Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Περιεχόμενα

Picture of Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Η ενδομητρίωση είναι η πάθηση όπου το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο, μεγαλώνει έξω από τη μήτρα και προσκολλάται σε άλλα μέρη του σώματός. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και μπορεί επίσης να είναι κάτι πολύ οδυνηρό, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ενδομητρίωση εναντίον εμμηνορρυσιακών συσπάσεων

Οι εμμηνόρρυσιακές κράμπες είναι συχνές και συνήθως μπορείτε να ανακουφιστείτε από αυτές με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή με θεραπείες στο σπίτι. Αλλά ο πόνος από την ενδομητρίωση είναι πολύ χειρότερος, μερικές φορές αβάστακτος.  Σε πολλές γυναίκες χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουν.

Τι είναι η ενδομητρίωση και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της;

Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλες ή εξαιρετικά δύσκολες περιόδους
  • Σοβαρή ημικρανία ή πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Έντονες κινήσεις του εντέρου
  • Αιμορραγία μεταξύ περιόδων
  • Κούραση
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Πόνο

Ο πόνος στην πύελο ή στην κοιλιά :μπορεί να ξεκινήσει πριν από την περίοδο και να διαρκέσει για αρκετές ημέρες μετά. Μπορεί να αισθάνεστε μαχαιριές, και συνήθως δεν σταματάει με φαρμακευτική αγωγή.

Οσφυαλγία: Η μήτρα και οι ωοθήκες βρίσκονται κοντά στην πλάτη και ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να κάνει αντανάκλαση.

Πόνος στο πόδι: Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που συνδέονται με τη βουβωνική χώρα, τους γοφούς και τα πόδια. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο το περπάτημα και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μία παύση από της δραστηριότητες σας.

Πόνο στο σεξ: Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση αισθάνονται πόνο ενώ κάνουν σεξ ή μέχρι και 2 μέρες αργότερα. Άλλες αισθάνονται διαξιφιστικό πόνο ενώ άλλες το περιγράφουν ως αμβλύ πόνο στην περιοχή της πυέλου.

Έντονες συσπάσεις του εντέρου: Μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία και δυσκοιλιότητα.

Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο να μείνει η πάσχουσα έγκυος. Μπορεί να συμβεί αν ο ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα προκαλεί ουλές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις σάλπιγγες και να εμποδίσει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο. Μπορεί επίσης να σταματήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο από την εμφύτευση στην μήτρα.

Με την χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρεθεί ο επιπλέον ιστός και έτσι να διευκολύνει την εγκυμοσύνη.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα