Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του πνεύμονα;

Υπάρχει σχέση μεταξύ ΧΑΠ και καρκίνου του πνεύμονα; Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του πνεύμονα;

Περιεχόμενα

Οι καρκίνοι του πνεύμονα ταξινομούνται ευρέως σε δύο τύπους: μικροκυτταρικοί καρκίνοι πνεύμονα (SCLC) και καρκίνοι μη μικροκυτταρικού πνεύμονα (NSCLC). Αυτή η ταξινόμηση βασίζεται στην μικροσκοπική εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων. Αυτοί οι δύο τύποι καρκίνου αναπτύσσονται, εξαπλώνονται και αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους, οπότε είναι σημαντική η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο τύπων.

Το SCLC περιλαμβάνει περίπου 10% -15% των καρκίνων πνεύμονα. Αυτός ο τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο πιο επιθετικός και ταχέως αναπτυσσόμενος από όλους τους τύπους. Το SCLC σχετίζεται στενά με το κάπνισμα. Τα SCLC κάνουν μετάσταση σε πολλά σημεία του σώματος και συχνά ανακαλύπτονται μετά από εκτεταμένη διάδοση.

Το NSCLC είναι ο πιο κοινός καρκίνος του πνεύμονα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 85% όλων των περιπτώσεων. Το NSCLC έχει τρεις κύριους τύπους που χαρακτηρίζονται από τον τύπο των κυττάρων που βρίσκονται στον όγκο.

Αυτοί είναι:

  • Τα αδενοκαρκινώματα είναι ο πιο κοινός τύπος NSCLC και αποτελούν το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα . Ενώ τα αδενοκαρκινώματα σχετίζονται με το κάπνισμα όπως και άλλοι καρκίνοι του πνεύμονα, αυτός ο τύπος παρατηρείται επίσης σε μη καπνιστές – ειδικά σε γυναίκες – που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα . Τα περισσότερα αδενοκαρκινώματα εμφανίζονται στις εξωτερικές ή περιφερικές περιοχές των πνευμόνων . Έχουν επίσης την τάση να εξαπλώνονται στους λεμφαδένες και πέραν αυτών.
  • Το αδενοκαρκίνωμα in situ είναι ένας υπότυπος αδενοκαρκινώματος που αναπτύσσεται συχνά σε πολλαπλές θέσεις στους πνεύμονες και εξαπλώνεται κατά μήκος των προϋπαρχόντων κυψελιδικών τοιχωμάτων. Μπορεί επίσης να μοιάζει με πνευμονία σε ακτινογραφία θώρακος. Αυξάνεται σε συχνότητα και είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Τα άτομα με αυτό τον τύπο καρκίνου του πνεύμονα τείνουν να έχουν καλύτερη πρόγνωση από  άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα .
  • Τα επιδερμοειδή καρκινώματα (squamous cell carcinomas) ήταν παλαιότερα πιο κοινά από τα αδενοκαρκινώματα. Σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% έως 30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Oι καρκίνοι των πλακωδών κυττάρων εμφανίζονται συχνότερα στην κεντρική περιοχή του θώρακα στους βρόγχους. Αυτός ο τύπος καρκίνου του πνεύμονα παραμένει συχνότερα στον πνεύμονα, εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και αναπτύσσεται σε μεγάλη μάζα, σχηματίζοντας κοιλότητα.
  • Τα αδιαφοροποίητα καρκινώματα είναι ο λιγότερο κοινός τύπος NSCLC, που αντιπροσωπεύει το 10% -15% όλων των καρκίνων του πνεύμονα. Αυτός ο τύπος καρκίνου έχει υψηλή τάση να εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και να δίνει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι καρκίνου μπορούν να εμφανιστούν στον πνεύμονα. Αυτοί οι τύποι είναι πιο σπάνιοι από τους NSCLC και SCLC και μαζί αποτελούν μόνο το 5% -10% των καρκίνων των πνευμόνων:

  • Τα βρογχικά καρκινοειδή αποτελούν το 5% των καρκίνων του πνεύμονα. Οι όγκοι αυτοί είναι γενικά μικροί (3-4 cm ή λιγότερο) όταν διαγιγνώσκονται και εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα κάτω από την ηλικία των 40 ετών. Άσχετα με το κάπνισμα τσιγάρων , οι καρκινοειδείς όγκοι μπορούν να μεθίστανται και ένα μικρό ποσοστό αυτών των όγκων εκκρίνει ορμόνες. Τα καρκινοειδή γενικά αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πιο αργά από τους βρογχογενείς καρκίνους και πολλοί εντοπίζονται αρκετά νωρίς ώστε να αφαιρεθούν χειρουργικά.
  • Οι καρκίνοι των ιστών που υποστηρίζουν τους πνεύμονες, όπως οι λείοι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία ή τα κύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση, είναι σπάνιοι στον πνεύμονα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μεταστατικοί καρκίνοι από άλλους πρωτογενείς όγκους στο σώμα βρίσκονται συχνά στον πνεύμονα. Οι όγκοι από οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να εξαπλωθούν στους πνεύμονες είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μέσω του λεμφικού συστήματος είτε απευθείας από τα κοντινά όργανα. Οι μεταστατικοί όγκοι είναι συχνότερα πολλαπλοί, διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον πνεύμονα και συγκεντρωμένοι στις εξωτερικές περιοχές και όχι σε κεντρικές περιοχές του οργάνου.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα