής. Έτσι, η ασθένεια μπορεί να μη εντοπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα ο γιατρός θα ξεκινήσει την αξιολόγηση πραγματοποιώντας ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και διαγνωστικές εξετάσεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για την διάγνωση της ανορεξίας, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει τη σωματική ασθένεια ως την αιτία της απώλειας βάρους.

Εάν δεν βρεθεί κάποια σωματική ασθένεια, μπορεί να παραπεμφθεί σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο, επαγγελματίες υγείας που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών.

Ποια είναι η θεραπεία;

Μπορεί να χρειαστεί επείγουσα φροντίδα σε μερικές ακραίες περιπτώσεις όπου η αφυδάτωση, ο υποσιτισμός, η νεφρική ανεπάρκεια ή ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο στη ζωή.

Επείγουσα ή όχι, η αντιμετώπιση της ανορεξίας είναι δύσκολη επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι με τη διαταραχή αρνούνται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα ή είναι τόσο τρομοκρατημένοι μη γίνουν υπέρβαροι, ώστε να αντιστέκονται στη θεραπεία που αποσκοπεί στο να αποκτήσουν ένα κανονικό βάρος.

Οι στόχοι της θεραπείας περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους του ατόμου, τη θεραπεία συναισθηματικών ζητημάτων όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη διόρθωση παραμορφωμένων προτύπων σκέψης και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συμπεριφοριολογικών  αλλαγών. Η θεραπεία συχνότερα περιλαμβάνει συνδυασμό των ακόλουθων μεθόδων θεραπείας:

Ψυχοθεραπεία: Πρόκειται για ένα είδος ατομικής συμβουλευτικής που επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης και της συμπεριφοράς. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρακτικές τεχνικές για την ανάπτυξη υγιεινών αντιλήψεων προς τα τρόφιμα και το βάρος, καθώς και προσεγγίσεις για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το άτομο απαντά σε δύσκολες καταστάσεις.
Φάρμακα: Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης που σχετίζονται με μια διαταραχή της διατροφής. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον ύπνο και να τονώσουν την όρεξη. Άλλοι τύποι φαρμάκων θα μπορούσαν να προσφερθούν για να βοηθήσουν στον έλεγχο του άγχους και / ή των παραμορφωμένων συμπεριφορών προς το φαγητό και την εικόνα του σώματος.
Συμβουλευτική για τη διατροφή
Ομαδική και οικογενειακή θεραπεία: Η οικογενειακή υποστήριξη είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της θεραπείας. Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας να κατανοήσουν τη διατροφική διαταραχή και να αναγνωρίσουν τα συμπτώματά της. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορούν να επωφεληθούν από την ομαδική θεραπεία, όπου μπορούν να βρουν υποστήριξη και να συζητήσουν ανοιχτά τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους με άλλους που μοιράζονται κοινές εμπειρίες και προβλήματα.
Νοσηλεία: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή απώλεια βάρους που έχει οδηγήσει σε υποσιτισμό και άλλες σοβαρές επιπλοκές πνευματικής ή σωματικής υγείας, όπως καρδιακές διαταραχές, σοβαρή κατάθλιψη και κίνδυνος αυτοκτονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να τροφοδοτηθεί μέσω ενός ρινογαστρικού καθετήρα ή με ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή.

Ποια είναι η προοπτική για τα άτομα με ανορεξία;

Νευρογενής ανορεξία, όπως και άλλες διατροφικές διαταραχές, χειροτερεύει όσο περισσότερο μένει χωρίς θεραπεία. Όσο νωρίτερα γίνεται διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανορεξία, επιτρέποντας να επιστρέψει σε ένα υγιές βάρος, αν και πολλοί άνθρωποι με ανορεξία αρνούνται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αρνούνται τη θεραπεία.

Παρόλο που η θεραπεία είναι δυνατή, ο κίνδυνος υποτροπής είναι υψηλός. Η αποκατάσταση από την ανορεξία απαιτεί συνήθως μακροχρόνια θεραπεία καθώς και ισχυρή υποστήριξη.

Μπορεί η ανορεξία να προληφθεί;

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατή η πρόληψη όλων των περιπτώσεων ανορεξίας, είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε τη θεραπεία σε ανθρώπους αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Επιπλέον, η διδασκαλία και η ενθάρρυνση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και οι ρεαλιστικές αντιλήψεις για την εικόνα των τροφίμων και του σώματος μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της επιδείνωσης των διατροφικών διαταραχών.

Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια;

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει ανορεξία ή άλλη διατροφική διαταραχή, αναζητήστε αμέσως βοήθεια. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να γίνουν ολοένα και πιο επικίνδυνες, όσο περισσότερο παραμένουν χωρίς θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι επιπτώσεις στο σώμα από τις διατροφικές διαταραχές μπορεί να είναι θανατηφόρες.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα