Πολλαπλό μυέλωμα: Τι είναι; Συμπτώματα, Παράγοντες κινδύνου

Πολλαπλό μυέλωμα

Περιεχόμενα

Σοφία Παφίλη
Σοφία Παφίλη

Αρχισυντάκτρια

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει τον μυελό των οστών και μεταβάλλει τα κύτταρα του πλάσματος στο αίμα. Τα κύτταρα του πλάσματος, είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση ξένων μολύνσεων και την παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμησή τους. Τα κύτταρα του πλάσματος ζουν στον μυελό των οστών. Εκτός από τα κύτταρα πλάσματος, ο μυελός των οστών είναι επίσης υπεύθυνος για την παραγωγή άλλων υγιών κυττάρων του αίματος.

Το πολλαπλό μυέλωμα οδηγεί σε συσσώρευση καρκινικών κυττάρων στο μυελό των οστών. Τελικά, τα καρκινικά κύτταρα υπερβαίνουν τα υγιή κύτταρα του αίματος και το σώμα αδυνατεί να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση των ασθενειών. Αντ ‘αυτού, δημιουργεί επιβλαβείς πρωτεΐνες που βλάπτουν τα νεφρά.

Η ανίχνευση των συμπτωμάτων του πολλαπλού μυελώματος μπορεί να βοηθήσει στο να μην προχωρήσει η νόσος. 

Δείτε εδώ: Μεταμόσχευση μυελού των οστών: Τι είναι, Πότε γίνεται και πως;

Τι κάνει το πολλαπλό μυέλωμα στο σώμα;

Σε αντίθεση με τα υγιή κύτταρα, τα καρκινικά κύτταρα δεν ωριμάζουν και στη συνέχεια πεθαίνουν. Αντ ‘αυτού, ζουν και συσσωρεύονται. Στην περίπτωση του πολλαπλού μυελώματος, τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα και τελικά κατακλύζουν τον μυελό των οστών. Αυτό οδηγεί σε αναιμία, κόπωση και συχνές λοιμώξεις.

Αντί να παράγουν χρήσιμα αντισώματα όπως τα κανονικά πλασμοκύτταρα, τα καρκινικά κύτταρα μυελώματος παράγουν μη φυσιολογικά και επιβλαβή αντισώματα. Το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντισώματα που ονομάζονται μονοκλωνικές πρωτεΐνες. Με τον καιρό, συσσωρεύονται στο σώμα και μπορούν να βλάψουν τα νεφρά.

Δείτε ΕΔΩ: Πολλαπλό μυέλωμα: Συμπτώματα, Εξετάσεις, Θεραπεία

Ποια είναι τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος;

Τα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μπορεί να μην εμφανιστεί  κανένα από τα συμπτώματα κατά τις πρώτες φάσεις της νόσου. Καθώς ο καρκίνος προχωρεί, τα συμπτώματα ποικίλλουν σημαντικά. Η εμπειρία ενός ανθρώπου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την εμπειρία ενός άλλου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος είναι τα εξής:

Κόπωση
Προβλήματα οστών: Το μυέλωμα μπορεί να εμποδίσει το σώμα να φτιάξει νέα οστικά κύτταρα, προκαλώντας προβλήματα όπως οστικός πόνος, εξασθενημένα οστά και παθολογικά κατάγματα.
Νεφρικά προβλήματα: Τα κύτταρα του μυελώματος παράγουν επιβλαβείς πρωτεΐνες που μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη.
Χαμηλά επίπεδα αίματος: Τα κύτταρα του μυελώματος πλήττουν τα υγιή κύτταρα του αίματος, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) και χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία). Τα μειωμένα επίπεδα των κυττάρων του αίματος  και συγκεκριμένα των λευκών αιμοσφαιρίων δυσκολεύουν περισσότερο την καταπολέμηση λοιμώξεων.
Συχνές λοιμώξεις

Δείτε ΕΔΩ: Δίαιτα πολλαπλού μυελώματος

Άλλα κοινά συμπτώματα του πολλαπλού μυελώματος περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Απώλεια βάρους
  • Δυσκοιλιότητα
  • Απώλεια όρεξης
  • Αδυναμία ή απώλεια αίσθησης των ποδιών
  • Οίδημα στα πόδια
  • Αίσθηση δίψας
  • Συχνουρία
  • Ζάλη
  • Σύγχυση
  • Πόνο, ειδικά στην πλάτη ή την κοιλιά

Παράγοντες κινδύνου

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλού μυελώματος, όπως:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται, έχουν ηλικία γύρω στα 65 έτη. Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με πολλαπλό μυέλωμα είναι νεότεροι από 35 ετών.
  • Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πολλαπλό μυέλωμα απ΄ότι οι γυναίκες.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Εάν υπάρχει αδελφός ή γονέας με μυέλωμα, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες οι πιθανότητες να το εμφανίσει από κάποιον που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ωστόσο, το οικογενειακό ιστορικό αντιπροσωπεύει μόνο έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων.
  • Παχυσαρκία: Διαπιστώθηκε ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλού μυελώματος.
  • Ασθενείς με ιστορικό μονοκλωνικής γομμαπάθειας μη καθορισμένης αιτιολογίας

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα