Πυρετός σε βρέφος: Τι κάνω;

πυρετός σε βρέφος

Περιεχόμενα

Εάν κατά τη σωματική επαφή με το μωρό σας το αισθανθείτε ζεστό, επόμενο βήμα είναι το θερμόμετρο γιατί η εκτίμηση της θερμοκρασίας μέσω της επαφής ΔΕΝ είναι αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης του πυρετού! Εάν το θερμόμετρο επιβεβαιώσει τις υποψίες σας, τι κάνετε; Είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια!


Πυρετός σε βρέφος

Η θερμοκρασία του ορθού μεγαλύτερη από 38 ° C ή θερμοκρασία μασχάλης μεγαλύτερη απο 37,5° C, θεωρείται πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός στο βρέφος αποτελεί σύμπτωμα ήπιων ιογενών λοιμώξεων ιδίως του ανώτερου αναπνευστικού. Ο πυρετός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει τον οργανισμό από την εισβολή των ιών και των βακτηριδίων. Ενώ αυτό είναι θετικό βήμα στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ο πυρετός μπορεί επίσης να κάνει το μωρό  ανήσυχο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι αναπνέει γρηγορότερα.

Σίτιση νεογνού

Ο πυρετός συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί όμως να είναι και εκδήλωση σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, οι οποίες εάν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία του βρέφους.

Ο πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, εάν το μωρό δεν πίνει υγρά ή κάνει έμετο. Τα μωρά είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθούν.

Σύνδρομο στέρησης στα νεογνά

Συμπτώματα αφυδάτωσης

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κλάμα χωρίς δάκρυα
  • Ξερό στόμα
  • Λιγότερο βρεγμένη πάνα

Μιλήστε με τον παιδίατρο σχετικά με τη χορήγηση παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης. Αυτά συνήθως μειώνουν τον πυρετό κατά τουλάχιστον ένα ή δύο βαθμούς μετά από περίπου 45 λεπτά. Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας δώσει τις σωστές πληροφορίες δοσολογίας για το μωρό σας.

→ Μην δίνετε στο μωρό ασπιρίνη

→ Βεβαιωθείτε ότι του χορηγείτε υγρά τακτικά

Σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά: Σημεία και Συμπτώματα – Επιπλοκές – Θεραπεία

Για να ανακουφίσετε το μωρό σας, δοκιμάστε αυτές τις μεθόδους:

  • Χλιαρό λουτρό
  • Δροσερή θερμοκρασία δωματίου
  • Αφαιρέστε επιπλέον ρούχα
  • Χορήγηση επιπλέον υγρών

Ελέγξτε ξανά τη θερμοκρασία του μωρού αφού δοκιμάσετε τα παραπάνω, για να διαπιστώσετε εάν ο πυρετός μειώνεται ή αυξάνεται.


Ορθοπαιδικά προβλήματα της νεογνικής ηλικίας


Πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο;

Κάθε βρέφος μικρότερο 3 μηνών που παρουσιάζει πυρετό, πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο επειγόντως!

Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, η παρουσία των παρακάτω συμπτωμάτων θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους γονείς ώστε να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική συμβουλή!

  • Έμετος
  • Διάρροια
  • Ανεξήγητο εξάνθημα
  • Ασυνήθιστη υπνηλία

Πυρετικοί σπασμοί σε βρέφος

Μερικές φορές, τα βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών μπορεί να κάνουν πυρετικούς σπασμούς που προκαλούνται κατά τη διάρκεια ενός εμπύρετου επεισοδίου. Σε πολλές περιπτώσεις, μια κρίση εμπύρετων σπασμών θα λάβει χώρα κατά τις πρώτες ώρες της ασθένειας και συνήθως διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.

Είναι σημαντικό να αναφέρετε αυτούς τους σπασμούς στον γιατρό του μωρού σας. Επίσης όλες οι περιπτώσεις εμπύρετων σπασμών πρέπει να εξετάζονται άμεσα από παιδίατρο, ο οποίος και θα αποφασίσει την περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση του.


Πυρετός σε παιδί – Συμβουλές για τους γονείς


Έχει πυρετό ή θερμοπληξία;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο πυρετός μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικά αίτια, όπως η υπερβολικά αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ο όρος  θερμοπληξία. Η θερμοπληξία δεν προκαλείται από λοίμωξη ή άλλη παθολογική κατάσταση.

Ένας πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσετε ότι η αυξημένη θερμοκρασία του βρέφους οφείλεται σε θερμοπληξία είναι η σύγκριση της θερμοκρασίας μασχάλης με τη θερμοκρασία ορθού. Στη θερμοπληξία η θερμοκρασία μασχάλης είναι υψηλότερη από αυτή του ορθού

Τρόποι μείωσης της θερμοκρασίας:

  • Κομπρέσες με δροσερό νερό
  • Υγρά από το στόμα
  • Μετακίνηση του μωρού σε ένα πιο δροσερό μέρος

Μπορεί ο πυρετός να δημιουργεί σημαντικό άγχος στους γονείς, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά κανόνα είναι ακίνδυνος. Κάντε ό, τι μπορείτε για να το ανακουφίσετε. Εάν αισθάνεστε αβέβαιοι για τη θερμοκρασία ή τη συμπεριφορά του μωρού σας, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας.

© 2018 – 2024 nosokoma247
Διατηρούνται όλα τα Δικαιώματα – Ενημερωτική ιστοσελίδα δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, γνωμάτευση και θεραπεία. Περισσότερα εδώ.

Share

Νέα Άρθρα